reede, 7. november 2008

Vaese mehe Wifiruuter

... ehk lugu sellest, kuidas ilma WiFi ruuterita kodus sülearvutiga Wifit jagada teistele arvutitele, kui su sülearvutil on WiFi kaart sees ning juhtmega tuleb internet sülearvutisse.

Tegin Windows XP'ga sülearvutist ajutise WiFi ruuteri, et iPhonega saaks mugavamalt netis kolada. Iseenesest on see väga lihtne. Panen selle lahenduse kirja kuidas asi mul toimis. Tükk aega kulus selleks, et mu arvuti hakkaks WiFi klientidele, ehk iPhonele korrektset IP aadressi väljastama ja telefoni üle WiFi netti lubaks.

Samm-sammult

Start -> Settings -> Control Panel -> Network Connections

image

Võta Local Area Connection

image

ning parempoolse hiireklõpsuga "Properties"

image

Ülevalt sakkidest "Advanced" ning pane linnukene nii nagu alloleval pildil näidatud. 

image

Home networking connection'iks vali Wireless Network Connection. Vajuta OK. Nüüd lubasid sa arvutil juhtmega internetiühendust jagada läbi arvuti sisseehitatud WiFi vastuvõtja/saatja. Juhtmega ühenduse ikooni ette tekib väikene käega ikoon. Lahkelt jagamas juhtmega internetti.
image 

Vali "Wireless Network Connection" ja tee parempoolne klõps ning võta "Properties". Ülevalt sakkidest "Wireless Networks"
image

Vaata natukene allpoole ning vajuta nuppu "Advanced". Teeme siinkohal sülearvutist väikese ruuteri mis lubab teistel arvutitel sülearvuti külge ühenduda.
image

Märgi ära "Computer-to-computer (ad-hoc)" valik. Seejärel "Close"

image

Lisame uue lokaalse WiFi võrgu. Selleks vajuta nuppu "Add" ja seejärel avaneb aken kus saab uue WiFi võrgu loomiseks detaile täpsustada. 
image

Anna oma uuele WiFi võrgule nimi. Network name (SSID) väljal. Network key'ks pane salasõna mida küsitakse, kui sa tahad võrguga ühendust luua. OK

Eelistatud WiFi võrkude alla tekib vastselt loodud uus võrk.
image

Nüüd võta uuesti lahti "General" sakk akna ülemisest äärest

image 
Vali "Internet Protocol (TCP/IP) ning vajuta nuppu "Properties"
image
Anna endast parim, et IP aadressi väljale saaks sisestatud sama info mis ülevaloleval pildil. Kui sinu arvuti ekraanil on seadetes kõik samamoodi kui siin pildil, siis vajuta OK nuppu. 

Windowsi WiFi võrkude alla tekib uus WiFi võrk mida seal varem ei olnud.
image

Nüüd polegi muud, kui võtta teine arvuti või telefon, ning proovida uude võrku ühenduda.

Suure tõenäosusega leiab teine arvuti samuti uue WiFi võrgu üles, 
image
ning palub sisenemiseks parool tippida.
image

Muud keerulist polegi. Kui kõik läks hästi, siis WiFi jagajana tegelev sülearvuti annab ilusasti sinu iPhonele või mõnele muule telefonile IP aadressi ja sa peaksid ilusasti internetti pääsema.
image

Selliste seadetega ma ta tööle sain. Võibolla toimib teistelgi. 

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

WEP.. spooky.

Oliver ütles ...

Natukene küll, aga ei hakanud ajutise lahenduse jaoks midagi hirmsamat keevitama. WEP on niivõrd palju vana, et seda enamus seadmeid vähemalt toetab. Eks igaüks saab vastavalt vajadusele asja turvalisemaks confida.

Anonüümne ütles ...

tänud hea posti eest! tegin ka nii! aint et mõne päeva pärast helistas kortermaja netijagaja (jagatud adsl) ja käskis kinni panna. et pidavat ilgelt häirima kogu netiliiklust ja mingil moel hajutama? millest see tulla võis? on siin mingi reasonable explanation?

Anonüümne ütles ...

tsitaat eelmise postituse juurde mu majavanemalt, kes netti jagab. küsisin talt miks ma ei tohi oma läpaka kaudu wifit jagada ja iphonega seda püüda. vastus selline:
"Wifi ruuter saadab võrku valesid aadresse, nende ruuterite pärast juba 2nädalat käib niisugune tramburai et hoia ja keela. Tekitavad interferentsi, võrgu äärtes signaal hakkab ujuma ja isegi vajub ära.
Kõige hullem et annab arvutile IP alla 64 ja DHCP serverile gateway 192.168.1.1. JA see arvuti on kõõks. Enam lõõgile ei pääse. Ma ise jamasin terve päeva, 3 meest oli samuti hädas. Kui Wifi ruuterid elimineerida, saab ühenduse koheselt, ilma probleemideta. Esmane inf Elioni meestelt,samuti Pähnapuult. Praktiliselt proovitud."

kas teab keegi seda kommenteerida?

Anonüümne ütles ...

seadista wifid õigetele kanalitele, mis üksteist ei segaks

http://wiki.wifi.ee/index.php?title=WiFi_t%C3%B6%C3%B6kindlamaks_muutmine

Andreas Prausen ütles ...

Netis on selliseid õpetusi küll ja küll, kuidas XP-ga Wifit jagada ning midagi üle mõistuse nagu poleks. Sinu blogi räägib ainsana, et DHCP-st ei piisa ning peaks staatilise aadressi panema. Aga ikka ei saa tööle - läpakas, mis WIfit jagab, jääb ütlema "Acquiring Network Address" ning telefon leiab võrgu küll üles ning ühendab, kuid saab mingi suvalise IP ja netti ei saa. Oskad aidata?