esmaspäev, 3. detsember 2007

Nokia N81 8GB näpuvahel

Paar head nädalat tagasi lubati linnarahval Tallinnas Viru Keskuses asetleidnud Digi Expo nimelisel väikesel tehnikamessil pilk peale heita Nokia uusimatele telefonimudelitele. Väidetavalt esimest korda Eestis näidati seal Nokia uut N-seeria lipulaeva Nokia N82'te.
Kuid see ei olnud kõik. Väljas oli samuti esmakordselt siinmail uus Nokia N-seeria muusikasuunitlusega taskutelefon N81. 15607091813070262-0
Kuna N82 juures oli millegipärast märgatavalt suurem tunglemine, siis võtsin Nokia N81 8GB endale korraks näpuvahele vaadata ja allpool väikene ülevaade esmamuljest koos väikeste ekraanipiltidega telefonist.

Aasta tagasi kandsin taskus tolle aja kohta suhteliselt suurt ja kobakat 4GB kõvakettaga muusikatelefoni Nokia N91. Mul oli Wifi olemas, muusikat mahtus tuhandete megabaitide jagu taskusse ning ka pilti sai hädapärast teha. Metallist korpus ning väikene ülekaal polnudki väga suured miinused suhteliselt võimeka telefonimudeli kohta. Uus N81 peaks kuulujutu järgi olema eelmise N91 noorem vend. Uuem mudel natukene värskema riistvara ja tarkvara peal jooksmas täiesti uues liugklapiga korpuses. Põhilised asjad nagu Wifi, 3G, 2Mpix kaamera, suur mälumaht, raadio, Symbian op. sys, eraldi muusikanupud ning 3,5mm pistik kõrvaklappidele olid juba tollal olemas ning samuti on nad jäänud samas koosseisus ka uue Nokia N81 8GB külge.
Nokia_N81-02

Uus asi mida ma vist varem polnud ühelgi Nokial näinud oli uus Navi wheel. Hõbedane puutetundlik ümarate servadega kandiline juhtnupp keskel. Ratas sellesmõttes, et kui seal peal näpuga ringe vedada siis õnnestub hõlpsalt ja kiirelt osades telefoni menüüdes liigelda. Ta on puutetundlik, ehk näppu õrnalt peal liigutades on sama efekt kui iPodil mooda seda keskmist ringi oma näppu vedada.

image

Esimese telefoni pildi pealt on näha kus Navi ratta kõrval on paremal pool üks väikene hõbedane nupp. Sellele vajutades avaneb Nokia Multimeedia menüüd. Pakkudes kiirelt ja mugavalt ligipääsu muusikalugudele, kontaktidele, mängudele, pildele ja videodele, interneti järjehoidjatele ning Nokia Maps kaardiprogrammi POI'dele ehk huvitavamatele äramärgitud asukohtadele (POI - Point of Interest).
image
Muusikapleier on nagu pleier ikka. Saab igatepidi edukalt kõiksugu lugude esitamisega hakkama. Muusikatelefonile omaselt oli telefoni karbis kaasas vägagi mõnus handsfree (Nokia Music Headset HS-45 with remote control AD-54) millel on hea väljanägemisega pult mida on ka mõnus kasutada. Klapid ise küll aga minu kõrvade jaoks just parimad ei olnud. Telefonil endal on ülemisel osal kõige peal ilus ja suur 3,5mm audio pistik. Pista või oma suured kodused kõrvaklapid sinna järgi kui soovid.
image
Kuna tegemist on taskutelefoniga mis on eelkõige suunitlusega helide kuulamiseks, siis ei puudu ka komplektist eelpaigaldatud Taskuhäälingute programm.
image
WiFi või 3G andmeside võimaluse olemasolul ei ole mingit probleemi tellida omale uusimaid Podcaste üle õhu otse telefoni. Taustal ilma segamata saab programm ilusasti uute lugude laadimisega hakkama. Vaid natukene kannatust.
image
8GB sisemist mälu on vist mp3 mängijate maailmas suhteliselt igapäevaseks muutunud. Nokiagi on mitmed uued mudelid varustanud 8GB sisemise mäluga. Seda on parasjagu piisavalt, et ühe keskmise kasutaja muusika ja videovajadused taskutelefoni raames esialgu rahuldada. Nokial on N81 8G telefonist miski spets Maroon5 edition olemas, kus juba tehasest on peale laetud bändi Maroon5 uusimad lood ning paar kontsertvideot.
image
Kui sul on tuhandete megabaitide jagu muusikat ja videofilme taskusse laetud, siis ei saa mitte alahinnata otsingumootori funktsionaalsust kõigi nende heade lugude ja videode leidmisel. N81'l on päris hea ja kiire otsing sisse ehitatud. Otsi telefonist või internetist mida iganes. Tulemused saabuvad kiirelt ja täpselt. Olgu see siis muusikalugu, kontaktikirje, sõnum või e-mail. Telefoni otsingumootor leiab kõik kiirelt su telefonists üles.

Videode vaatamiseks on Nokia PC Suite uue versiooniga ülimugav arvutisse laetud videofilme otse telefoni tõsta. Proovisin sedagi ja see oli lahe. Tahab küll hirmus võimsat arvutit ning omajagu aega, kuid hiljem on filmid telefonist täitsa vaadatavad. Aeg ja arvutusvõimsus kulub siis peaasjalikult filmikaadrite sobivaks arvutamiseks, nii et need telefoni ekraanil kõige paremini vaadatavad oleks. Ekraani üle ei saa küll kuidagimoodigi nuriseda. Active matrix 2.4'' QVGA main color display (320 x 240 pixels), up to 16.7 million colors.

Muusikast ja videodest veel niipalju, et telefonis on sees üks huvitav "Muus.pood" nimega menüü.
image
Kuna ilus ja viisakas ei ole kahtlase päritoluga muusikalugusid telefoni laadida, siis peab legaalsete muusikalugude telefoni saamine võimalikult käepärane ja lihtne olemas. Kunagi varsti peaks ta niivõrd lihtne olema, et otse telefonist saad omale Nokia muusikapoest uued, värsked lood kohale tellida.

image
Küll aga hetkel toimib selline tore legaane võimalus muusika ostmiseks vaid Inglismaal. Seni peame veel eeskujulikult hot.ee muusikapoest lood arvutisse vinnama ja sealt omakorda telefoni liigutama.

Kui muusika mängimisest jääb väheks, võib ju telefoniga alati jalgpalli mängida.
image
Nokia N81 mõistab N-Gage mobiilimänge mängida. Tal on selleks isegi lisanupud mis ilmuvad nö. nähtavale peale mängu käivitamist. Seal kus telefoniga rääkimise ajal on kõrv, seal all on tegelt ka salamahti peidetud nupud mis hõlbustavad telefoniga mängimist kui see ristipidi kätte võtta.
nokia_n81_2

Esialgu on kaasas kolm n-gage mängu prooviversioonina.
- Space Impact Light
- Asphalt game demo
- Fifa soccer 2007 demo
image

Üks minu jaoks nõrgimaid kohti selle telefoni juures oli kaamera. 2Mpix ja välk, kuid tulemus oli kohati küllaltki kohutav. Muidu tore telefon, aga no pilti ei suuda korralikult teha. Eks ta tegi neid ikka, aga midagi head neist küll välja ei tulnud.
image
Hämaras nii välguga kui ilma välguta olid tulemused küllaltki kasinad ning millgipärast muutsid värvid ka oma värvust neid läbi fotosilma jäädvustades. Pildimüra oli ka piltidele ikka kogu raha eest lisatud.
image
Ei saa kõike head ka ühte telefoni kokku pista.
Võrdluseks samal ajal tutvustatud Nokia N82'te
müüakse just suunitlusega, et tegemist on Nokia poolt parima fototelefoniga mis eales loodud.

Plussid:
+ Väga võimekas ja lihtsalt kasutatav multimeediatelefon
+ Hea suur ekraan video podcastide vaatamiseks
+ Hea heli ning kohe kaasas suhteliselt hea handsfee
+ Suhteliselt suure mahutavusega aku. Nokia Battery (BP-6MT) 1050mAH

Miinused:
- Natukene kobakas. (kaalu ligi 140 grammi)
- Fotosilm andis natukene soovida
- Liugklapp logises natukene juba täiesti uuel telefonil.

Kui N81'lt logisev liugklapp ära võtta, GPS juurde panna ning 2MPix fotosilm asendada 5MPix sensori koos Carl Zeiss läätsedega, siis saabki peaaegu, et uue Nokia N82'e. Sisulise poole pealt tunduvad nad suhteliselt samad olevat. Lihtsalt ühte reklaamitakse parema fotoka ja GPS'iga ning teist muusikapleieri ja N-gage mängudega. Helistada saab mõlemaga.

Viide: Nokia N-seeria muusikatelefon N81 8GB
Viide: Nokia N81 8GB tehniline spetsifikatsioon

Viide: Nokia N-Seeria telefoni N82

Kommentaare ei ole: