laupäev, 7. veebruar 2009

Suusatamas

Astusin minu jaoks uude "elustiili" maailma. Umbes kolm aastat käisin iga talv A&T Spordis suusasaapaid proovimas. Üks aasta käisin isegi soomes suusamessil. Lootuses omale head suusasaapad leida. Meil ei olnud kaubandusvõrgus suusasaapaid mis mulle korralikult jalga oleks mahtunud. Lumelaudamist alustasin ka sellest, et juhuslikult kohtasin lumelauasaapaid mis mulle juhtumisi jalga mahtusid. Nüüd oli  minu esimene kohtumine jalgamahtuvate murdmaasuusasaabastega.

Vabandusi otsides vabadust ostes. Kuidagi valus oli külmade ja lumiste ilmadega toas istuda. Muidugi oleks saanud jooksma minna, aga murdmaasuusatamine sellistes talvistes oludes tundus olevat sobivam tegevus. Seda enam, et see oli väikene "elustiili" unistus. Käia õhtuti ja nädalavahetustel võimalusel suusatamas. Ülekehatreening värskes õhus. Tundus justkui ilus idee.
Nüüd on see võimalus olemas. Käisin proovisin imiteerida seda mida sportlased telekas teevad. Suusatavad sujuvalt lenneldes mägedest üles ja alla. Siinkohal tuleb reality check. Kui sul pole eluseeski olnud varem võimalust korralikult murdmaasuusatada ega mäleta sõnagi sellest, et keegi kunagi koolis oleks suusatamist õpetanud, siis on suuskadel mäest üles ja allasaamine küllaltki inspireeriv tegevus.


Ma olen täis indu, et lahendada see müsteerium mis imekombel on see võimalik, et keegi suudab uisusammul mäest liueldes üles sõita. Täna ainult imestasin, kuidas pea ilmvõimatu on natukenegi suusatamise moodi liigutustga mäest üles liikuda. Keppidega toetasin ja suuskadega tegin vaikselt jalg jala ette V-tähti.
Mäkke jõudes pühkisin otsaeest higi ja pistsin nägemisprillid tasku. Ähkimisest ja puhkumisest olid prillid täiesti udused.
Mäest alla tuhisedes mõtlesin endamisi, miks ei ole kõigi puude ümber pehmendusi pandud. Nad tundusid kuidagi eriti kiirelt ning lähedalt minust möödumas. Julgust ei lisanud grammigi asjaolu, et kiiruse kasvades hakkasid suusaninad justkui vasakule-paremale vibreerima ning põlvedesse tekkis tunne, et mina küll seda kaadervärki enam väga ei kontrolli.

Ootan huviga juba järgmisi suusakordasid, et natukenegi hakata aru saama mis moodi nende laudadega on võimalik metsaradadel liigelda.

Hea uudis algajatele "budget" suusavarustuse otsijatele on see, et meil on hetkel kaubandusvõrgus küllaltki arvestatavad allahindlused suusavarustusele. Või õigemini ajutiselt on vähendatud ülehindlusi.

Viide: Pulleritsu spordi ja suusablogi
Viide: SA Holstre-Polli Tervisekeskus

2 kommentaari:

Allar ütles ...

Lahe :D
Samad emotsioonid olnud mul rulluisutamise õppimisega, mäesuusa õppimisega, kahjuks murdmaasuusatamise õppimist ei mäleta hästi, aga peaksin oskama küll... kuigi pole aastaid proovinud.
Viimasel ajal õppisin jää peal uisutamise ära ja hakkas täitsa meeldima.

Mis värk sul nende jalgadega siis, et saapad jalga ei mahu? Elevandi sünrdoom?
Mul endal on mingi selline värk, et jalg on kuidagi hästi lai ja veidi kitsamad saapad hakkavad pigistama ning muudavad rõve-valusaks kogemuse. Peab hoolega vaatama, et saapad oleks alati veidi suuremad või laia kujuga.

Oliver ütles ...

Ega jalgadega polegi mingit jama. Ainult, et päris igast poest nr 49 suusasaapaid ei leia. Seda enam, et paljud nii suuri saapaid ei toodagi. Tavaliselt lõpevad suurused 47-48 peal ära.