teisipäev, 10. aprill 2007

Nokia N95 näpuvahel

Võta kõik kõige paremad Nokia mobiiltelefonide omadused. Pane ühte korpusesse ja saadki Nokia N95'e.
 
Asjad mis mulle selle telefoni juures meeldivad. Suvalise järjekorras vastavalt sellele mis kõigepealt meenub.

  • 3.5mm kõrvaklapi pistik muusika kuulamiseks.  Samast pistikust  on võimalik välja võtta ka pilt telekasse, et sõpradele filme või pilte näidata. Samuti sinna pistikusse käiv juhtpult/hands-free on päris mõnus. Tegu on sellise hands-freega millega saad telefonist lugusid Edasi-Tagasi kerida. Play-Stop valida ja loomulikult kõnesid alustada ja lõpetada.

    3.5 mm stereo headphone plug and TV out support (PAL/NTSC)
  • USB kaabel arvutiga ühendamiseks. Ei mingit tobedat Pop-porti enam.
  • Karbis oli hästi lahe 220v seinalaadija. Nii väikene, et see peaks uute seinalaadijate standardiks saama. Laadija on täpselt nii lai kui need kaks stepsliauku. Ühesõnaga kõige väiksem seinalaadija mida ma varem oma silmaga näinud olen.

Sisu poolest on tegemist endiselt N ja E seeriast tuttava Symbian S60v3 kasutajaliidesega. Menüüd ja asjad praktiliselt kõik samad mis teistel N ja E seeria Nokiatel. Positiivne üllatus oli äratuskell mis lõpuks ometi on suudetud ka korduväratama panna, ehk enam ei pea õhtuti enne magamaminekut alati hommikuks uut äratust panema.

Fotokas on megapikslite arvult edev. Seekord on neid piksleid kokku suisa 5. Mõned seni tehtud pildiklõpsud tulid täitsa viisakad. Ilma telefoni funktsionaalsuseta "seebikas" annab küll natukene parema tulemuse, aga multimeediakombaini kohta on tulemus vägagi hea. 

Küll aga jäi häirima hirmsasti piltide mällu salvestamise aeg, ehk siis mitme sekundi järel peale pildistamist ma saan jälle järgmise pildi teha.
Keerasin küll neid megapiksleid vähemaks aga ikka pidin mõttes ligi 5ni lugema, et saaks järgmise pildi teha. Kohati päris häiriv. Teravustamisega oli ka tihtilugu see, et tükk aega fotokas "saagis" edasi tagasi fookust paika kuni lõpuks õnnestus midagigi pildil teravas saada. Tume pastakas heledal laual ei olnud muidugi probleemiks, aga vähemkontrastsete objektidega läks vähekene keeruliseks.

Proovisin ka triipkoodi lugemise aplikatsiooni mis samuti fotokat kasutab, ehk peaks siis fotoka abiga ilusasti kõik triipkoodides peituva info telefoni lugema. Ma ei tea kas valgus oli halb või mis, aga küll see aparaat teravustas seda triipkoodi teravaks ja uduseks ning silmaga oli ekraanilt kõik ilusasti loetavalt näha kuid niivõrd teravaks ta oma pilti ikka ei saanud, et seda lõpuks ära salvestada ja kood välja lugeda. Kusjuures tegemist oli Nokia enda karbi peal oleva triipkoodiga.

Muidugi oskab see väikene fotoaparaat ka suurepäraselt videot salvestada ning annab võimaluse ise parimatest klippidest midagi kokku lõigata ja sõpradele vaatamiseks välja panna. Nokia ise ütleb selle asja kohta Muvee.  Imelihtsalt käib ka internetist videoklippide ja raadiosaadete vaatamine/kuulamine kasutades selleks siis kas 3G või Wifi traadita andmesideühendust.


Kindlasti lahe featuur mida kõik on kaua oodanud on GPS mobiiltelefonis. Kaardid ja värki. Tõesti see GPS töötab, kuigi satelliitide leidmiseks kulub teinekord ilmatuma kaua aega. Teine kahtlane aspekt telefoni GPS'i kasutamise juures on veel see, et kas sa ikka tahad niiväga GPSi satelliitidega ühenduses hoida? Eriti kui GPS'i signaali vastuvõtja toiteallikaks sinu mobiiltelefoni aku mis ei ole nüüd teab mis suure mahtuvusega. Kõigest 950mAh.
Isegi mu GlobalSati eraldi Bluetooth GPS'il on suurem aku sees ning ka siis on tööaega lubatud ilma ekraanita GPS vastuvõtjale kuni 11 tundi.
Võibolla seetõttu oligi karbis imepisike seinalaadija, sest sa oled seda igapäevaselt sunnitud kaasas kandma kui sa tõesti soovid kogu funktsionaalsust oma telefonis kasutada.

Kaardiprogramm on täpselt sama millest ma ka varem olen siin põgusalt kirjutanud. Positiivse poole pealt vajab ära märkimist kaardi täpsus.  Isegi Viljandi kõige väiksemad tänavad on peal.

Eelkõige on kaardiga navigeerimine mõeldud jalgsi linnas ringijalutamiseks. Auto puhul on see piinlik lugu, et satelliitidega saab telefon otseühenduse vaid siis kui telefon armatuurlauale paigutada nii, et tekiks otsenähtavus taeva ja satelliitidega. Ainult, et hirmus keeruline on armatuurlaualt kaarti jälgida, kuigi ekraan on suur ja selge. Autoga navigeerimisel jällegi praktilist kasu suhteliselt vähe.
Autoga ringisõitmiseks ja GPS'i kasutamiseks on kindlasti abiks navigeerimise võimalus mis tuleb aga küll kaartidele veel juurde osta. Kaartide vaatamine telefonis on tasuta aga kui sa tahad, et keegi sind ka juhendaks kuidas punktist A punkti B sõita, siis selle eest peab juba natukene raha hakkama juurde maksma. Maksmine toimib nädala, kuu või aastamaksuna navigeerimise võimaluse kasutamise eest.

Teisalt omast kogemusest tean rääkida, et kesklinna kõrgete majade vahel on GPSi signaal küllaltki hüplik ja imekombel minu asukoht hüppab kaardil ringi ikka mitmesaja meetrise täpsusega, vastavalt sellele mitu satelliiti parasjagu nägemisulatuses satub olema.

Teine uudne lahendus Nokiate juures on N95 puhul see, et liugklapp on liigutatav üles-alla ning veel natukene paremale, ehk täpselt niipalju, et nähtavale ilmuvad muusikapleieri juhtnupud ja avaneb edeva välimusega kiirmenüü kus saad ringiratast liikuda läbi enda poolt valitud rakenduste ikoonide nagu allolevalt pildilt näha.

Natukene jääb küll mõistatuslikuks nende vasakpoolsete muusikanuppude sügavam mõte kuna telefon ristipidi kätte võttes jäävad parema pöidla alla niikuinii muusikapleieri enimkasutatavad funktsioonid. Ka selles ägedad värvilises kiirmenüüs liikumiseks kasutatakse parema pöidla alla jäävat juhtnuppu.
 
Tänu Wifi traadita võrgu olemasolule on mõnus soodsalt ja moodsalt kõik oma vastselt võetud pildid Flickri pildibaasi saata või oma VOX'i blogi postitada kuna Nokia on just nende portaalide kasutajate jaoks emotsioonide edastamise võimalikult lihtsaks ja mugavaks teinud.

Lõunasöögi ajal traadita internetiga varustatud kohvikus on mõnus viimased huvitavamad Podcastid oma telefoni laadida ning neid hiljem tagasiteel kontorisse kuulata. Lihtne ja mugav jällegi.
 
Proovisin ja sain isegi Gizmo VoIP kõned seadistatud ehk enne helistamist on mul võimalus valida kas kõne tegemiseks kasutan ma tavalist GSM kõnet, 3G Videokõnet või soovin hoopis kulusid kokku hoida ning teha internetitelefoni kõne, sest Nokia N95 toetab ka VoIP'i SIP profiile.

Jah, tal ei ole küll kahjuks taskulampi ega vee ja põrutuskindlust nagu mu trennitelefonil, kuid kindlasti on ta üks parimaid "most advanced" Nokia mobiiltelefone mis kohe lähiajal turul saada hakkab olema. Isegi 3D helinad mida ma ennemalt unustasin mainida. Sest Nokia N95'l on ju suisa sisseehitatud stereokõlarid helinate mängimiseks.
 
Telefoni kaal 120grammi ei olegi nii väga hull midagi kui sa oled varem mõne N seeria Nokia omanik juba olnud. Tugevasse mehekätte passib perfektselt.  
Pealaegi 120 grammi kaaluva korpuse sisse on paigutatud niivõrd mitu erinevat seadet, et nende kõigi eraldi kaasas kandmiseks mul poleks vist isegi piisavalt taskuid.

Viide: Nokia N95 koduleht
Viide: Nokia N95 pildigalerii

21 kommentaari:

Marek ütles ...

tätsa huvitav jutt. natuke segaseks jääb alguses olev lause Nokia parimate omaduste kohta ja sellele järgnev liigendatud loend asjadest, mis on kõik tegelikult uuendused. kus need parimad omadused siis on? peale põhjanaabrite telefonidele omase käpardliku disaini ei hakka neid õnneks ühtegi silma. kas piltide salvestamise kiirus sõltub ka mälukaardi kiirusest?

Oliver ütles ...

Paremad omadused sellesmõttes,et näiteks see 3.5mm kõrvaklapipistik on olnud juba aasta või rohkem olemas näiteks Nokia N91'l mis oli kõvakettaga muusikatelefon, millel oli samuti Wifi ning USB kaabli kasutamise võimalus. Ehk ei midagi uut, kuna erinevatel teistel N seeria mudelitel on need juba varem ka olemas olnud. Samamoodi jookseb N91 Symbian S60v3 peale ning ma kasutasin juba mõni kuu tagasi seda sama kaardiprogrammi N91 peal ja kasvõi see VOX'i blogimise ja striiming internetiraadiote ja videode vaatamine on varasemate mudelitega võimalik olnud. Küll aga ei olnud N91'l SIP internetikõnede funktsionaalsust, aga samas see oli jälle N80i'l olemas jne.

Ma ei oska selle mälukaardi kiiruse kohta hästi vastata kuna ma ei ole kahjuks seda väga uurinud. Võimalik, et turul on erinevate kiirustega SD Micro kaarte müügil, kuid niipalju kui ma mäletan, siis ka N73 puhul võttis suurte piltide jäädvustamine omajagu aega ning polnud olulist vahet kas salvestada neid mälukaardile või telefoni enda mällu.

Marek ütles ...

ei tahaks tähekest närida, aga raske on pidada nii üht kui teist kui kolmandat just nokia parimaks omaduseks (okei, Symbian on küll nähtus, millega meie põhjanaabrid otseselt seotud on). ühte karpi surutud motorola/sony-ericssoni/kelle iganes parimad omadused siis.

Indrek P ütles ...

Mis ajast korduväratus nokia telefoni jaoks uus asi on? Paar aastat vana mudel 6230i teeb seda näiteks lõdvalt.

Oliver ütles ...

Väljendasin end natukene halvasti. S60 sarja Symbianiga Nokiate jaoks on see midagi uut, kuna isegi uuemad ja moodsamad E seeria ja N seeria Symbiani telefonid pole seda toetanud.
Kõigi mudelite kohta pead ei tahaks anda aga niipalju kui ma viimasel ajal neid uuemaid kasutanud olen, siis alati on nagu mulle õhtul äratust valides teatanud mitu tundi mul uneaega jääb ärkamiseni. Kohati on see küllaltki stressitekitav kui juba pikemat aega ei õnnestu soovitusliku 8 tundi äratuseni leida.

P6 ütles ...

On Sul Eesti kaardid enne ära tõmmatud või tõmbad lennult? Hetkel ei ole ei kaardirakendus (küll PocketPC peal, aga sisuliselt sama asi) ega ka MapLoader millegipärast võimeline mul Eesti kaarte kätte saama.

Oliver ütles ...

N95'ga tõmban lennult, sest lihtsalt ei ole jõudnud veel MapLoaderit selle telefoniga kasutada. Aga teistesse telefonidesse olen küll MapLoaderiga 8.1Mb suuruse eesti kaardi sisse laadinud ja seni pole probleeme eriti olnud.
Telefon peab vaid "Massmäluseadme" režiimis olema kaartide laadimise hetkel. Kui see MapLoader välja tuli siis oli Eesti kaarti üldse alguses vaid 0.1Mb. Kaardi detailsuse areng on ikka mägatavalt hüpanud.

Edev oleks kui saaks neid teenuste kirjeldusi näiteks üle veebi alla laadida ja veebis oleks koht kus inimesed saaksid neid lisada ja kommenteerida nagu SkypeFind puhul.

P6 ütles ...

Hm.. eks ma lähen ja ostan siis Nokia. sest PocketPC peal olev smart2go millegipärast kategooriliselt keeldub kaarte leidmast (just Eestit, Soome on OK, samamoodi Saksamaa). MapLoader näitab regioonina Eestit küll, 8.1M, hakkab tõmbama ka.. ja siis kukub 18.1% peal ära, teatades et kõik sai alla laaditud. Aga mälukaardi pealt smart2go kaarte ei leia.

Anonüümne ütles ...

Olen proovinud GIZMOT tööle saada, aga ei suuda registreeruda. Saaksid seletada, kuidas ja milliste setingutega selle tööle saab.

Oliver ütles ...

Sain ta tööle järgides Gizmoproject saidi juhiseid. Mingit erilist keemiat nagu justkui ei teinud sellega. Hetkel küll kahjuks ei saa seadeid täpsustada kuna vahetasin N95 juba ühe teise telefoni vastu välja.

Aga proovin mõnipäev uuesti N95 kätte võtta ja siis ka väikese juhendi kirjutada kuidas see Gizmo seadistamine selle aparaadiga käia võiks.

Anonüümne ütles ...

Olen samuti neid juhiseid jälgides proovinud, aga asi jääb stoppama kui üritab GIZMO VoIP teenusega'ga ühenduda.

Anonüümne ütles ...

siit leiab gizmo+sip jaoks natuke selgitust http://nokiadude.blogspot.com/

Anonüümne ütles ...

tänks, sellest oli palju abi, sain teenuse tööle ja soome helistades oli kõne kvaliteet suurepärane!

taivox ütles ...

Kas keegi oskab seda öelda, kust saab tõmmata N95-le eesti kaarti? ja keegi teab kas regio kaarte saab N95 peale laadida? ehk siis kas N95 toetab NMEA-d?

Oliver ütles ...

Eesti kaardi telefoni laadimiseks on vajalik Nokia MapLoader, mille leiab aadressilt: http://www.nokia.com/A4353385

Regio kaarte hetkel minuteada veel Nokia telefoni laadida ei saa. Kui keegi teab täpsemalt, siis täpsustagu.

Unknown ütles ...

Kas keegi palun ütleks, et kui kaua GPS ennast käima ajab. Mul on olnud GPS sees 10 minutit jutti ja ikka on kiri ees, et ühendus puudub. Telefon siis N95

Oliver ütles ...

Üldjuhul peaks siiski 2-3-4 minutiga asukoha üle leidma, eeldusel et sa asud lageda taeva all ning taevas on selga ja nähtavus hea. Kuskil majadevahel võibki teinekord signaali otsima jääda. Samas ei ole harvad ka juhused kus justkui ideaalsetes tingimustel läheb 15 minutit enne kui signaal saadakse. Mingit garanteeritud signaali leidmise aega ei ole ma omast kogumusest veel näinud. Iga kord on see erinev.

Unknown ütles ...

Tänud Oliver!

Nüüd muidugi väga loll küsimus, aga loodan, et keegi ei pane pahaks. Tegin peale ostmist softi uuenduse eile. Kas mingid kaardid üldse on telefonis nüüd olemas või peab MapLoaderiga ikkagi peale laskma ja siis GPS hakkab toimima st. ühendub ära. NokiaMaps on peal küll, aga seal ka maakera pilt ainult ja 3 täppi kerivasd vasakult paremale ja muud ei midagi. Olen suht võhik GPS valdkonnas alles.


Ja selline asi ka, et kas GPS jaoks peaks olema mälukaart või saab asja ka telefoni enda mälu peal toimima?

Tänan!

Oliver ütles ...

See kui need täpid kerivad, siis see tähendab seda, et telefon otsib endiselt GPS satelliite. Ma loodan, et sa seda otsingut toas ei teosta, sest sel juhul on kaduvväike võimalus mõnd satelliiti laeall kohata. Isegi pelgalt aknalaualt GPS'i signaali leida on keeruline. Olen proovinud seda lennukis teha. Vahel õnnestub, vahel mitte.

Isegi kui sul telefonis ei ole ühtegi aluskaart, peaks Nokia Maps programm koordinaatide saamisel kohe ka kaardi allalaadimist alustama.
Tärni ja Trellidega Zoomides peaksid nägema kas läheduses on mõnd teed või asulat märgata.

Kui MapLoaderiga kaarte hakkad laadima siis telefon pidi vist "Massmäluseadmena" ühendatud olema. Mitte PC-Suite. Aga seda peaks vist MapLoaderi programm ka kohe alguses ütlema.

Anonüümne ütles ...

kas tavalise n95-ga ka 8G mälukaarti kasutada saab?

Oliver ütles ...

Minuteada peaks saama. Siin on terve nimekiri mälukaartidest mida Nokia N95 peaks toetama -> http://www.mymemory.co.uk/compatible-memory/Mobile_Phones/Nokia/Nokia+N95_Memory_Cards