neljapäev, 27. juuli 2006

Päkapikud!?

Vanasti oli justkui nii, et kunagi detsembri lõpu poole käisid väidetavalt päkapikud ja poetasid kuuse alla igasugu kola. Rahvasuus kutsuti veel seda aega jõuludeks.
Ma saan aru, et me elame muutuvas maailmas, aga mingi jama on lahti. Kas on päkapikkude bioloogiline kell valeks läinud ja nad on hakanud juba suvitigi kuuse alla kola tooma või keegi lihtsalt rõvedalt sigatseb.

Ma leian, et ei ole väga viisakas keset suve juulikuu lõpupoole metsa puu alla vanarauda tarida. Kui ikka tahad puu alla midagi panna siis tee seda talvel ja ole mees ning vii metsa kitsedele süüa kartulit, porgandit ja soola. Ega metsas Robocop kitsed ei ela, et sinna vanarauda ja mootoriõli peab viima.

Pildid tehtud täna õhtul Harku metsarajal.
Harku metsa kola

Harku metsa kola lähivaates

Kuna samal metsarajal liigub peale minu veel palju teisigi ärksa meelega kodanike kellele ei meeldi oma treeningrajal vanarauahunnikute vahel laveerida, siis velo.clubbers.ee jalgrattafoorumist kodanik Matukas võttis südameasjaks teha järelepärimine keskkonnainspektsiooni, et teada saada mida selliste ootamatute üllatustega metsas ette võtta ja kuidas keskkonnainspektsioon sellesse suhtub.

Siinkohal ka siis vastuskiri keskkonnainspektsioonist:

Teie mure looduse risustamise ja väära kasutamise pärast on meile täiesti mõistetav.
Kahjuks peame tõdema, et inimesi, kes ennast vabas looduses korrektselt üleval pidada ei mõista, on palju, rohkem kui selliste inimeste korrale kutsumiseks mõeldud inspektoreid.
Seega oleme suunanud enamuse oma järelevalvetöötajatest piirkondadesse, kus keskkonnanõuete rikkumine toob enesega kaasa kõige suurema ohu loodusele - rahvuspark, looduskaitsealad, maastikukaitsealad, kaitsealuste liikide elupaigad.
Kohaliku omavalitsuse poolt kehtestatud heakorraeeskirjade nõuete täitmise jälgimine ei saa tulenevalt meie ressursside piiratusest olla Keskkonnainspektsiooni prioriteet.
Nõmme-Mustamäe maastikukaitsealal ning Pirita jõeoru maastikukaitsealal teostavad meie inspektorid regulaarseid reide ning kutsuvad kaitse-eeskirja rikkunud kodanikke korrale, vajadusel ka trahvivad.
Koostöös Nõmme LOV on likvideeritud mitmed vastutustundetute kodanike tekitatud omaalgatuslikud prahi mahapanekupaigad.
Valdav enamus Harku metsa-alast jääb aga väljapoole Nõmme-Mustmäe maastikukaitseala ning seal toimuvat reguleerib Tallinna heakorraeeskiri.
Teie kirja viimases lõigus toodud tõdemus, et osadele inimestele ei mõju ka trahv, kuna ta ise ei saa aru, et oleks midagi valesti teinud, on kahjuks tõesti osa sellest, millega ka meie oma igapäevatöös kokku puutume.
Võimalik, et sellise käitumise põhjuseks on kasin loodusharidus, kuid kindlasti ka puudulik "lastetuba".
Ja see on puudujääk, mida ei saa korvata ei Keskkonnainspektsioon ega ka mitte loodusesse lugupidavalt suhtuvad kaaskodanikud.
Samas on aga rida inimesi, kes eksivad teadmatuses ja siin on tõesti abiks see, kui ka kaaskodanik tema väärkäitumisele tähelepanu juhib.
Vaevalt, et tähelepanu juhtijat selle eest tänatakse, kuid on põhjust loota, et kui inimene näeb, et ühiskond tema käitumist ei aktsepteeri, käitub ta järgmine kord õigesti ehk antud juhul siis loodust ja keskkonda säästvalt.
Küll aga juhime omalt poolt tungivalt Teie tähelepanu sellele, et kaaskodanikke nende väärkäitumisest teavitades, ei riskiks Te oma isikliku turvalisusega.
Teie kirjas püstitatud probleemid võtame oma edasises järelevalvetöö planeerimises arvesse, ühtlasi edastame Teilt saadud info ka Tallinna Munitsipaalpolitseile ning Nõmme Linnaosavalitsusele ja Harku Vallavalitsusele.
Samas soovitame ka Teil koheselt kutsuda sündmuskohale politsei, kui tegemist on mootorsõiduki parkimisega või sõitmisega väljaspool selleks ettenähtud teid.
Tulenevalt teeseadusest on politseil pädevus neid rikkujaid korrale kutsuda.


Täiesti abitu värk. Samamoodi nagu eilne jalgrattavargus Kristiine keskuse ukse eest valvekaamera alt.

Kommentaare ei ole: