esmaspäev, 9. märts 2009

DigiTV taskus

Vähem kui aastapäevad tagasi alustasid EMT ja Levira koostööprojekti mobiilse DigiTV edastamiseks. Tegemist oli siinmail tollal täiesti uue tehnoloogiaga mida avalikult katsetama ja proovima asuti. Esialgse plaani kohaselt pidavat EMT ja Levira DVB-H piloot kestma kuni 2008 aasta lõpuni. Meediast pole küll kõrva jäänud kuidas neil piloot õnnestus või milliseid järeldusi nad sellest ettevõtmisest tegid. Küll aga sain väikese üllatuse osaliseks kui ükspäev Nokia N96’ga avastasin, et EMT ja Levira DVB-H pilootprojekti osad kanalid on nähtavad ka Tele2 kliendtidele. Täiesti tasuta.
image
Kui sul juhtub taskus olema DVB-H toega telefon (näiteks Nokia N77 või N96) ja EMT või Tele2 SIM kaart telefonis, siis suhteliselt suure tõenäosusega Tallinna kesklinna piirkonnas õnnestub sul telefoniga telekat vaadata. Saated jooksevad otse eetris. Hetkel nähtaval ETV, ETV2, Kanal2, Kanal11 ja Kanal Seitse.
image
Kindlasti on mustmiljon neid kodanike, kes väidavad, et lukuaugust telekavaatamine on paras enesepiinamine. Omast kogemusest parema puudumisel on telekavaatamise kogemus täiesti talutav. QVGA, 320 x 240 pikslit mahutav telefoniekraan mängib koos subtiitritega filme maha piisavalt teravalt, et ekraani alt äärest jõuaks teksti lugeda ning sama ajal saates toimuvat jälgida. Ajaviiteks täiesti toimib.
Sportlikust huvist tehnoloogia vastu telefoniekraanilt oli Euroopa sisemeistrivõistlusi kergejõustikus vaadata omajagu tore. Kui kõrvaklapid on peas ja telefon käes, siis tekib veider tunne nagu tõesti oleks koguaeg päris telekas sinuga kaasas. Olulise pildi ja info saab väga edukalt kätte.
Bussis hommikul hommikutelevisiooni vaadata? Miks mitte!?
Kellel hetkel veel DVB-H toega telefoni ei ole, siis vähemalt teoorias on võimalik tavalisele telefonile juurde osta juhtmevaba DVB-H Mobiil-TV vastuvõtja (SU-33W), mis omakorda üle bluetoothi edastab telepildi ilma DVB-H antennita telefoni. Märkasin, et näiteks Nokia N79 menüüs olevas “Download” rakenduses on võimalik alla laadida Mobile TV rakendus, et seda siis välise DVB-H vastuvõtjaga kasutada.
Viide: Levira – Telepilt taskus
Viide: EMT - DVB-H – Digital Video Broadcasting – Handheld
Viide: EMT ja Levira käivitasid mobiiltelevisiooni pilootprojekti

2 kommentaari:

Anneli ütles ...

Pakutud tasuta teenus on väga lahe! Ainult 1 aga...aku kipub ootamatult otsa lõppema kui teenuse lummusesse vajud ;-)

Oliver ütles ...

Tõsi. Mobiilsena kestab see TV vaid siis, kui sa liikumise pealt suudad telefoni akut laadida. Vastasel juhul jääb see mobiilne vaatamine vägagi üürikeseks.