teisipäev, 29. juuli 2008

A-GPS geotagging roamingus

Viimasel ajal on mulle meeltmööda üks uuemates mobiiltelefonides kasutust leidnud funktsionaalsus. Välismaa keeles öeldakse selle kohta “geotagging” ja maakeeles peaks see tähendama seda, et teed mobiiltelefoniga pildiklõpsu, telefon võtab GPS satelliidilt sinu geograafilised koordinaadid ning kirjutab pildi EXIF infosse.
See on üks tugev põhjus miks mulle meeldib siiani telefoniga pilte klõpsida. Mulle tekib aja jooksul üks vägagi värviline maailmakaart kuhu aja jooksul on peale märgitud kohad kus ma olen käinud ja kohad mida olen näinud.
Selleks, et telefon saaks taevas asuvalt GPS satelliidilt oma asukoha koordinaadid, peab väikene telefonis olev GPS vastuvõtja alguses kogu taevast tähelepanelikult kuulama ja nähtavuses olevaid satelliite otsima. See võtab teinekord omajagu kaua aega. Isegi niivõrd kaua, et alati ei jõua ära oodatagi kunas koordinaadid kätte saadakse ning pildile lisatakse. Vahepeal oled jõudnud juba ammu telefoni fotokaamera rakenduse sulgeda ning edasi liikuda.
Selle tüütu koordinaatide küsimisel tekkiva viivituse vähendamiseks on telefonitootjatel välja mõeldud tehnoloogia nimega A-GPS, ehk Assisted GPS. Nüüd enne kui telefon hakkab taevast satelliite otsima võtab ta hoopis kiirelt üles GPRS andmesideühenduse ning Nokia telefonide puhul võtakse ühendust Nokia A-GPS serveriga aadressil supl.nokia.com. Seega praktiliselt iga kord kui sa oled lubanud A-GPS teenusel telefoni koordinaatide leidmisel abistada, siis luuakse andmesideühendus ning uuritakse A-GPS’i serverist milliste satelliitide infot parasjagu kõige otstarbekam oleks kuulata.
Eriti lahe on välismaal reisides pilte klõpsida ning hiljem koju jõudes maailmakaardilt vaadata kus kõikjal sai pilte tehtud. Peale ilusate piltide vaatamise võib õige pea vaadata otsa ka küllaltki silmi pööritama panevale telefoniarvele. Nimelt on selline kaval tärmin pandud osade mobiilioperaatorite poolt, et välisriikides ehk rändluses kasutatud andmesidemahu mõõtmise ja arveldamise samm on 50kB
Nüüd iga kord kui sa teed telefoniga pilti ja kasutad A-GPS’i abi koordinaatide leidmiseks, kasutatakse Nokia sõnul kuni 10kB andmesidemahtu info küsimiseks serverist.
Kui palju A-GPSi kasutamine maksab?
Abiandmete allalaadimine toob kaasa andmete edastamise läbi Sinu teenusepakkuja võrgu. Üldjuhul on A-GPSiga GPS-ühenduse loomise andmeedastuste maht alla 10 kB.
Kõik andmeedastuskulud tasub kasutaja. Kui Sa kasutad oma operaatorfirmast väljaspool olevat võrku (rändlusteenuse abil), võivad andmeedastustasud erineda. Täpsema teabe saamiseks võta ühendust teenusepakkujaga.
Välisriigis asudes arvestatakse andmesidet sõltuvalt operaatorist erineva sammuga. EMT valitud operaatorite puhul sammuga 50kB, mis peaks tähendama, et minu 10kB infopäringust ühe andmesidesessiooni puhul saab sellest telefoniarvel hoopis 50kB eest andmemahu kasutust.
Eelmine nädal juhtusin Itaalias tegema nädala jooksul telefoniga 352 pilti. Telefon luges kokku 1kB täpsusega kulunud andmemahuks ligi 700kB. Seda siis ilma igasuguse ülespoole ümardamiseta iga andmeside sessiooni puhul. Ootan huviga telefoniarvet, et teada saada kui palju siis tegelikult läks maksma  igale pildile geograafiliste koordinaatide lisamine.
Viide: EMT alandab välisriigis mobiilse andmeside hinda kuni neli korda
Viide: NOKIA - Mis on A-GPS?

4 kommentaari:

Urmas ütles ...

Nokial peaks saama seadetest "võrgupõhise positsioneerimise" välja lülitada. Ja kui siis GPS sisse lülitada, ei lähe telefon netist maad uurima. Kuid jah, siis kulub positsioneerimisele ka palju rohkem aega.

Huvitav, kui avada mõni mitte automaatselt uuenev veebileht ja see avatuna taustale jätta, siis peaks ju ka andmeside seanss aktiivne olema ja iga pildistamine lisab jooksvasse seanssi vaid need 10 kB?

Oliver ütles ...

Urmas, sa oled õigel teel. A-GPS'i saab välja lülitada, aga siis ma ei suuda kunagi ära oodata millal õige GPS koordinaadid leiab. Eriti juhul kui ma olen eelmisest leitud koordinaatidest juba sadakond kilomeetrit eemal. Siis läheb uute leidmine ikka väga vaevaliselt. Kahtlus on, et kui Fotoka aplikatsioon kinni panna kohe peale pildistamist, siis telefon loobub edasiste koordinaatide otsimisest ning jätab pildile koordinaadid lisamata, sest fotoka aplikatsioon mis seda tegema peaks, on juba Exit/Closed/Quit.

Mõtlesin isegi selle sessiooni üles jätmise peale. Mingist vanast koolitarkusest tean, et osad operaatorid ei lase Idle seansil väga kaua rippuda. Võrguseadmetes oli vist by default idle timeout kas 30 minutit või 2 tundi. Ei mäletagi enam. Aga ühesõnaga kui sa seal väga kaua tühjalt ripud, siis mingi hetk visatakse sind ikkagi liini pealt minema.

Samas tasutal töötav Push Maili rakendus peaks suutma suhteliselt idles hoida sessiooni. Ta ju samamoodi mingi intervalli tagant kolistab natukene andmeid ja teeb activitit. Küll aga ei mõju see telefoni akule väga kauakestvalt. A-GPS'i kasutades ja seeläbi ka GPRS'i kasutades ei saanud ma aku kestvuseks rohkem kui kaks päeva.

Anonüümne ütles ...

Minu N82 geotagib umbes 10 sekundiga kui maps on taustal lahti. Siis kajhuks akukestus alla 12 tunni.

Oliver ütles ...

Jepp, kui satteliidiga ühendus olemas ja koordinaadid olemas, siis käib pildile nende lisamine imekiirelt. Aga nagu öeldud, see eeldab, et Nokia Maps programm käiks ja näitaks su asukohta kaardil.