reede, 17. juuli 2009

Rollerblade rulluisukoolitus

image Mõned päevad on juba enamvähem ilusat suveilma olnud ning rulluisutamine on järjest enam päevakorda tõusnud. Saku, Kasemetsa rada on piisavalt väherahvastatud, et seal omajagu kiirelt ja sujuvalt õhtuti natukene uisutada. Sooviga eelkõige kiirrulluisutamist harrastada.
Enamvähem saab iseenesest hakkama, aga kuskil ikka kripeldab, et alati saaks paremini. Otsisin omale rulluisukoolituse.
image
Iseenesest on tore, kui oma ala tipud eestis tegelevad sellega mis neile enim meeldib. Taustast väga palju ei tea, aga suurelt on Rollerblade kirjad igalpool üleval. Nimed ja näod on koolitajatel samad, mis käivad läbi Eesti rulluisuliidu, ABEC rulluisuklubi või Rollerblade rulluisukooli kodulehelt. Ettevõtjad on ise kõvad rulluisutajad. Endised ja praegused kohalikud tipud. Müüvad varustust ja kasvatavad omale klientuuri. Üks neist mina.
Kaks korda nädalas laotatakse Rollerblade kirjadega kama parklasse lahti. Huvilised saavad varustust uudistada ja proovida ning mõni hetk hiljem lähevad lahti algajate ja harrastajate treeningud.
Algkoolitused toimuvad iga kord sama kava kohaselt, kus õpetame algaja rulluisutajale kõikide manöövrite ja liikumiste ABC´d ning pidurdamist! Saame koos üle kukkumise hirmust ja õpime ennast rulluiskudel turvaliselt tundma.
Edasijõudnutele õpetame sõidutehnika põhitõdesid ja vajalikke manööverdusi kiiremal hool. Kurvisõit, pidurdused, liiklemine kergliiklusteedel, grupis sõit ja palju muud!
Treenijatele pakume spetsiaalset programmi, kus peale tehnikaharjutuste teeme ka vajalikke rulluiusspetsiifilisi harjutusi funktsionaalsuse arendamiseks. Treenime järjepidevuse põhimõttel eelseisvaid rulluisuvõistlusi silmas pidades. Stardid, kiirendused, grupisõit, spurdid, mäkkesõit, erinevad tehnika ja tasakaaluharjutused.
Koolitajateks on Rollerblade Rulluisukooli treenerid ja Rollerblade Team´i võistkonna liikmed.
Kohale jõues räägid treenerile natukene oma taustast uiskudel ning sellest mis sind treeningute juures enim huvitaks. Peaaegu oleks ehk edasijõudnute gruppi mahtunud.
Kui ma aga nägin edasijõudnuid ja treenijaid, siis mul tagasihoidlikult jäi suu lahti. Edasijõudnute gruppi oli ennast kirja pannud kaks naisterahvast, kelle peamine huvi oli siiski ka võistlusteks treenida. Mõlemad liibuvates kostüümides ja jalas madalad võistlusuisud.  Ülejäänud päris treeningrupp oli täiesti profi võistlussportlase väljanägemisega. Kiirused mida nad arendasid oli klass omaette.
Kuna pole kunagi isegi mitte päris algkoolitust saanud, siis viimasel hetkel hüppasin algajate gruppi. Sooviga teha ise kõik põhiharjutused läbi ja ehk oskab seeläbi isegi kunagi teisi vähemkogenenumaid seeläbi aidata ja juhendada.
Koolitus ja koolitaja olid täiesti super. Ajaliselt ligi kaks tundi teooriat ja harjutusi. Enne ei tohiks mitte ühtegi rulluisutajat tänavale lastagi, kui selline algkoolitus ei ole läbitud.
See mida igapäev tänavatel ja rannapromenaadidel võib uiskudel kohata on kohati päris kohutav. Nii tehnika, kui oskus manööverdada, pidurdada, end uiskudel valitseda. Paljudel paistab see paljuski puudulik olevat.
Kõike seda see algkoolitus just õpetabki. Alustades sellest, kuidas uiskudel seistes maha istuda, jalgu puhkama ning kuidas jälle püsti tõusta. Nii et tõusmise käigus jälle pikali ei kukuks.
Häid nippe ja tähelepanekuid tuli mitmeid. Kõike sai kohe treeneri silmade all järgi proovida. Koheselt sai ka tagasisidet, mis läks valesti ja mida saaks teha natukene paremini. Seda just siis erinevate harjutuste juures.
imageVarem ma ei osanud eriti hästi sõita nii nagu suusahüppajad maanduvad. Üks jalg põlvest tugevalt kõverdatult ees ja teine jalg taga varba peal. Peale tänast koolitust võib peaaegu, et vabalt sõita kordamööda üks jalg ees ja siis jälle teine jalg ees põlvest kõverdatult. Tagumise jala uisul on vaid esimene ratas maas.
Selliseid tasakaalu ja enese uiskudel valitsemise harjutusi oli hulgaliselt. Alguses just see, kuidas uiskudel eelkõige elementaarset tasakaalu leida. Sõita näiteks nii, et uisud jooksevad praktiliselt üksteise järel ühel joonel.
Seejärel juba harjutused efektiivseks pidurdamiseks ning kompleksharjutused koos tasakaaluharjutustega, mis lõppesid pidurdusega märgitud rajal.
Sellise kahe tunnise algkoolituse läbimine on väga soovitatav kõigile natukenegi rulluisutamisega tegeleda soovivatel huvilistel. Sealne õpitu ja kogetu tuleb kasuks igal korral, kui omale jälle rulluisud jalga seod.
Hetkel on küll vaimustus ettevõtmisest niivõrd suur, et püüaks ikka sinna edasijõudnute gruppi end järgmisel korral pressida. Pöörded ja manöövrid suurematel kiirustel ei ole veel päris need mis mind väga kindlalt paneks tundma.
Viide: RULLUISUKOOLITUSED algajatele ja treeningud edasijõudnutele!

Kommentaare ei ole: