reede, 15. mai 2009

Samsung i8910 Omina HD

image 
Viimati ma olin telefoni nähes natukene rohkem üllatunud, kui kunagi alguses omale ühe iPhone sain. Siis oli see võrreldes teiste telefonidega natukene nagu öö ja päev.

image

Eile panin laadima ühe järjekordse “labida”. Ühe ikka väga suure ekraaniga süsimusta telefoni. Peale SonyEricsson Xperiat polegi vist nii suurt telefoni enam taskusse pannud.

Samsung laseb oma Omnia mudelist kohe turule uuema ja küllalt muljetavaldava spetsifikatsiooniga telefonimudeli.

Nende eestikeelse pressiteate pealkiri oli juba väga pikk.

Samsung I8910 on maailma suurima AMOLED-puuteekraaniga ja kõrglahutusvideo salvestamise funktsiooniga mobiiltelefon.

See on maailma esimene mobiiltelefon, millel on 720P kõrglahutusvideo salvestus- ja dekodeerimisfunktsioon. Samuti on sellel mudelil kõige suurem AMOLED-ekraan maailmas.

Aktiivmaatriksiga orgaaniline valgusdiood-puuteekraan (AMOLED-puuteekraan) tagab värvitoonide konkurentsitu teravuse, värvide ereduse ja suurema selguse otseses päikesevalguses ning samuti väiksema energiatarbe.

See ekraani teema ongi vast enim esiletoomist väärt. Demovideod olid telefoniga kaasa pandud. 640x360 resolutsiooniga 5800kbit/sec bitikiirusega videoklipp oli sellel 3,7 tollisel ekraanil muljetavaldav.

Eile hõigati ETV ekraanilt, et nüüd on kuskil kanalil HD Eurovisiooni näha. HD on üldse kuidagi väga moesõnaks läinud. Samsung pani ka selle oma mudeli nimesse sisse, kuna i8910 Omina HD suudab nüüdsest salvestada kõrglahutusega videot 24 kaadrit sekundis (1280 x 720p). Pole paha.

Varasemalt pole just palju olnud neid telefone, mis midagi sellist suudaksid.

Videode vaatamiseks võib talle eraldi telefoni jaoks sobivaks kodeerimata ette anda videofaile formaatides DivX / XviD / H.263 / H.264 / WMV / MPEG4, RV. Saab kõigi nende näitamisega muretult hakkama.

Selleks, et seda kõike meediat telefoni talletada, on 8GB mälu kohe telefoni sisse ehitatud, ning juurde on võimalik veel ise lisada 32GB microSDHC mälukaart. Kokku 40GB. Sama palju, kui mu sülearvuti kõvaketas kokku.
image

Ei ole veel jõudnud proovida kui mitu minutit see telefon jõuab täis laetud akuga videosid maha mängida, kuid aku on tal vähemalt mõistlikult mahukas kaasa pandud. 1500mAh. Akut laeb microUSB kaabel. Sama kaabel, mis näiteks Nokia N82’l.

Kõiksugu muud tüüpilised pudinad on tal samuti olemas nagu teistel tänapäevaselt moodsatel telefonidel. GPS, Bluetooth, WiFi, RDSiga raadio, muusikapleier ning 3,5mm kõrvaklapipistik, valgusandur, kiirendusandur, 8MPix fotosilm, millel on nii näo, kui naeratuse tuvastuse funktsioon, elektrooniline värinastabilisaator. Samuti panoraamvõtte režiim, mis pildistab panoraampildi, kui peale pildistamise nupu vajutust kaamerat vasakult paremale liigutada. Teeb ise vahepealsed võtted ja liimib pildid omavahel kokku.

Andmeside osa on mõistlikult võimekas. Toetava mobiilse andmesidevõrgu olemasolul lae internetist andmeid alla kasvõi kiirusega 7,2Mbit/sec. 
image

Telefoni kasutajaliides on tuttav kõigile Nokia 5800 musicXpress kasutajatele. Symbiani S60 v5. Menüüd ülesehituselt praktiliselt kõik samad. Lisaks on juurde pandud veel Samsungi enda TouchWiz UI koos “vidinate” lisamise võimalusega. Vidinad on need väikesed aplikatsioonid mida saab spetsiaalselt telefoni ootekuvale tõsta ja loota, et nende kasutamisest miskit kasu tõuseb. Kohe telefoniga olid kaasas vidinad näiteks YouTube videode vaatamiseks, Facebooki mobiilsele lehele sisselogimiseks, Picasa albumite vaatamiseks, LonelyPlaneti reisisoovituste lugemiseks jne jne. Kõvasti rõhku pannakse mobiilselt mobiilselt loodud sisu tarbimisele ning jagamisele.
imageSuhteliselt suure 3,7 tollise ekraani peal on suhteliselt mugav puuteekraanile projetseeritud QWERTY klaviatuuril trükkida. Igast nupuvajutusest on võimalik saada tagasisidet väikese telefonivärina abil. Ei teki seda segadust, et kas vajutasid korralikult nupule või mitte.

Praegusel hetkel tundub ta kasutajaliidese ning tehnilise võimekuse poolest küll üks väga tubi internetitelefon olevat. Nutikuse poolest eelistaks iPhonele. Lihtsuse poolest eelistaks Windows Mobile puuteekraaniga telefonidele. Ei suutnud Xperiat ilma puutepulgata näppudega kasutada. Omnia HD’ga olen seni mõnusalt hakkama saanud.

Viide: Maailma suurima AMOLED-puuteekraaniga ja kõrglahutusvideo salvestamise funktsiooniga mobiiltelefon

3 kommentaari:

Kaimar ütles ...

Xperia puhul aitab SPB Mobile Shell - uue skinni abil saab kõiki olulisemaid toiminguid näpuga teha ja ei pea pulga järele haarama.

Kas Samsung suhtleb kenasti ka Exchangega ning kui kiire on selle GPS?

Oliver ütles ...

SPB'd proovisin kunagi. Läks kasutamine natukene paremaks, aga jah, polnud tookord veel päris minule. Mul ei ole ühtegi Excange serverit mille külge ennast ühendada. Pole seda proovinud. Niisama aga saadab e-maili küll väga muretult. Nagu telefonid tänapäeval ikka. Speci järgi peaks ta Excangega samuti koostööd tegema.
GPS'e olen kiiremaid näinud. Tunde järgi öeldes Nokia N82 koostöös A-GPS'iga leidis koordinaadid justkui kiiremini.

Martin ütles ...

Selline küsimus, et kuidas sa saad selliseid telefone niivõrd ruttu oma kasutusse?