teisipäev, 10. juuli 2007

Kasuta Gmaili kõikide Emailide lugemiseks

Väikene soovitus ja nipp mille leian kohati päris kasulik olevat. Vähemalt ma ise kasutan ja olen rahul. Võibolla on see kasuks kellegile teiselegi kes sellest veel varem kuulnud pole.

Kasutades Google Gmaili e-posti kontot on võimalik ühest kohast lugeda kuni 5'e erineva e-postikonto kirju. Kunagi ammusel hallil ajal mõned aastad tagasi kui Google polnud veel oma suurepärase Gmaili teenusega välja tulnud, kasutasin päris mitut erinevat e-posti kontot üheaegselt. Täpselt ei mäletagi millistel ajaloolistel põhjustel olid mul tekkinud kasutajakontod @hot.ee, @mail.ee, @crjg.vil.ee, @itcollege.ee jne. elektronposti teenust pakkuvatesse serveritesse. Küll aga oli jube ebamugav käia internetis erinevatel kontodel e-kirju lugemas. Tollal oli muidugi lahenduseks kas Outlook Expressi või Mozilla Thunderbird i kasutamine, kuid see sõltus jällegi parasjagu sellest millise arvuti taga sa olid. Palju mõnusam oleks kui näiteks mitme e-posti konto kirjad jookseksid ühele kontole kokku, kust sa saad siis kõiki oma kirju ühest kohast lugeda. Just seda teenust Gmail pakubki. Saad oma teiste kontode kirjad lisaks Gmaili kirjadele ühte kohta kokku tirida.

Alljärgnevalt lühikene juhend kuidas seadistada Gmaili kontot nii, et ta näiteks @hot.ee kirjad sinu Gmaili kirjadele lisaks tõmbaks. Eelduseks on muidugi see, et sul on varasemalt juba üks Gmaili konto olemas.

  1. Kui sa oled Gmaili sisse loginud, siis vali akna ülemisest paremast äärest Settings.
  2. Seejärel kollaselt ribalt Accounts.
  3. Accounts valiku all on selline lahter nagu Get mail from other accounts, uue konto loomiseks vajuta Add another mail account.
  4. Lahti hüppab uus aken kuhu palutakse sisestada e-posti aadress mille kirju sa soovid Gmaili tõmmata. Seejärel vajuta Next Step.
  5. Google pakub järgmisena täitmiseks kasutajanime Username ja POP Server väljad ning palub sisestada parooli Password.
    1. @hot.ee puhul on POP server: mail.hot.ee ja Port: 110
  6. Nüüd pead sa otsustama kas:
    1. Leave a copy of retrieved messages on the server. Kui sa tahad, et Gmail jätaks kirjadest koopia ka sinu teisele e-posti aadressile peale kirjade Gmaili tõmbamist, siis pane linnuke sinna kasti. See linnuke on vajalik selleks, kui sa soovid neid @hot.ee kirju lisaks Gmailile ka mõne teise programmiga lugeda. Kui leiad aga, et sulle piisab kui kõik kirjad on Gmailis koos ja loed kirju tulevikus vaid ühest postkastist, siis jäta see valik märkimata.
    2. Always use a secure connection (SSL) when retrieving mail. Sinna on vaja panna linnukene kui e-maili teenusepakkuja võimaldab kasutata turvalist krüpteeritud ühendust e-mailide edastamiseks. @hot.ee puhul ei ole see ilmtingimata vajalik. Saab ka ilma sinna linnukest panemata.
    3. Label incoming messages. Mõnus on see, et Gmail võimaldab kõik teistelt kontodelt saabuvad kirjad sildistada. See annab hea võimaluse kiirelt eristada erinevatelt kontodelt saabuvad kirjad. Vali kas sa tahad kohe peale kirjade Gmaili tõmbamist neile mõne sildi külge panna või mitte.
    4. Archive incoming messages. Võimalik on kõik teistelt kontodelt sissetulevad kirjad otse arhiveerida, ilma et nad ilmuksid sinu Gmaili Inboxi. Hea võimalus teise e-maili konto kirjade arhiveerimiseks.
  7. Konto lisamiseks vajuta Add Account.
  8. Nüüd kui uus e-posti konto kirjade tõmbamiseks on loodud, on sul võimalus seadistada väljasaadetavatele kirjadele uus aadress. Varem kui sa saatsid kirju Gmaili kontolt, siis kirja saaja nägi, et kiri on tulnud sinu Gmaili kontolt ehk aadressi lõpuga @gmail.com. Nüüd kui sa näiteks hakkad kõiki @hot.ee kirju lugema Gmaili postkastist kuid soovid ka kirju välja saata endiselt oma @hot.ee konto alt, siis praegu on seda õige aeg seadistada. Vasta Yes. Seejärel on sul tulevikus võimalik Gmailis valida kas kirja saatjana näidtakse sinu @gmaili.com aadressi või hoopis @hot.ee konto e-maili aadressi.

Kusjuures ülihea lisaväärtus Gmaili puhul on see, et Gmaili Spämmifilter toimib oluliselt paremini kui mistahes teise tasuta e-maili teenusepakkuja oma. Kasvõi @hot.ee puhul tuleb küllaltki palju spämmi @hot.ee postkasti, kuid tõmmates @hot.ee postkast otse Gmaili, siis Gmail ise filtreerib sealt omakorda veel kõik spämmi välja, mida @hot.ee pole suutnud välja filtreerida. Siiamaani on see rämpskirjade filtreerimine toiminud laitmatult.

Mobiiltelefoni kasutajatele on veel eriti mõnus kõiki e-kirjasid just Gmailist lugeda kuna Gmaili mobiiliaplikatsioon töötab vägagi paljude erinevate telefonidega ning pealegi see Gmaili e-maili programm telefonis näeb hea välja ja seda on väga mugav kasutada. Gmaili mobiiliaplikatsiooni allalaadimiseks mine oma telefoni veebilehitsejaga aadressile gmail.com/app ning järgi edasisi juhendeid.

Mugavat kasutamist!

8 kommentaari:

Indrek ütles ...

aga hotmail.com maile kätte ei saa :( seal on POP vist kinni keeratud

Oliver ütles ...

Kahjuks tõesti @hotmail.com ei toeta POP3 kaudu kirjade saatmist. Kuid hotmaili kirjad saab teistpidi telefoni, kasutades telefonis uut Windows Live Messenger for Mobile klienti. See tekitab sõnumite alla uue kausta Windows Live, kus on sees kõik su hotmaili kirjad.

Indrek ütles ...

muide, need, kes ei soovi ei tormilindu ega mõnda muud suurematsorti programmi enda masinasse installida võivad kasutada Gmaili puhul tema enda teavitajat (Gmail Notifier for the Mac or the PC to receive notification of new messages on your desktop) :)

leiab selle vidina Gmaili enda lehe pealt Settings/General alt servast. seal on olemas ka mobiili vidin :D (Gmail for mobile devices so you can read and reply to Gmail messages on your phone, on the go)

Anonüümne ütles ...

Kui gmailis panna saatja aadressiks teine e-maili aadress, siis näiteks outlook näitab saatjat kujul
"gmaili.aadress@gmail.com" on behalf of "saatjaks.määratud@aadress.ee".

Thunderbird näitab ka "Sender" väljas seda gmaili aadressi ikkagi ("From" väljas on aadress, mis gmailis saatjaks panid).

Anonüümne ütles ...

p.s. Kui GMaili seadetest on keeleks valitud "eesti keel", siis "Get mail from other accounts:" ei kuvatagi.
Kontode lisamiseks tuleb kõigepealt keeleks määrata "english" ja alles siis saab uusi kontosid lisada - testisin just enda peal ja just nii see on.

Anonüümne ütles ...

Tavalisest Thunderbirdist samm edasi on ThunderbirdPortable. Kavandatakse ka op.süsteemist sõltumatut lahendust. Mälupulka läheb siiski tarvis.

mpuhh ütles ...

Aitäh, Oliver, sain ka ilusti emailid tõmmatud suuremasse pesakasti!

marko ütles ...

Tere. Kas LG optimus 9 saab panna mail.ee mailide lugemist. Kas toetab mail.ee server POP3?