pühapäev, 15. märts 2009

Tervislik X-Tee

Praegusel puhul on rahakotivarguse ohvriks langenud kodaniku jaoks kodanikuportaal eesti.ee vägagi kasulik ja tervislik. Esimese hetkega on pea võimatu leida infot selle kohta, kuhu peab minema ja mida tegema, kui on tekkinud vastupandamatu soov uuesti tagasi saada kõik riigi poolt välja antavad dokumendid.

Tervislik selle poolest, et kõikide asutuste külastamine ja uute dokumentide väljastamiseks avalduste esitamine on kasulik kodaniku tervisele. Läbi tuleb käia terve hulk erinevaid ametkondi, kirjutada terve hunnik suhteliselt samasisulisi avaldusi ning kui ühest kohast teise liikumiseks kondimootorit kasutada, siis kokkuvõttes on see tervisele hea. KMA teenindusbüroost Foorumi keskusest ARK Mustamäe büroosse ja tagasi teeb kokku juba poolmaratoni distantsi.

Vähemalt esmapilgul võhikliku e-riigi e-kodanikuna ei leidnud ma meie riigiportaalist kohta, kus ma saaksin kõiki avaldusi elektrooniliselt esitada, selle asemel, et mööda linna joosta ning käsitsi pabereid täita.

Ideaalis näeksin lahendust sellisena, kus minnes politseisse avaldust kirjutama, avaldusse märgitakse ära, et on varastatud kõik minu dokumendid. Loetledes üles nimekirja varastatud dokumentidest. Sellepeale politsei teavitaks kõiki ametkondi minu vanade dokumentide kehtetuks tunnistamisest ning samas seda sama varguse avaldust kirjutades saaksin panna linnukese, et politsei edastaks kõigile ametkondade minu nimel avalduse uute dokumentide väljastamiseks.

Hetkel on situatsioon, kus rahakoti varguse puhul sõltuvalt rahakoti sisust pean ma kodanikuna ise ükshaaval kõik oma dokumendid kehtetuks tunnistama. Minema politseisse avaldust kirjutama ning võtma terve järgmise päeva vabaks, et käia läbi kõik asutused ning anda sisse avaldused uute dokumentide väljastamiseks. See on päris aja- ja energiamahukas ettevõtmine.

Riigiportaal kirjutab:
Eestis on alustatud kuriteoohvrite abistamise süsteemi loomisega, välja on töötatud peamised tegevussuunad.

Ohvriabi - praktiline ja emotsionaalne abi kuriteoohvritele.

Ohvriabi koolitatud vabatahtlikud mõistavad kuriteoga põhjustatud praktilisi ja emotsionaalseid raskusi ning osutavad eri võimaluste kaudu - telefoni vahendusel, kodu külastamine või kohtumine kabinetis - sõltuvalt sellest, mis rohkem sobib, tasuta, konfidentsiaalset ja sõltumatut abi.

Ohvriabi võib pakkuda järgmist:

  • vestlemisaeg
  • kindlustuse ja hüvitisnõuetega seotud abi
  • nõuanded isiklikuks turvalisuseks ja kuritegude vältimiseks
  • vajadusel abi kohtus
  • teave teiste asutuste kohta
  • abi kriminaalmenetluses.

Ohviabi ühe osana võiks olla ka hilisemate dokumendiväljastamiste avalduste ja paberimajanduse kordaajamine või abistamine selles. Kirjutan politseis avalduse toimunud varguse kohta ning koheselt pöördun nö. ohvriabi poole ning selgitame koos kiirelt välja mis dokumendid on mul tarvis uuesti taodelda ning ohvriabi abiga saadame avaldused ja taotlused asutuste poole teele.

Riigiportaali kasutamisega on see väikene probleem, et kui mul ei ole enam ei ID-kaarti, ega panga paroolikaarti, siis on jube raske end tutvustada nendele vingetele e-keskkondadele. Ohvriabi töötajal võiks olla volitus mind näo järgi tuvastada ning koos minuga minu eest e-teenuseid kasutades kõik need avaldused elektrooniliselt ära täita. Ma ei saa ise sel hetkel varguse ohvrina kuidagimoodi riigiportaali sisse logida.

Kui igapäevaselt räägitakse e-teenuste kasutamisel enese ID-kaardiga autentimisest, siis suhteliselt veider tundub tõsiasi, et KMA sõnul kulub neil uue ID-kaardi trükkimiseks 1/12 aastast ehk kuni 30 päeva. E-riigis, kus kodanikud peaksid aktiivselt ja muretult e-teenuseid kasutama, ei tohiks elektroonilise isikutunnistuse väljaandmine küll sedavõrd kaua aega võtta.

Teine teema on riigilõivud, mis tuleb maksta dokumentide väljastamiseks. Need ei ole mitte väikesed. Võttes arvesse seda, et igakuiselt ei maksa me just mitte väikeseid protsente oma sissetulekust kogu selle ametkonna ülalpidamiseks.

Politsei on täidesaatva riigivõimu institutsioon, mis kuulub Siseministeeriumi valitsemisalasse. Politsei tagab avaliku korra, kaitseb inimeste ja organisatsioonide seaduslikke huvisid, tõkestab kuritegevust, teostab kuritegude kohtueelset uurimist, määrab ja viib täide karistusi oma pädevuse piires.

Võimalik, et see on väikene jonn, tunnen, et praegusel juhul riik ei osuta mulle teenust piisavalt kvaliteetselt. Meil on veel väga palju teha meie enda igapäevaste toimingute sujuvamaks muutmisel.

Siseministeeriumile annab riik minu finantseeringutest vahendeid kuritegevuse tõkestamiseks. Siseministeerium ostab seda teenust sisse Politseilt. Siseministeerium ja politsei leppisid suure tõenäosusega kokku, et millist teenust politsei siseministeeriumi poolt pakutavate vahendiste eest osutada suudab. Kuriteo ohvrina muidugi tekib mul trots, et kuigi ma teen igakuiselt suuri rahasüste riigi ülalpidamiseks, siis ikkagi ei suuda politsei oma ülesandeid kodaniku jaoks piisavalt edukalt täita. Antud juhul siis piisava efektiivsusega kuritegevust tõkestada.

Kui politsei ei suuda, siis kes veel? Alternatiivpolitsei, kes sama raha eest osutaks paremat teenust? Sõõrumaa ja G4S? Kui eraettvõtluses koostööpartner on laisk ja ei suuda kokkulepitud teenust osutada, siis üldjuhul lepingutingimuste rikkuja kannab lepingu mittetäitmisest tulenevad kahjud. Halvemalt juhul vahetatakse teenusepakkuja välja.

Hoolimata korrektsest riigi rahalisest toetamisest ei suudetud seekord kuritegevust riigis ohjeldada. Tuska teeb see, et ma pean ise ka veel kõik riigi tegematajätmisest tekkinud kahjud enda kanda võtma. Seda siis antud näite puhul eelkõige varastatud dokumentide väljastamisel riigilõivude tasumist. Maksan täie rauaga nagu ma ise oleks oma dokumendid ära kaotanud. Ei, nad ei kadunud. Nad varastati. Varastati sellepärast, et keegi kes oleks pidanud kuritegevust riigis kontrolli all hoida sel ajahetkel, seda ei teinud. Aga loomulikult nad ei vastuta kodaniku ees eriti millegiga teenuse ebapiisava osutamise eest.

- Uue ID-kaardi riigilõiv250 EEK
- - ID-kaardi väljaandmine 5 tööpäeva jooksul – 500 EEK
- Varastatud või tulekahju tagajärjel hävinud juhiloa duplikaadi väljastamise eest tasutakse pädeva riigiasutuse tõendi esitamisel riigilõivu 100 krooni.
- - Mootorsõiduki  juhiloa või selle duplikaadi väljastamise eest kiirtellimuse korras järgmiseks tööpäevaks tasutakse riigilõivu 800 krooni.

Politseist tuleb minna ja võtta see tõend paberi peal.

Uute juhilubade väljastamiseks on tarvis tervisetõendit mis ei ole vanem kui 2 aastat. Hind 250 –380 EEK

- Varastatud või tulekahju tagajärjel hävinud tunnistuse  (auto tehnilise passi) taastamine pädeva riigiasutuse tõendi esitamisel  – 150 EEK + 25 EEK teenustasu sularahas tasumise eest. Pangakaarti ei ole, sest see varastati ka ära.

See ei ole enam riigi teema, aga tõenäoliselt maksab midagi uute pangakaartide väljastamine ning mobiiltelefoni varguse puhul veel juurde kulu uue SIM kaardi väljastamise eest.

Õela kodanikuna tahaks, et keegi teine peale kodaniku oleks vastutav vargusest tingituna tekkinud kahjude eest. Või vähemalt politsei tunnistaks, et jah, me ei suutnud hoolimata kõigest oma ülesannete kõrgusel olla ning kokkuleppel riigiga me ei kasseeri sinult lisaks veel mitusada krooni riigilõivusid uute dokumentide hankimisel.

Ma endiselt ei tunne, et ma oleks midagi väga palju valesti teinud, kui ma läksin keset päeva ujuma ning panin oma riided lukustatud kappi.

 

Viide: Kuriteoohvritele kahju korvamine
Viide: Vargad, röövlid ja kelmid

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Valan õli tulle: Kas ujumise kohas oleks olnud täiendav võimalus oma vara kaitseks (šeifi kasutamise näol)?
Toomas

Oliver ütles ...

Hei,

Jah, selline võimalus on seal täiesti olemas. Varalaeka laenutus on lisa 15 krooni. Kliendina ma küll millegipärast naiivselt eeldasin, et kui riietuskapi uks on lukustatud, siis sellest võiks piisata, et mu isiklike asju natukenegi valvata.

Anonüümne ütles ...

Njah, ega politseid ei jätku ka kõige rikkamas riigis niipalju, et iga ujula riietusruumis oleks vähemalt 1 politseinik ;-) Aga jah, laiemas laastus ongi nii, et riik toimib juba ammu best effort põhimõttel (oli seda isegi juba majanduse õitsengul). Praegusel juhul veelgi enam.

Aga jah, karm värk, kui kõik pihta pannakse ja pead kõigi asjadega nullist alustama nobody'na. Kuna ID kaart ja juhiluba on alati kaasas, siis ongi hea, kui on veel miski ametlik dokument kodus sahtlis olemas - nt pass. Vähemalt ei pea tõestama, et pole kaamel.

Aga e-riigi osas see küll võiks olla hea idee, et politsei saab riigi poolt välja antud dokumendid ühe näpuliigutusega kehtetuks tunnistada ja tõepoolest miks mitte kasvõi vähemalt ühe dokumendi taotlus ära teha. Pane see osale.ee'sse ja in.ee'sse üles ;-)

Anonüümne ütles ...

Varsti loodetavasti võimalike seadusemuudatustega pääseb vähemalt juhiloa füüsilisel kujul kaasas kandmise nõudest.

Anonüümne ütles ...

Aga kuidas pangast sularaha kätte saada kui dokustaadid ära virutatud ühes rahakotiga? Kuidas pangas tõestad, et oled õige isik kontolt rahavõtma? Samas uue isikut tõendava dokumendi jaoks tuleb tasuda riigilõiv...
surnud ring või mis.
Jääb üle loota ainult häädele sõpradele