reede, 16. mai 2008

Samsung SGH-F110 miCoach

Samsung ja Adidas ühendasid jõud ning tegid midagi sellist mida minuteada pole varem mobiilimaailmas nii suurejooneliselt tehtud. Võeti parimad teadmised mobiiltelefonide valmistamisest, parimad teadmised treeningute läbiviimisest ning pandi nad üheskoos ühtse ülla eesmärgi nimel tööle.
Eesmärk on inimesi liikuma saada ja neid targalt juhendades ja motiveerides tervistavas liikumises hoida. Samsung SGH-F110 miCoach on tervisesportlase tubli väike sõber. Kõigepealt on ta muidugi mobiiltelefon, siis mp3 muusikamängija, sammulugeja ja kokkuvõttes täitsa asjalik isiklik jooksutreener.

Pulss läheb treeninguid alles alustades liialt kõrgele? Samsung miCoach ütleb sulle kui peaksid natukene hoogu maha võtma. Samm kisub tiba töntsiks? Ta ütleb sulle kui sa peaksid kiirust tõstma. Tahad suuri eesmärke saavutada ja sügisel näiteks 10km hea ajaga joosta? Adidas miCoach koostab sulle personaalse treeningplaani ning kannab selle sulle kalendrisse nii, et ükski treening ei jääks vahele. Päris motiveeriv.
Nad ise ütlevad, et lihtsalt pane oma eesmärgid paika, keera muusika mängima ning jookse. Nii lihtne see ongi.
Proovisin ise järgi. Nii see oligi. Aga alljärgnevalt lähemalt.

miCoach treeningsüsteemi südameks on Samsung F110 mobiiltelefon, mis lisaks tavapärastele telefoni funktsioonidele oskab päris osavalt suhelda südamelöögisageduse vöörihma ning jooksuanduriga.

Südamelöögisageduse vöörihm on abiks lisaseade sind treeningutel abistamas eriti juhul kui sa peaksid omapäi treeninguid läbi viima ning neid ise planeerima. Üks asi on oma "keha kuulata" kuid kindlasti ulatab oma abistava käe ka südamelöögisageduse monitor mis aitab sul õiges tsoonis sobiva koormusega treenida. Vöörihm ise paistab olevat Adidase toodang ning kandmas Adidase logo.
Oskan vöörihma võrrelda vaid oma Polari T61 Coded vöörihmaga ning kasutusmugavuse koha pealt annaks Adidasel oma rihma veel natukene täiendada. Pisiasi, aga rihmakinnitused vöö plastik osa külge on Polaril natukene paremini tehtud. Adidas on proovinud miski lisa "nõksaka" kinnituse juurde paigaldada selleks, et kinnitus mingil juhul lahti ei tuleks,  aga jutkui tingib see hoopis see seda, et seda rihma on keha külge hoopis keerukam kinnitada. Aga muidu vöörihm nagu vöörihm ikka. Vahetatava patareiga.

Telefoniga samast karbist võis leida ka jooksuanduri mis kinnitub sinu jooksukingadele ning edastab telefonile joostes läbitud vahemaa ning sammude arvu. Samuti on tegemist Adidase tootega ning patarei on tal vahetatav. Põhimõtteliselt sama asi mis Nike+ komplektina on võimalik Apple iPod'idele juurde osta, aind et Apple-Nike sammuanduril ei saanud vist patareid vahetada ning kavalad müügimehed valmistasid andurile juurde spets tossud mida jooksusõpradele müüa. Adidase andur kinnitub kõigile paeltega jooksusussidele ning ei ole kuidagi mingite spets ketsidega seotud. Ma küll ei proovinud selle anduriga vette astuda kuid natukene oleks skeptiline selle anduri veekindluses. Patarei vahetamise kaas tuli küll nii kergelt lahti, et seda ei osanud oodatagi ning ega mingeid erilisi tihendeid ka korpuse vahel silma ei hakanud. Päris vees teda vast leotada ei tasu, aga pritsmed ei tohiks miskit häda teha, sest pealtpoolt on korpus igatepidi kinnine. Vaid tossukeele poolsest osast saaks parima tahtmise juures natukene niiskust sisse minna.

Lisaks oli veel ka kandekott. Jällegi täpselt selline nagu Apple-Nike+ iPod'i hoidja mida saab umbes 500 krooninga oma iPodi'le lisaks osta. Selline mis käib takkjapaelkinnitusega (krõpsuga) ümber muskli, kuhu saab tihedalt telefoni sisse pista ning tekitab joostes tunnet nagu sul oleks vererõhumõõtmise aparaat ümber käe. Tegelikult tekib see ainult siis, kui sa alguses selle telefonikoti liialt kõvasti ümber oma käe tõmbad. Kõverdatud kätega joostes võib see telefonikott vabalt küünarnuki juurde alla vajuda ja seal ollagi. Ilma, et seda tähelegi paneks, et ta sinuga kaasas on.
Kui karbis olevatele lisadele juba jutt läks, siis olid kaasas veel sportlikud kõrvaklapid. Sportlikus seisnes neil selles, et need olid need konksuga klapid. Selle konksuga mis käib ümber kõrva, et joostes klapid kõrvast ära ei kukuks. Kuularit ümbritses kummist "mummu" mis tuleb kõrva sisse suruda, et heli otse kuulmiskanalisse jõuaks. Samasugune nagu SonyEricssoni uuematel Walkman telefonidel tavaliselt kaasas on. Küll aga ei leidnud ma karbist tagavara "mummusid" kõrvaklappidele. Tean omastkäest kuidas need kummimummud aegajalt tahavad ära kaduda ning kui keeruline on neid kohalikust kaubandusvõrgust hankida.

Helikvaliteedi kohta ei oska väga midagi öelda. Klapid lihtsalt ei seisnud mul väga hästi kõrvas. A võimalik, et mul ei ole ka keskmise jooksja suuruseda kõrvad. Nimelt see kummimummu hoidis millegipärast kõrvast natukene eemale kui jooksma hakkasid ning põhjus on tõenäoliselt selles, et selle kõrvakonksu kõrgus ei olnud minu kõrvade jaoks sobiv.
Kõrvaklapi juhe telefonist hands-free mikrofonini oli nii jäik, et kolme päeva kasutamise järel ei olnud algselt karbis kõveras olnud juhtme voldid välja tulnud.

Telefon ise on "slider" tüüpi ehk liugklapiga. Tagantpoolt korpus on õrnalt kummise kattega suuruselt piisavalt mugav igapäevaselt kaasas kandmiseks. Maitse asi, aga menüüd on mõnusalt lihtsaks tehtud, värvikujundus on kontrastne, et tekst oleks hästi loetav. Menüüde ja abitekstide eestikeelne tõlge on Samsungile kohaselt erindiselt veider. Kõrvaklapi ja laadija pesa on natukene tobeda koha peal, mis ei tee telefoni kasutamist alati mitte kõige mugavamaks. Praegu on ülevalt vasakus nurgas. Soovitaksin selle pesa panna telefonile üles peale. Nii nagu on näiteks Nokia 6500'l. Oluliselt mugavam kasutada. Eriti kui kasutada telefoni jooksmiseks koos selle kotiga mis ümber käe käib. Hoolimata kontrastsest värvivalikust menüüdes. Must-valge adidase teema, siis keset päeva eredas päikesevalguses oli siiski raske ekraani lugeda.

Kuna telefonil on peal spets spordinupp jooksva mehikese kujutisega, siis ei saa seda ju mitte vajutamata jätta. Kiirnupp treeningute alustamiseks. Selleks, et treeningutega peale hakata tuleb oma andmed telefoni sisestada. Ma olen laisk ja ei viitsi seda telefonis teha. Adidasel on lisaks telefonile valmis meisterdatud päris vinge portaal just selle telefoni kasutajatele. Tegemist ongi see selle personaaltreeneri osaga kogu komplektist. Portaal kus saad määrata oma eesmärgid, sisestada oma andmed, planeerida treeninguid ning hiljem jälgida läbitud treeniguid ning neid analüüsida. Vägagi mugav, ilus ja hästi töötava kasutajaliidesega leht. Kui eesmärgid paigas ja andmed sisestatud, siis piisab praktiliselt vaid USB kaabli ühendamisest telefonile ning kõik portaalis sisestatu sünkroniseeritakse otse sinu telefoni. Seejärel on sul ilusasti kogu treeningplaan päevade kaupa telefonis olemas ning saad juba ose spordimenüüst vaadata millised treeningud on lähiajal plaanis ning millise intensiivsuse ja kestvusega neid tuleb läbi viia.
Kui ma natukene vaatasin, et millist treeningplaani mulle soovitati, siis võiks öelda, et laias laastus enamvähem niimoodi see värk käima peakski. Alguses natukene põhja alla madala pulsiga. Varsti hakkasid tulema natukene kiiremad osad lühiajaliselt sisse. Vahepeale jäeti madala intensiivsusega puhkepäevad ning siis vastavalt nädalale ja plaanile tulid hiljem juba kiiremad lõigud ja mõõdukas koormuse kasv. Täitsa nagu päris. Vähemalt algajale rohkem kui küll mille pealt edasi liikuda ja ise juurde õppida ja lugeda. Jooksja tarkvara on näiteks väga abiks raamat.

Hiljem treeninguid analüüside ja vaadates oli päris huvitav näha kuidas olen proovinud aparaati kavaldada ja igasugu lollustega tegeleda. Loomulikult see lõppes sellega, et mul hakkas tookord trennis pistma, aga mul oli ju vaja proovida mis juhtub kui sammutihedus hästi kiireks ajada ja kuidas seda siis hiljem graafikult näha oleks.
Kui treeningplaan on koos ja telefoni laetud, siis polegi muud kui plaani täitma asuda. See on äge kuidas mind jooksu ajal pidevalt juhendati. Ise saad valida kui palju sulle trennis juttu räägitakse, kuid suurest huvist võtsin maksimum paketi ning kogemus oli päris huvitav. Jooksma asudes saad valida kas soovid tasutaks muusikat mängima. Olgu mainitud, et telefonis on 816Mb mälu erinevate lugude salvestamiseks ning muidugi võib taustaks mängima panna ka raadio. Valides taustaks meelislood siis vahepeal hakkas sinu malbe häälega personaaltreener jooksu ajal sulle kõrva sisse juhiseid andma kuidas efektiivsemalt treeningut läbi viia. Alguses soovitab vaikselt soojendust teha. Mõne minuti pärast palub natukene kiirust tõsta ning kui käsil on intervall treening siis läheb sõnaline abistamine juba õige mahukaks."Pane nüüd hoogu juurde kaheks minutiks. Üks minut on jäänud intervalli lõpuni" Võta nüüd hoogu maha ja jookse vaiksemalt neli minutit. 30 sekundi pärast valmistu kiiremini jooksma. Järgmine intervall on 4 minutit" jne jne. Pidevalt saad soovitusi mida sa parasjagu tegema pead. Vahepeal veel infoks palju treeningust on läbitud. Esimene teavitus tuleb juba siis kui veerand treeningust on läbi.
Soovides täpsemalt teada saada kuidas sul parasjagu trennis läheb, siis tasub vaid paar korda telefonile koputada ja personaalne treener loeb sulle ette kõik mida ta parasjagu teab sinuga rajal toimuvat. Treeningule kulunud aeg, läbitud vahemaa, keskmine kilomeetri läbimiseks kulunud aeg, keskmine sammutihedus minutis, kulutatud kalorite hulk jne. Juttu jätkub kauemaks.
Hiljem koju jõudes pole jällegi midagi muud suurt vaja teha kui USB kaabel telefoni külge torgata ning miCoach väikene programm sünkroniseerib kogu treeninginfo Adidase miCoach treeningkeskkonda kust seda saab siis hiljem ilusasti suurelt ekraanilt vaadata.
Entusiastlikule tehnikahuvilisele tervisesportlasele on tegemist küllaltki huvitava ja ägeda mänguasjaga päris jupiks ajaks. Kui on huvi natukene rohkem tervisespordi teemasse süveneda, siis miCoach annab omakorda pidevalt väikeseid juhiseid paremaks treenimiseks ning varustuse poole pealt Samsungi telefon koos adidase lisavarustusega on piisavalt hea komplekt, et end väikestviisi terviserajal vormis hoida.
Viide: MY RUN, MY RHUTHM, miCOACH
Viide: Samsung SGH-F110 miCoach
Viide: Adidas miCoach

3 kommentaari:

Marek ütles ...

Siemens M65 oskas suhelda jalgrattaga, Nokia N95 globaalse navigatsioonisüsteemiga ja nüüd siis see SGH-F110 Samsungilt, mis loeb samme ja jälgib südame tööd. Ehk oleks aeg, et mõni telefonitootja paneks need funktsioonid kokku ja tuleks välja tõelise sporditelefoniga? Isegi tavakasutajal on põnev päeva lõpus vaadata, palju on liigutud ja kalorit põletatud.

Anonüümne ütles ...

Asjalik ülevaade.Päris lõbus vidin,kas on ka teada mitu raha sellise "treeneri" eest välja tuleb käija?

Anonüümne ütles ...

ise küsin ise vastan.Eesti hinda veel ei leidnud,aga soomes pakutakse F110 399-440€ ehk siis kodumaiselt arvestades võiks hind olla kusagil 6300-6800 EEK-i