esmaspäev, 30. november 2009

Nokia N900

Aastaid tagasi Nokia N95 kampaanias teatas Nokia, et vaadake  kallid telefonikasutajad, milliseks arvutid hakkavad muutuma. Näidates reklaampinnal suurelt Nokia N95 pilti.
Sama ideed proovitakse uuesti. Nad ütlevad, et see ei ole enam telefon vaid mobiilne kompuuter. Nokia N900

Kohati on see tõsi. Nokia N900 sees on rohkem arvutusvõimsust, kui seda on olnud vist varasemates Nokia telefonides. Samas targemad elektroonikud teavad rääkida, et südameks on N900 puhu ikka see sama  ARM Cortex A8 600MHz protsessor mis on juba mõnigat aega jooksnud nii iPhone 3GS, kui Samsung Omnia HD kõhus.
Mis aga kindlasti paljudele selle helistamise võimalusega miniarvuti juures tähelepanuta ei jää, on selle aparaadi ekraan. Resolutsiooniks suisa 800x480 pikslit. Seda on parasjagu palju. Võrreldes konkureerivate toodetega, kuivõrd üldse lihtsamaid nutitelefone saab N900’le konkureerivaks lugeda. Mõningate arvutuste kohaselt on see ligi 2,5 korda suurem resolutsioon, kui seda on iPhone ekraanil ja 1,7 korda suurem, kui Nokia N97, 5800 või Samsung Omnia HD ekraani lahutusvõime.
Nokia oma küllalt agressiivse 2 minutilise reklaamiklipiga võtab kokku, mis aparaadiga on tegu või kuidasa ta täpsemalt sündis …

.. ja siit tegelikult lahedad asjad algavadki. Aparaadi südametööd on kordineerima pandud moodsalt öeldes Maemo nimeniline vabavaralise Linuxi sugemetega operatsioonisüsteem. Kasutajaliides on joonistatud piisavalt kenaks ja käepäraseks ning suurepärane ekraan annab sellele veel omakorda plusspunkte juurde.
Kulus ligi tund, enne kui ma SIM kaardi telefoni sisse panin. Kõik asjad said ilma SIM kaardita seni tehtud. Ta leidis kohe mu koduse WiFi, sünkroniseeris kalendri ja kontaktid. Nägin koheselt kõiki Skype, Google Talki ja OVI kontake Online olevat. Ega Skype kontaktid teadnud, et ma telefoniga sisse logisin.
image
Kohe jooksid telefoni mitmed chätisõnumid ja teisel pool eeldati, et ma ka kiirelt neile vastan. Kiirelt sai ära proovitud telefoni klaviatuur pikemate sõnumite kirjutamiseks. Klaviatuur meeldis mulle rohkem, kui Nokia N97 mini klahvistik.
See aparaat on rahvusvaheliselt laiskadele inimestele. Kui sa ei jõua enam Skypes kirjutada, siis kahe vajutusega sa juba helistad samale inimesele läbi Skype. Skype on sinna telefoni kohe sisseehitatud ja integreeritud kontaktiloendiga.

Ühtepidi on see mugav ja teisalt seal tekkisid ka esimesed pisiprobleemid ja väikene segadus. Ideaalis on nii, et ühe kontaktikirje all on koos kõik erinevad võimalused temaga ühenduse võtmiseks. Töö, mobiili, kodu ja  Skype telefoninumbrid. Koos erinevate e-maili ja messengeri aadressidega. Valid vaid kontakt nime järgi välja ja siis otsustad millist kanalit pidi asud vestlusesse. Ideaalis.
image Reaalsus oli esmapilgul see, et ühed kontaktid tulid mulle Google pilve seest telefoni. Teised tulid Skype konto kaudu. Kolmandad veel Google Talk’ist ja neljandad Nokia OVI keskkonnast.  Kokkuvõttes oli mul ühte inimese kohta 3-4 erinevat kontaktikirjet, kuna nad on mul igas võrgustikus ühtemoodi olemas. HTC Hero oma Androidi operatsioonisüsteemiga leidis ise need sarnasused kontaktikirjete vahel üles ja küsis, et kas soovid need kirjed kokku liita? Nokia N900 seda veel ei oska. Küll aga on võimalik käsitsi kontaktid välja valida ja siis öelda neile “Merge”. Peale seda muutub olukord telefoniraamatus oluliselt selgemaks. Tükk aega tegelesin erinevate kontaktide ühildamisega.
Suur ekraan, kõrge resolutsioon ja piisavalt arvutusvõimsust teeb võimalikuks samal ajal mitme asjaga paralleelselt tegeleda. Ühes aknas käisin veebilehitsejaga internetis. Teises aknas avasin teise veebilehe ja panin raadiosaateid alla laadima ning taustaks valisin telefoni mälust veel *.mp3 muusikaloo vaikselt mängima.
Küllalt lahe on vahepeal kõik töötavad aplikatsioonid ekraanile ritta laduda. Nii nagu allloleval pildil näha. Saad korraks vaadata kõiki programme mis hetkel töötavad ja siis sobiva pisipildi pealt valitud rakendusse pöörduda.
image
Aru ei saanud veel kusagilt, et telefon väga aeglaseks oleks jäänud. Kui kolm neli akent või programmi on samaaegselt lahti, siis pole mingit probleemi ka veel lisaks viiendas aknas vahepeal üle Skype lühisõnumeid vahetada. Täiesti muretu tegevus. Arvutusvõimsuse poole pealt.
Tookord lihtsalt juhtus nii, et tahtsin ühe ööülikooli osa veel ära kuulata ja kuna N900 oli proovismiseks näpuvahel siis kõik need asjad juhtusid. Temast sai väikene sülearvuti asendaja. Ja ta sai kõige sellega ilusasti hakkama.
Küsimusele, et kaua aku vastu peab, pean ma vastama jällegi ebapopulaarselt, et kõik sõltub sellest mida sa selle telefoniga teed. Vabatahtlikult tahab ta pidevalt internetis olla. Hästi palju suhelda. Võimalusel eelistab ise WiFi võrku 3G võrgule. Aku kestab kauem, kui sülearvutil. Kahte päeva väga hästi välja ei venita. Kaks korda on ta mul öösel tühjaks saanud. Ise lootsin, et ehk peab hommikuni vastu.  Linnainimese värk. Telefon igal öösel laadima, kui tahad, et ta järgmise päeva veel vastu peaks.
Ta kaalub 181 grammi. Ta on natukene suurem, kui Nokia N97.
Kas ma tahaksin teda igapäev telefonina kaasas kanda? Ei. Ta on liialt suur telefoni jaoks. Kas ma tahaksin teda sülearvutit asendama? Ei, tema kasutajaliides on liialt pisike selle jaoks.
Ta on kindlasti mingile sihtgrupile huvitav mänguasi. Kuulujutu järgi on EMT poes esimesed müügile saabuvad N900 mudelid juba ammuilma tõsiste fännide poolt ära broneeritud.
Kindlasti on ta kõige arvutilähedasem GSM helistamisevõimalusega seade, mida Nokia on vähem kui 200 grammisesse kesta suutnud pakendada, kuid ma ise tõenäoliselt ei ole sihtgrupp, kes sellest meeletult oskaks vaimustuda.
Maemo mobiilsete seadmete tarkvaraplatvormina on uus ja kindlasti arenguvõimeline. Küll aga hetkel ei ole näiteks võimalik Nokia N900’ga MMS multimeediasõnumeid saata, kuna sellist võimalust lihtsalt telefonis veel ei ole. Samuti ei arva ta suurt 3G videokõnedest. SIM ToolKit aplikatsioonide tugi puudub, mis peaks tähendama seda, et Mobiil-ID rakendusest SIM kaardil ei arva telefon suurt mitte midagi. Vanakooli WAP ehk WML keeles kirjutatud lehed on moodsale veebilehitsejale tundmatud jne.
Positiivne on jällegi see, et tegemist on kiirelt areneva platvormiga ja seetõttu on telefoni sisse ehitatud tarkvarauuenduse teenus, mis käib aegajalt kontrollimas, ega operatsioonisüsteemile tarkvarauuendusi ei ole vahepeal valmis saanud. Järgmine tarkvarauuendus Maemo operatsioonisüsteemile võib juba oluliselt funktsionaalsust juurde tuua. Kuulujutud käivad näiteks FM raadio tarkvaralisest lisamisest. Ju siis FM sagedusi vastuvõttev raadioosa on riistvaraliselt juba olemas. Internetiraadiote kuulamise võimalus on juba praegu telefonis. 
EMT Nokia Solarise keskuse demolaual pidavat saama Nokia N900 oma käega katsumas käia. Kindlasti osatakse seal ka täpsemalt seadme omadustest pajatada.
Kuid alati võib ka ise internetist juurde lugeda…
Viide: Nokia Eesti – Nokia N900
Viide: maemo.nokia.com
Viide: Nokia N900 preview by Michal Jerz

Kommentaare ei ole: