kolmapäev, 28. november 2007

Google Maps Mobile Virtual GPS

Google agressiivsed sammud oma teenuste toomisel mobiilsele platvormile jätsid maha järjekordse märkimisväärse jälje.
Täna tuli suurepärane uudis, et Google Maps Mobile võimaldab mobiiltelefonis sinu asukohta määrata ilma GPS'i abita. Ulme?!
image

Siiski mitte. Telefoniga rääkides ning ringi kõndides on alati su asukoht teada. Kuidagi tuleb ju see kõne su taskusse saata ning keegi peab teadma kus su tasku parasjagu asub.
Telefon on niipalju kui vähegi võimalik alati mõne tugijaama külge otsapidi ühendatud. Kui sina liigud ringi, siis tugijaam seisab paigal ning omab kindlat asukohta. Selle peale Google mängibki. Omades tugijaamade geograafilisi koordinaate suudab ta tuvastada millises maailmapaigas sa parasjagu asud. Täpsemalt seda millise tugijaama tööpiirkonnas sa juhtud viibima. Eeldusel muidugi, et sa asub mobiiltelefoni levialas.

Selle kohta mul küll info puudub kust ja kuidas Google kõigi operaatorite kõigi tugijaamade info on saanud, kuid nende "virtuaalne GPS" täiesti toimib. Isegi Tallinnas ja küllaltki täpselt.
Kui nad väidetavalt praegu näitavad asukohta sinu mobiilitugijaama järgi, siis miks mitte tulevikus lasta telefonil mõõta naaber tugijaamade signaalitugevusi ja sealt välja arvutada veelgi täpsem asukoht.

Praegune ligi 1000 meetrine täpsus piisab piisav olevat, et näiteks mobiiltelefonidesse asukohapõhist reklaami kuvada.

image
Sinine täpp kaardil tähistab minu ligikaudset asukohta kaardil. See on küllaltki ligilähedane minu reaalsele hetkelisele asukohale ning seda kõike 2G ehk GSM võrgus. 3G võrgus ei ole veel jõudnud testi teha, et kas mind siis positsioneeritakse täpsemalt või mitte, ning kas Google üldse omab informatsiooni Eesti operaatorite 3G tugijaamade kohta.

A kust Google teab millise tugijaama teeninduspiirkonnas ma asun? Lihtne. Ta kasutab selleks GPRS andmesidet. Google Maps aplikatsioon algatab sessiooni, küsib mobiilioperaatorilt telefonile IP ja võtab Google tarkade serveritega ühendust. Tugijaamast saab sinu lähim maapeal asuv reaalne teeninduspunkt kes sulle internetti telefoni toimetab, ning sealt su asukoht leitaksegi.
image

Kusjuures andemahtu ei kulu üldsegi vähe. Täpselt ei mõõtnud, aga peale esimest "My location" päringut ja kaardi suurendamist oli juba 200Kb andmeid üle GPRS'i alla laetud. Eks lisaks teedevõrgustikule satelliitkaartide näitamine võtab sealjuures oma osa.
image

Kui soovid isegi sellist lahedat mänguasja oma telefonis katsetada ja proovida, siis pole muud keerulisemat kui suunata oma telefoni intenretilehitseja aadressile: www.google.com/gmm ja seal asuv Google Maps Mobile viimane versioon oma telefoni laadida.

Kui see eelnev jutt jäi natukene arusaamatuks, siis vaata ka seda väikest õpetliku videoklippi kus on puust ette ja punaseks tehtud, kuid see uus Google Maps Mobile My Location funktsioon töötab ja toimib.

Viide: Google Maps with My Location
Viide: Google Mobile blog -> New magical blue circle on your map

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ma kasutan EMTi ja mul küll üles ei leidnud mobla asukohta

Marek ütles ...

lokeerimine peab olema operaatori poolt lubatud. aga kuidas on roaminguga? kas ma saan oma asukoha ka Rootsis, Taanis või Hispaanias?

Oliver ütles ...

Teoreetiliselt peaks toimima. Kasutad sa ju välisvõrku samamoodi kui sealsed kliendid. Lihtsalt hinnastamises on erinevus. Kui Google teab kohaliku operaatori mastide asukohti, siis täpselt samamoodi peaks teoreetiliselt sinu asukohta kuvatama.

Andreas Prausen ütles ...

Njaa, Geopeitust sellise täpsusega juba ei mängi... :-) Niiet ma ei hakka seda uut Google Mapsi mitte proovimagi. Seda enam, et mu telefonis on niikuinii GPS olemas.

Ja üleüldse ei saa ma selle GMM-i mõttekusest aru - see siga laeb ju pidevalt jubedas mahus datat alla. :-( Kui ma oma mobiiliarvet ise maksaksin, oleksin juba proovimisega pankrotis. :-D

tarmo888 ütles ...

Nokia E70 (Elisa võrgus) oskab saada infot nii Bluetooth GPS'ilt kui ka võrguoperaatorilt, kuid viimast ükski operaator veel niisama ei jaga (mingi SMS teema vist EMT võrgus on küll olemas).

See, aga ei sega Google Mobile Map'sil minu asukoha määramist kino Kosmose juures. Iga maja nurga peal see siiski ei tööta alati.

Kui veel tellid 12h M-interneti päevapileti, siis saad vabalt lasta Tartust Tallinna (ja edasi kuhu iganes) kõigest 15kr kuluga.

Seega, ilma kaardita, võõras linnas, teades ainult tänavanime - asendamatu abimees.

LastOne ütles ...

Kas seda positsioneerimist on võimalik teha ka telefonile mis on välja lülitatud?
Nimelt räägin siis kohe loo ära. Tuttav on peaaegu 3 nädalat kadunud olnud, politsei uuris asja kuid öeldi,et krim.uurimiseks pole põhjust vms. Kuigi inimene on kadunud :S ja nemad positsioneerimist ei teinud:S ja telef.operaatorid pole vastanud sellele, kes ja mis kell sel numbril on hel.v tema on helistanud jne.
Siis kas ei ole võimalik mingit moodi teada saada, kus väljalülitatud telefon asub?
Oleksin väga tänulik kui leiate aega vastata!

Oliver ütles ...

Hei, @LastOne
Kahjuks väljalülitatud telefoni puhul ei ole sedasorti positsioeerimist võimalik teha, kuna telefon ei ole ühtegi tugijaama külge ühendatud, mille järgi saaks asukohta määrata.

LastOne ütles ...

See siis ei näita ära ka seda kus kohas viimati telefon oli sisse lülitatud ?
Igalt poolt olen otsinud nüüd abi.. Häkkereid kahjuks nii lihtsalt netist ei leia ja selline asi ka illegaalne :S