neljapäev, 28. juuni 2007

Nokia 6120 Classic

See oli vast aasta või natukene rohkem aega tagasi kui esimest mobiilsideoperaatorid olid oma 3G võrgud Eestis käima saanud ja jäid ootama, et kliendid aegamisi tehnoloogia arengule järgi tuleksid. Polnud tollal neid 3G telefone veel niivõrd palju turul ega ka hinnad laiale tarbijaskonnale taskukohased. Kui ma nüüd natukene mõtlen mis valik telefonimudeleid tollal saadaval oli, siis suurem osa 3G telefone vaevles veel tohutult suure kaalu ja suhteliselt lühikese aku kestvuse probleemides.

Aeg on edasi läinud ning mind üllatas uus Nokia 6210 Classic. Välimuselt ei ütlekski, et see oleks miski eriti edev või silmapaistev telefonimudel, kuid sisemuselt on ta tõeliselt heade näitajatega. Suurimaks üllatuseks minu jaoks oli esimesena telefoni kaal. 3.5G HSDPA äriklassi telefon mis kaalub alla 90 grammi (89grammi). Seda on isegi tänapäeval suhteliselt vähe, kui võtta kõrvale võrdluseks teised HSDPA'd võimaldavad telefonimudelid. Neid ei olegi väga palju.

Nokia sloganiks sellele mudelile on saanud: "Kiirema elu jaoks loodud". 3.5G kiiret andmesidet ja uut Opera Mini 4 Betat kasutades hüppavad telefoniga avatavad kodulehel ikka väga kiirelt lahti. E-mailid saabuvad mühinaga ja uus GooSynciga sünkroniseeritav Google kalender hoiab end väga hästi up-to-date. Tavaliselt 3G võrgus olles telefoni kasutades on telefoni ekraani üleval nurgas väikene 3G ikoon. Selle mudeli puhul aga muutub see väikene ikoon veebis surfides kiirelt 3.5G'ks. Pisiasi, aga polnud lihtsalt varem 3.5G ikooni Nokia telefonide ekraanil märganud.

Telefon on õhuke. Igapäevaseks kasutuseks suurepärane. Kui arvutil ei juhtu Bluetoothi olema, siis pole ka hullu. Telefon käib arvuti külge ka tavalise miniUSB kaabliga. Ostes veel lisaks 2Gb microSD kaardi saab telefoniga päris märkimisväärselt palju infot kaasas kanda. Lõpuks on aru saadud, et tobe oleks andmete ülekandeks kasutada spetsiifilist Nokia oma andmesidekaablit ning ka handsfreed ei peaks olema vaid spetsiifiliselt igale telefonile sobiva otsaga. Muusika kuulamiseks saab tavalise 3.5mm kõrvaklapipistikuga kõrvaklapid järgi ühendada. Jäänud on veel laadija mis peab Nokia enda oma olema. Läbi USB laadimise võimalust veel seekord ei pakuta.

Menüüd on sarnased väljanägemiselt ja võimaluste poolest nagu ikka Symbian S60v3 kasutajaliidestel. Kuna peal on uus FeaturePack, siis lisatud on mõned väikesed täiendused ja värkskendused, kuid ei midagi oluliselt märkimisväärselt. Menüü ikoonide animeerimine on vast kõige silmatorkavam. Menüüde theme ehk teema on maitsekalt tumeda tausta ning kontrastsete valgete kirjadega ning sobib väga hästi telefoni korpuse ja omlemusega kokku. Mustal taustal valge kiri on väga hästi ja kergelt loetav.


Telefonil on kaks kaamerat. 2Mpix kaamera koos välguga telefoni seljal ehk tagumisel osal ning väikene QCIF kaamera kohe ekraani üleval nurgas videokõnede tarbeks. Lahe mänguasi kaameral on panoraam võte. Tundub justkui panoraam võtte puhuks tegelikult pannakse kaamera filmima ning fotokat liigutades salvestatakse kiirelt mitmeid kaadreid ning liimitakse otsapidi kokku. Eraldi kaadreid eraldi nupuvajutusega panoraampildi jaoks salvestama ei pea. Sattusin sellest natukene vaimustusse. Panoraam fotode tegemine on tehtud märgatavalt lihtsamaks ja mugavamaks kui see on seni olnud teistes telefonides. Lihtsalt vajuta fotoka päästikut, tee kohapeal üks tiir ning kui kaamera saab aru, et pildi ääred hakkavad kattuma, ongi 360' panoraam pilt valmis.

Näpuvahel hoidmise kasutajamugavus ja telefoni korpus saaksid 5 palli hindeskaalas hindeks 4. Natukene on mille kallal norida või siis on asju millega ise ümber harjuda. Telefoni valikunupud on toodud ekraani alla keskele kokku. Korduvalt leidsin end harjumusest vajutamas ekraani alumisele äärele, kuna ekraanil kuvatav menüüvalik ei ühti päris täpselt ekraani all oleva valikunuppude asukohaga. Nupud on rohkem keskel, kui kiri ekraanil. Tahaks otse menüükirje alla vajutada.

Korpus iseenesest on väga hea, kuid jällegi armastatakse millegipärast korpuse pind töödelda just nii, et see plastik oleks läikiv ja seega üli hästi rasvaseid näpujälgi korjav. Sama läikiva korpuse tagumine kaas on poole nädalaga suutnud juba väikesed kriimud peale hankida. Eriti korpuse nurkadesse mis enim puutuvad kokku taskus asetsevate muude esemetega. Läikival korpusel lisaks näpujälgedele paistavad päris hästi välja ka matiks kulunud nurgad ja väikesed kriimud.

Hugo Bossi telefon. Nüüd tuli meelde millest ma alustada tahtsin. Sellest, et veel enne telefoni kätte võtmist ja kaalu üle imestamist jõudsin küsida, et kas see on Hugo Bossi telefon? Bossi telefon sellepärast, et musta värvi telefoni peal on telefoni sisselülitamise nupp ümbritsetud kandilise oranži värvi ruudu kujulise joonega. Mitte kuskilt mujal telefoni peal pole oranži värvi kasutatud. Kohe assotseerusid mulle Hugo Bossi vabaaja rõivad milledele harrastatakse ka silmatorkavast oranžist niidist ruudukujuline kast peale õmmelda.

+ Kaal
+ Funktsionaalsus, menüüd, Symbian S60v3 FP1
+ USB ühendus ja kõrvaklapipistik
+ Helin kostab valjult

- Läikiv "näpujälje ja kriimustuste korjaja" korpus
- Valikunupud tahavad harjumist

Viide: Nokia 6120 Classic
Viide: Nokia pressiteade - The new Nokia 6120 classic combines faster download speeds with functionality
Viide: Nokia 6120 Classic Elisa veebipoes

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ääremärkuse korras .. ega sinna 3,5mm klappe ikka ei suru küll. Nokia kasutab 2,5mm pistikut ;)

Unknown ütles ...

kuidas akuga lood on?

Oliver ütles ...

Lood on hea, kui just pidevalt 3G võrgus ei ela. Tõesti mõistlikult pidas vastu. Piisavalt, et ei peaks pidevalt laadimisvõimaluse peale mõtlema.

Unknown ütles ...

minu oma peab küll iga 2 päeva tagant laadima! ja kui muusikat ega midagi ei kasuta siis peab 3 päeva vastu!telefon on mingi 3 nädalat vana.

Oliver ütles ...

Kontrolli ega sul juhuslikult Bluetooth kogemata "sees" ei ole ning ega sul taustal mõnd programmi ei jookse, mis näiteks iga 5 või 15 minuti tagant e-maili kontrolliks? 2G võrgus peab aku alati kauem kui 3G võrgus. Seega kui just 3G võrguteenuseid otseselt vaja ei ole, siis aku huvides saab 2G GSM võrgus kauem ühe laadimisega hakkama.