esmaspäev, 25. mai 2009

Samsung NC20 näpuvahel

Mõned päevad tagasi palusin mängimiseks, vaatamiseks, proovimiseks uue Samsung NC20. Arvasin, et uus Samsungi 12 tollise ekraaniga lumivalge netbook võiks olla juba selline kaasaskandev kompuuter, mida isegi kasutaks. image
Olgu alguses kohe ära öeldud, et varasem kokkupuude moodsate netbookidega puudub. Korra olen vaid käes hoidnud Asuse 900 sarja eeepc´d.  Asuse 9 tolline ekraan oli esmalt huvitav, kuid siiski igapäevaseks kasutamiseks minu jaoks liialt väikene. Seda enam, et ekraani resolutisoon ei olnud tollal kõige parem.
image

Uue 12 tollise ekraaniga Samsung NC20 peale olin pannud natukene kõrgemad lootused. See oli ka põhjus miks just seda mudelit proovida soovisin. Eesmärgiga eelkõige teada saada kas oma tagasihoidlike arvutikasutamise harjumustega võiksin vanale sülearvutile netbookide seast asnedust vaatama hakata.

SAMSUNG NC20 is the new full size netbook which balances supreme mobility and convenience. It has a 12.1" WXGA (1280 x 800) wide screen display like normal 12.1" notebooks and a larger keyboard with a standard 18.5mm key pitch.

Peamiselt on sülearvutist saanud vaid sõnumivahetusseade. E-mailid, MSN, Skype, veebist päevauudised ja videoklipid YouTubest. Wordis, Excelis lihtsamad kirjatükid ja arvutused. PDF failide lugemine. Taustaks muusika mängimas.  Pole justkui väga suured nõudmised väikesele arvutile.

Miks just Samsung NC20 silma jäi? Eelkõige 12 tollise suhteliselt hea resolutsiooniga ekraani pärast. 1280x800 on juba minu jaoks suhteliselt mõistlik resulutsioon tänapäevaste veebilehtede kuvamiseks ning piisavalt mitu lahtrit mahub Exceli lehele üheaegseks vaatamiseks.
image

Kuna sülearvuti on minu jaoks sõnumivahetusseade, siis oluline oli klaviatuuri mugavus.  Klaviatuur on tal väidetavalt nö. täissuuruses. Nupud ei ole väiksemaks pressitud, et neid korpusele ära mahutada. Kuuldavast olevat Samsungi insenerid selle klaviatuuri kallal kõvasti tööd teinud. Kattes selle isegi antibakteriaalse “Silver-Nano” hõbedaosakestega.

Klahvide asetus tahab siiski natukene harjumist. Tühiku kõrval vasakul ei ole kohe Alt nagu tavapäraselt, vaid ~ˇ nupp. Häiris seetõttu, et kasutan veebilehitsejaga navigeerimisel Alt+nool vasakule kombinatsiooni lehtedel tagasi liikumiseks. Kasutades eestikeelset klaviatuuripaigutust, siis parema käe alla jäävad parempoolsed nupud ei tee kaugeltki seda, mis neile on peale kirjutatud. Kitsas Enteri nupp on samuti asi, mis mõne hetke tahab harjumist, et mitte kogemata mööda vajutada.image

Hiire puuteplaat on samuti suurem, kui väikestel 9 tollistel netbookidel. Tundlikus oli alguses küll harjumatult tuim, kuid peale väikest seadistamist ja harjutamist tuleb hiire kasutamine juba märkamatult.

Korpuse koostekvaliteedile ei saa väga etteheiteid teha. Muidugi saaks paremini, kuid siis tõenäoliselt oles materjalid ja viimistlus hoopis teisest hinnaklassist. Oluliselt ei ole millegi üle nuriseda. Võib vaid kiita ilusat valget plastikust korpust.

Natukene jäi valid arusaamatuks, miks on kõlarid paigaldatud arvutikorpuse põhja alla? Sellele osale, mis puutub vastu jalgu ja on süles kasutades kaetud.  Alloleval pildil on kõlarid nende ümmarguste mummude all. Helikvaliteedist parem ei räägi. Jah, sealt tuleb häält. Arvutit süles hoides suhteliselt summutatud häält.
image
Kaasas olnud kasutusjuhendis oli kirjas, et kuigi tegemist on sülearvutiga, siis ei tohiks seda arvutit süles kasutada. Ei olevat rühile hea. Parem pane võimalusel arvuti laua peale ning istu sirge seljaga. See tagab sülearvutile parema ventilatsiooni. Voodis ja padjal kasutamine oli rangelt keelatud.

Hetkel on kasutamiseks lahti Windows Live Writer, Google Chrome ühe tabiga, Huawei Mobile Partner ning Windows Task Manager. CPU Load hüppab 60-80% vahel. Ventilaatori vaikne sahin taustal.

Karbist välja võttes oli XP Home SP3 osaliselt eelinstalleeritud. Esimesel käivitamisel viidi Windows XP paigaldus lõpuni ning peale esimest taaskäivitamist paluti XP restore point eraldi partitsioonile salvestada.  Kasulik neile kasutajatele, kes mingil põhjusel otsustavad C: kettal XP peapeale keerata ning vajavad kiirelt puhast Windowsi installi (Samsung Magic Doctor). Selle saab kahe nupuvajutusega siis sellelt “hädaabi partitsioonilt” kiirelt võtta. Arvutit käivitades on võimalik valida kas soovid tavapärast Windows XP´d kasutada või hoopiski viimasest restore poindist töötav versioon taastada.

Samsung on XP installiga hulgaliselt pisikesi programme kaasa pannud. Esialgu toredad ja mugavad kasutada. Teisel päeval hakkasid nad mulle juba natukene muret tekitama.
image 
Tegelikult ei tahaks üldse väga palju tarkvarast rääkida. Tänapäeval on valikuvabadus juba omajagu suurt. Kui Windows XP mingil põhjusel ei meeldi, siis on proovimiseks Windows 7 või erinevad linuxi distributsioonid. Igaljuhul tehasest tulnud XP Home koosluses Samsungi utiliitidega pani mind mitte just kõige paremini tundma. Iga liigutuse jaoks oli eraldi väikene utiliit  mis mingit sülearvuti riistvaraga seotud tegevust juhtis. Ekraani taustavalguse reguleerimiseks üks lisaprogramm, heli reguleerimiseks teine, WiFi sisselülitamiseks kolmas jne.

Netbooki riistvara ja arvutusvõimsus ei ole just meeletult võimas. Keegi rääkis, et XP Home on sellele mudelile eelpaigladatud, sest XP ei ole väga suurt arvutusvõimsust nõudev operatsioonisüsteem. Kohati on selles tõde, kuid lisaks XP enda mälu ja protsessikasutusele olid väga ahned hoopiski need Samsungi lisaprogrammikesed. Mingil hetkel hakkas mind huvitama, millega see arvuti päris tegeleb, kui igale liigutusele reageerimine talumatult pikemaid silmapilke võttis. Protsessitabel ja protsessorikasutus oli taustal pidevalt lahti, et sellest natukenegi sotti saada. 

Kui kõik lisavidinad välja visata, natukene registri kallal käia ning kõik võimalikud kellad ja viled nii maha keerata, siis tulemus hakkas juba jumet võtma. Millegipärast eeldasin, et kui nad reklaamivad netbooki, siis sellega vaid veebilehitsejat kasutades võiks internetikogemus suhteliselt muretu olla. Firefoxis tabide vahetamine võttis esialgu rohkem kui silmapilk. Veebilehtedel vormide täitmisel jõudsid klaviatuuril kiiremini kirjutada, kui tähed ekraanil järgi jõudsid. Protsessorikasutus hüppas vahelduva eduga 100% juures, sest Firefox ise tahtis küllalt suurt osa ning ülejäänud pisikesed pudinad võtsid oma. McAfee viirusetõrje ei olnud samuti just mitte kõige vähem arvutusvõimsust tarbiv programm tasutal.

Võimalik, et Ubuntu nuditud versioon jookseb nobedamalt, kui XP samal riistvaral. Ei jõudnud seda järgi proovida, kuna käepärast ei olnud välist CD lugejat ning natukene olin skeptiline selle suhtes, kuidas Ubuntu installi käigus partitsioneerimine võib mõjuda Samsungi poolt loodud partitsioonitabelile.

Kaasaskantava kirjatöö tegemiseks igati asine aparaat.  Peale paari esimest akulaadimise tsüklit näitab vooluvõrgust eemaldamise järel aku kestvuseks kolm ja pool tundi. Tavapärasest netbookist natukene suurem ekraan võtab energiatarbest oma osa.

Igaljuhul eelistan 12 tollise ekraaniga ja täismõõtmetes klaviatuuriga väikest sülearvutit neile päris pisikestele netbookidele. Eelkõige just klaviatuuri kasutusmugavuse poolest.

Kas ma just oma vana Delli hakkaks välja vahetama väiksema ja moodsama netbooki vastu? Pigem veel mitte. Multitasking siiski veel kannatab minu jaoks liialt palju. Ei ole seda kannatliku meelt, mis jõuaks iga nupuvajutuse järel mõne hetke oodata, kuniks uus aken avaneb või vahetub eelnevaga. Viis aastat vana sülearvutiga ootan täpselt samamoodi akende avanemist.

Viide: Samsung NC20 koduleht

3 kommentaari:

g ütles ...

aga tagasi saad ka lihtsalt enteri kohal oleva backspace nupuga, st ühe nupuvajutusega. lihtsam, oleneb tglt harjumusest. muu teksti osas ei oska kaasa rääkida =)

Lauri Lauter ütles ...

Ok, lootsin et on pisut erksam masin. Peab vist midagi uuemat ootama, SMG võiks sama mudeli teha 2-tuumalise Atom N330-ga. Ja aku 3,5h? Oleks lootnud 6h sellelt masinalt. Jääb ostmata seekord.

Anonüümne ütles ...

Kindlasti peaks eemaldama kaasatopitud Mc.... viirustõrje ja asendama selle mingi vähem protsessorit söövaga. Kasutada classic desktoppi jne.
Minuarut hetkel asjalikum 12' netbook siinamil.
Acer Aspire One 751 näiteks ei suutnud juba IE7 kahe tabiga toimetada.