esmaspäev, 15. oktoober 2007

Tavalisi taskuvargaid tabamas

Tavaline vihmast hall sügispäev, tavalises Tallinna trollis, tavalist teekonda pidi kesklinnast Mustamäe poole kooli. Troll on paksult rahvast täis ja vihmaniiske. Ebamugav igatepidi. Inimesed tulevad trolli ja elavad vihmamärgade riietega sul seljas ja õhku hingata ei ole. Umbne ja natukene palav isegi.

Magistrali juures lähevad trolli uksed lahti nagu igas teises eelnevas peatuses. Käib vaikne sebimine kes kellest mööda pääsedes tahab peatuses väljuda. Järksu pistab vanem naisterahvas väljhäälselt kisama: "Pidage kinni, varas! Varas! Ta võttis mu rahakoti!". Märgata oli kuidas järsku läks hirmsaks siblimiseks. Ma ei tahaks rassist olla, aga "venelase" välimusega nahktagi ja dressidega tüübid hakkasid järsku imekiirelt uksest väljapääsu otsima. Vanem naisterahvas proovis neile ette seista kuid abitult. Keegi appi ka ei läinud.

Polnudki muud kui pikemalt mõtlemata tegin trolli teisest otsast paar kiiremat sammu ja rebisin väidetavalt vargalt kõri ümbert kinni. Vanem naisterahvas jõudis sel ajal juba hõigata, et too esialgne "kahtlusalune" andis just rahakoti oma "kolleegile" edasi ja nüüd on rahakott juba hoopis teise päti käes kes just uksest välja hüppas. Muidugi see kellest ma just kinni haarasin hakkas valjuhäälselt vene keeles röökima ja rabelema, et tema pole milleski süüdi ega tea midagi. Suure rabelemise peale jäi veerand tema talvetagi karvasest kraest minu kätte.

Kuna neid organiseeritud taskuvargaid oli trollis mitmeid, siis "minu ohvrile" tulid appi teised kaagid kes ei olnud väga hästi rahul olukorraga kus nende kolleegile liiga tehakse. Seda enam, et väidetavalt oli vanema naisterahva rahakott juba trollist välja toimetatud.  Kogu selle madina peale oli troll keskelt inimestest tühjaks tõmbunud ning mulle oli pättidega maadlemiseks justkui tantsuplats trolli keskmise ukse juurde jäetud.

Teised kaagid tirisid oma sõpra minu käest vägisi uksest välja ning ma lasin oletatava taskuvaraga lahti, sest:

- Kui ma oleks teda jäänud kinni hoidma, siis kuidas ma oleks tõestanud, et ta üldse midagi varastas? Ma ju ise ei näinud tegelikult midagi, et varastati. Lihtsalt läksin lärmi peale appi.
- Kui ma oleks edasi rüselenud ja pätile "kogemata" haiget teinud, siis oleks seaduse silmis tõenäoliselt hiljem mina süüdi, et ma lihtsalt mingile tüübile trollis kallale läksin, arvates, et ta midagi varastas kellegilt.
- Kui kaak oleks kogemata mu prillid ja riided katki teinud, siis hiljem mingit valuraha nõuda oleks suhteliselt lootusetu, rääkimata sellest, et ilma prillideta oleks ma vähemalt nädala "mitte nägija" ning oleks igasugus jebimist ja jooksmist, et uusi prille saada.
- Kui kaak olekski mingil imekombel süüdi jäänud, ma oleks teda kohapeal politsei saabumiseni kinni hoidnud, siis mis edasi? Vanem naisterahvas kirjutab avalduse, rahakotti selle tüübi käest enam kätte ei saa. Ise käid ja annad mingeid seletusi. Kõik see võtab aega, enda päevakava läheb sassi ja lõpuks öeldakse ikkagi, et sorry, asjatu segadus. Pisihuligaanus millega paremal juhul määratakse venekeelt kõnelevale kaagile väikene trahv.

Ühtäkki muutus see taskuvarga peatamise operatsioon kuidagi mõtetuks. Mõistus sai otsa mida selliste kaakidega peale hakata. Vägivald ei ole ka nagu lahendus.

Kaagid röökisid veel venekeeles midagi edasi ning lahkusid kiirel sammul peatusest. Troll sulges uksed ning sõit võis jätkuda.
Vanatädil oli halb päev.. Ma ei oska ka kuidagi rohkem eriti aidata.

Isegi ei tea milline oleks see kõige õigem käitumine sellises olukorras või mil moel ma saaks analoogses olukorras paremini ja efektiivsemalt käituda.

5 kommentaari:

Allar ütles ...

Teeme klubi. Samas olukorras olnud pmst.

Lugu oli selline, et ma nägin
täistuubitud bussis kuidas varas ajab kätt ühe tüdruku koolikotti ja otsisin silmadega varga pilgu üles "mis teed ilmega". Varas võttis käe välja ja jäi mulle otsa passima. Läks suht närvi ja hakkas vene keeles mölisema. Ja siis hakkasid selle varga sõbrad ka mölisema. Et mis ma passin...

Olen põlise Tallinlase ja lasnakana suht vilunud jälgima tüüpe kes kannavad kotti või jakki üle käe ja trügivad bussis hoolega.
Skeemid on neil suhteliselt labased, aga jultunud ja efektiivsed. Parem endale selgeks teha kuidas vargad mõtlevad ja siis ennetada.

Anonüümne ütles ...

tere, ka mina sõitsin täna magistraali suunas. kõigepealt enne Endla peatust hakkas trolli ees otsas karjuma üks naisterahvas, et vaadake inimesed varas on trollis. praegu tahtis mu rahakoti ära võtta. kõik inimesed pöörasid pead ja oli tunda kui hea meel kõigil oli et varas ei saanud oma tööd lõpetada. või noh sai aga pillas tädile rahakoti varba peale. trollis oli reisijaid kes ütlesid et näevad pidevalt seda tüüpi sõitmas trollidega ja et tegemist on vist narkomaaniga. sõimamine ja varga alandamine jätkus ja oli tunda kuidas kõigil oli hea meel et asi tegelikult hästi lõppes. kaasreisijad kihutasid varga endla peatuses trollist välja ja sõit võis jätkuda. enne magistraali peatust aga tuli peale üks noormees, kes jäi minu ette seisma. tal oli pruun nahktagi - seest poolt soe ja heleda karvaga. alguses seisis seljaga, siis keeras näo minu poole (nägu oli täiesti tavaline, heledamad lühikesed juuksed) ja tuli kuidagi jube lähedale kuigi ruumi oli. ma ei saanud taganeda ka. järsku tundsin kuidas kõhu peal nagu liigutab midagi. kotti hoian ma alati ühissõidukites kõhu peal. vaatan tüübi käsi on näppepidi kotis. aga mitte sügaval. käe peal tal on kilekott et varjata tegevust kaasreisijate eest. astusin eemale kähku ja jäin talle otsa jõllitama kuni maha pidin minema. tema aga vahtis kangestunult aknast välja. ah jaa pikkust oli tüübil oma 190 cm kindlasti. ise olen 174 ja minust oli ta kõvasti pikem. hea on et rase olen ja kott kõvasti vastu kõhtu liibus nii et ära tundsin selle käe. muuseas tüüp tuli magistraalis maha. väljas sai kokku mingi teise tüübiga ja nad jooksid üle tee linna poole mineva trolli peale.
inimesed - olge väga ettevaatlikud, püüdke jätta neid nägusid meelde ja vajadusel astuge vahele kui märkate kellegi kätt võõras kotis.

tm ütles ...

A mul oli 1 kord trollis samalaadne juhtum. Siis aind oli trollijuht kiire reaktsiooniga ja pani uksed kinni. Omamoodi tüütu oli muidugi, et troll jupp aega paigal seisis ja vanainimesed karjusid... A vähemalt nii palju oli kasu, et varas viskas tasahilju rahakoti maha ja tädike sai selle kätte.
Ma päris täpselt ei mäleta, kuidas see nii läks, et troll ikka liikuma hakkas, sest see rahakoti leidmine toimus pärast järgmist peatust. Elik varas viskas enne maha minemist rahakoti põrandale ja korralikud kodanikud andsid selle omanikule.
Mul endal on muidugi kah 2 korda õnnestunud ühistranspordis vaesemaks jääda, aga eks ma olin ise muidugi väike ja rumal ka :) Vargaid ma muidugi ei õigusta.

Marek ütles ...

käitusid õigesti. tädike oleks pidanud pärast seda politseisse minema, avalduse kirjutama ja sina talle soovi korral oma kontaktid andma, et kui on vaja tuvastada kedagi.

muide, kelle probleem on ühistranspordi korda/ohutust tagada? omavalitsuse, teenusepakkuja või politsei?

gisgis ütles ...

minu telefonivargal oli 10.sept kohus ja peale seda kirjutas ta mulle orkutisse skräpi sisuga "tere".