esmaspäev, 24. november 2008

Libaneliveolised

Tore hommikupoolik algas sellega, et aitasin naabrimehe X-Traili hangest välja kaevata. Nagu talgud oleks maja ees korraldatud. Autoomanikud kõik rookisid ja kaevasid üheskoos ning aitasid üksteistel autosid lumest välja lükata. Väga tore oli. Ainult, et see suur ja abitu X-Trail ei saanud üldse omadega kuidagi hakkama. Millegipärast mäletasin, et tal peaks olema nupp mis fikseerib neliveo. Tuhkagi. Esimesed rattad kaapisid nagu põrgulised ja tagumised tegid vaid paar korda hädiselt nõka-nõk. Seda, et kõik rattad oleks autot edasi või tagasi lükanud. Seda ei olnud.

Jüri saatis mulle sellepeale ühe toreda YouTube videoklipi mis näitab kuidas väikese kaldtee peal testitakse erinevate neliveoliste ja vähem neliveoliste sõidukite võimekust veojõudu rataste vahel jagada.

Meil võiks Tallinnas mõni päris neliveolisi autosid müüv automüüja samasuguse stendi üles panna, et siis Dziibimehed saaksid oma silmaga veenduda kauba kvaliteedis. Vastasel juhul jääb dziibiostjatele reaalsetes lumeoludes nelivedu meenutama vaid läikiv embleem tagaluugil.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ainus korralik 4x4 on Land Rover Discovery 3 või Range Rover. Ainuke viga on see, et nad on kogu aeg remondis :D

Asterix

Urmas ütles ...

Ainus korralik 4x4 maastur on G MB. :-)

Sõiduautod, milledel on suurematel kiirustel teelpüsivus olulisem kui läbivus, st külglibisemisel on väga oluline esi ja tagasilla lahutumine/ABS-i toimimine, esi- ja tagarataste traction circle-te samasus (auto veoskeem ei tohiks kurvis muutuda) on rõhuasetused veidi erinevad. Ehk, sõiduautodest saavad minu 10 tugrikut Audi torseniga Quattro, manuaalakstiga Subarud - st proaktiivsed veoskeemid, mitte reaktiivsed, nagu enamus tänapäevaseid "4veolisi".

Anonüümne ütles ...

Tõsi ta on, aga paraku on kogu see video oma sisult totaalne kräpp, sest tegeliku tehnilise asja sisuni ei jõutagi.

Anonüümne ütles ...

Genekas on on Honda omanik?

Anonüümne ütles ...

kasti!

Anonüümne ütles ...

UAZ 4x4 diffrilukkudega ees ja taga ja elu on ilusam.

Unknown ütles ...

Kes nelivedudest üldse mingit tervet ülevaadet tahab saada peaks enamus foorumeid kõrvale jätma ja tehnilsie poolega tutvuma: http://www.autozine.org/technical_school/traction/tech_traction_4wd.htm
Samas on libaneliveoga kriitilisemates oludes kergem hakkama saada kui ainult esi või tagasilla veo puhul.