neljapäev, 24. september 2009

Metshaldajas (La Sylphide)

Linnukese kirjapanemise koht. Käisin elus esimest korda vaatamas päris balletti Estonias rahvusooperis.image

Võimas!

Tõenäoliselt ma ei suudaks ega ole ka siiani suutnud balletti telekast vaadata. Kohapeal on aga asi hoopis teine. Orkester ja heli oli nauditav. Telekast tuleb selle kõrval vaid üks hale pinin. Seekord istusime pea esireas ja koguaeg ootasin, et mõni tantsija nüüd mõne võimsa hüppe teeks. Otse oma silmade all. Elusuruses.

"Metshaldjas" (La Sylphide) on imekaunis romantiline ballett, mis viib meid unelmatemaailma, kus püüeldakse ideaali poole, ihaldatakse tõelist armastust ning järgnetakse oma unistusele.
19. sajandi kuulsa taani koreograafi August Bournonville'i loodud ballett "La Sylphide" tõstis baleriinid varvastele ning riietas nad valgetesse õhkõrnadesse seelikutesse, et kujutada poeetilist ja habrast haldjatemaailma.

image

Muusikat oli huvitav kuulata. Ma olen see pillikuulaja. Kuulad ja proovid ära arvata, kus keegi pillimeestest istub ja kui palju neid seal on. Pärast vaheajal saad vaatama minna ja üle kontrollida kui palju sa oma kõrvaharjutusega mööda panid.

Tähelepanelikult esireas kuulates või kuulda, kuidas tantsijad maanduvad pehmelt lavalaudadele - mütaki, mütaki.

Vaheajal ja enne etendust jäi kõrva päris palju välismaakeelset juttu. Kolmandas reas istudes olin igakülgselt ümbritsetud põhjamaadest pärit pensionäridest. Saal oli ääreni välja müüdud. Sealhulgas ka kõik rõdud.

Kava tasub osta. Ilusasti on kirja pandud mis esimeses ja teises vaatuses toimub. Ausaltöeldes ega muidu küll väga aru ei saaks mis lugu seal laval jookseb. Miski armastuse värk ja mingi nõid, aga õnneks kavast sai tausta juurde lugeda. Mulle väga meeldis see ajalooline taust ja etenduse saamislugu. Väikene üldhariv ajalooline tarkusetera ka juures lisaks ilusa tantsu vaatamisele.

Kui võimalus on, siis balletti läheks küll uuesti vaatamas. On mida jälgida, on mida kuulata. Igav küll ei hakka. Tund ja 40 minutit läks seekord ikka väga kiirelt.

Viide: METSHALDJAS (La Sylphide) – Rahvusooper Estonia
Viide: Pildid etenduse pildigaleriist

3 kommentaari:

Heli ütles ...

Julgen soovitada Vanemuise Uinuvat kaunitari. Väga tugev lavastus ja trupp;-)
Tänud kirjapaneku eest! Tuli kohe balletiisu:)

Urmas ütles ...

Ja mina soovitaks Kolme musketäri, Estonias.

Kui ma mõnele mainin, et ballett on tegelikult nauditav ja väga vaadatav asi, siis vaadatakse imelikult, et misasja. Ma ei tea, kui suur ooperisõber Sa oled, aga, selle žanriga on sama lugu. :-)

Heli ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.