teisipäev, 10. november 2009

Playing around with EMT Music Player

Kaja küsis, et kas keegi tahab EMT uue muusikamängimise teenusega mängida? Mis mul võiks selle vastu olla. Spotify meil kodukülas annab errorit ja Nokia oma “Comes with Music” piirkondaliku litsentsi pole jõudnud meie turule välja kaubelda.
image
Kõigepealt korraliku kodanikuna lugesin läbi teenuse kasutamistingimused. Tarkvara allalaadimise ajal jõudsin juba korraks mõelda, et mis juhtub, kui prooviks teha kõike seda mis on allpool paksus kirjas.

Olenemata vastupidiselt sätestatust, olete nõus, et kasutades muusikapalasid mobiiltelefonis või arvutis EMT muusikateenuse nädalatellimuse osana, te ei ürita:
(i) kopeerida muusikapalasid CD-plaatidele ja (i) kasutada muusikapalasid pärast teenuse tellimuse lõppemist.

Kasutustingimused ei luba isegi üritada. Ma siis ei ürita panna lugusid plaadile ja plaadilt ära võtta, nii et sinna enam DRM’i külge ei jääks. See sama mõte laidetakse maha ka kohe järgmises kasutustingimuste peatükis.

Te ei tohi desaktiveerida muusika kasutamisega seotud turvalahendusi.

Igav. Just oleks olnud huvitav proovida autoriõigusi muusikapaladest eraldada. Nüüd ei julgegi seda enam teha.

Kasutustingimused on muljetavaldavad. Nagu ikka. Neid lugedes, nagu paljusid teisi juriidilisi tekste lugedes jääb kokkuvõttes mulje, et “Kallis kasutaja, hea et sa seda programmi saad kasutada. Kui sul on mingeid probleeme, siis ära virise.”

Seega postituse edasilugemiseks palun nõustuda järgnevate kasutustingimustega:

See postitus on kuvatud "sellisena nagu on", ilma igasuguse sõnades väljaöeldud või väljaütlemata garantiita. Autoreid ei või pidada mingil juhul vastutavaks käesoleva postituse kasutamise tagajärjel tekkivate kahjude eest.

Teil tuleb hoida ja kaitsta kõiki Osapooli igasuguste kohustuste, kahjude, kulude, väljaminekute ja kaotuste eest, mis tulenevad selle postituse lugemisest Teie poolt.

Ükski osapool ei vastuta ükskõik milliste otseste, kaudsete või juhuslikult tekkinud kahjude, samuti mitte kaasnevate kahjude või muude kahjude eest, mis tulenevad sõnades väljaöeldud või väljaütlemata garantii, nõuete või tingimuste rikkumisest, lepingu rikkumisest, ettevaatamatusest, vastutuse vääritimõistmisest, peamiste eesmärkide saavutamiseks vajalike toimingute teostamise ebaõnnestumisest või mõnest muust seaduslikust tagajärjest, mis tuleneb käesolevastest tingimustest.

Postituse lugemise jätkamine Teie poolt tähendab, et Te nõustute kasutustingimustega.

Tavakasutajana sellise “disclaimeri” peale ehmataks küll ära.

Kui tarkvara sai paigaldatud, siis käis kõhust väike Wow läbi. Kasutajaliides esmapilgul näeb päris hea välja. Lihtne, selge, arusaadav. Saaks vaid aru, mida esimesena tegema peaks.
image

image Palju mõelda polnudki. Selleks, et proovida, kuidas asi mängib, valisin esimese popi nimega plaadi ja panin lugusid allalaadima.

Esmapilgul ei leia küll seda, mis bitrate või failisuurusega on allalaetav album, kuid üle 3,5G andmesideühenduse tulevad lood suhteliselt kiirelt.





Esimese loo mängimise ajaga (5:37) laeti alla albumi 7 esimest lugu. Pole paha.
image

Peale esimese loo allalaadimist on ka näha, millega siis tegelikult tegu. SDC, AAC+, 64kbps, 2,6MB.

Natukene üllatas *.SDC failiformaat. Tavapäraste söögiriistedega ei oska sellele lähenedagi. Google ei jutusta SDC formaadi kohta just eriti palju. Arvuti ise pakub välja, et see ongi EMT Music Playeri formaat ja EMT Music Player on ainus programm arvutis, mis seda avada oskab. image

Teised mobiilioperaatord maailmas on muidugi sarnast muusika renditeenust teinud ning võimalik, et kui nende SDC toega pleierit kasutada, siis ehk mängivad lood samuti. Või kus on kirjas, millisest serverist käiakse lugude litsentse pikendamas? Selleks peab tubli sportlik huvi olema, et seda hetkel EMT aplikatsiooni pealt jälitama hakata.

Hiljaaegu tehti uuring Spotify palvel, kus tõdeti, et ega treenimata kõrv mürases keskkonnas vähemast helipakkimisest oluliselt rõõmsamaks ei muutu. Tõenäoliselt kontoris läbi hädiste klappide taustaks kõlbab see rendilugude pakkimistihedus ja helikvaliteet igati. Ega tänavalt telefoniga kuulamine oluliselt parem keskkond ei ole. Melomaanid võivad FLACi teemal targutama jäädagi.

Trikitame, et näha mis juhtub, kui läheme tuleviku. Kaugemale, kui muusikaloo esitamise litsents kehtib.
image
Viie minutilisest loost saab 30 sekundliline näidis. Alguses ei saanud arugi, kuid mingi hetk märkasin, et kõik lood mängivad algusest ainult esimesed 30 sekundit.

Kuupäeva tänaseks tagasi muutes jäidki lood 30 sekundilisteks. Lugude litsentsi uuendades ning pleieri tarkvara uuesti käivitades muutusid lood tagasi pikkadeks versioonideks.

Alguses oli kasutustingimustes ära märgitud, et nädalatellimuse osana ei tohi CD plaate lugudest kirjutada.
image

Korraks oli segadus, sest hetkeks tundus, et kõik need lood mis ma omale alla laadisin, et ju neid siis saab plaadile ka kirjutada. Menüüs on ju lugude CD plaadile kirjutamise koht olemas. Võta näpust. Niisama lihtsalt ei saagi.
image

imageEristada tuleb lood lugudest, mis sa oled nädalatellimuse alusel alla laadinud (laenutanud) ning need lood mis sa oled omale päriseks ostnud.

Poes on kaks erinevat asja. Albumite allalaadimine nädalatellimusega kuulamiseks ning albumite endale päriseks ostmine. Ostmise puhul antakse lood allalaadimiseks ilusasti MP3 formaadis 320 bitikiirusega.

image

Väga lahe. Nagu kodukootud iTunesi muusikapood. Sul on EMT muusikapleieri näol olemas lihtne fonoteegihaldus. CD plaatidelt muusika importimise ja ostetud lugude plaadile kirjutamise võimalus. Saad teha ise muusikaedetabeleid oma lugudest ning erinevaid “playliste” koostada.

Kui telefon on toetatud, siis saad vist kogu muusikakogu omale telefoni tõmmata ja moodsalt busspeatuses puusa nõksutada.

Minu überblingen HTC Hero veel hetkel toetatud ei ole. Kiire Googeldus ei osanud ühtegi *.sdc formaati mängivat Androidi pleierit veel välja pakkuda. Niisama failide telefoni mälukaardile tõstmine ei teinud midagi. Hetkel on HTC’dest toetatud vaid vanemad WindowsMobile 6 operatsioonisüsteemiga nutitelefonid.

Nagu uue asja puhul ikka on siin-seal veel väikesed tõlkekonarlused, mille korrigeerimine ei tohiks rohkem võtta, kui mõni sekund. Homme neid sealt vast enam ei leia.
image

Programmi toimivuse poolest küll esmapilgul mingeid probleeme või “väga suuri” veidrusi silma ei hakanud. Kasutajaliidest saab alati paremaks disainida.

Igaljuhul väga lahe ettevõtmine teha sellist muusikalaenutuse asja. Võimalik, et sellel muusikarendi teenusel on isegi väikene sihtgrupp olemas.

Kas ma ise kasutaks? Pigem vist mitte. Elioni videoteek küll ei konkureeri otseselt, aga pigem oleksin rohkem videolaenutuse kasutada. Nii nagu on Apple Movie rental teenus. iTunesist saad nii muusikat kui filme alla laadida. Kui EMT sinna Elioni videoteegi filmid sisse smuugeldaks, siis vaese mehe videolaenutusena saaks ehk isegi kasutada. Starman annab kiire interneti ja EMT/Elioni käest rendiks filme vaatamiseks. Võibolla isegi toimiks.

Kui ma nüüd kogu selle muusikarendi eest peaksin maksma, siis see vist ei olegi niiväga soodne ettevõtmine.

39 krooni nädalas võimaluse eest muusikat alla laadida ja kuulata. Kui ma mingil põhjusel olen tõsine fänn ja tahaksin mobiilselt muusikat igapäevaselt mobiiltelefoni laadida, siis maksan lisaks mobiilse andmeside kasutamise eest.

Mobiiltelefonis lugude alla laadimisel lisandub andmeside tasu vastavalt EMT WAP andmeside hinnakirjale (2.54 kuni 15.- ööpäevas).

7päevaX15krooni=105krooni

105+39=144 krooni nädalas teenuse aktiivse kasutamise eest. Rendilugude allalaadimine ja kuulamine.
4x144=576 krooni, kui ma iga päev kuu aega laeks telefoni uusi lugusid ja sooviksin olemasolevaid lugusid kuulata.

Isegi, kui ma igapäevaselt telefoni muusikat ei lae, siis selleks, et ma saaksin telefonis muusikat kuulata ilma vahepeal telefoni arvutiga ühendamata, tuleb juurde veel vähemalt 2,54 krooni + natukene andmesidet, et uuendada muusikakogu litsentse.

Nii arvuti kui ka mobiiliprogramm võtab iga seitsme päeva järel ühendust serveriga ning kontrollib, kas telefoninumbril on kehtiv leping EMT Music Player teenuse kasutamiseks.

Kuu aega olen iga päev kõvasti muusikapoes ringi kolistanud. Igasugu ägedaid lugusid kuulanud ja muusikamaailma avastanud. Telefoni mälukaart on pooleldi juba SDC DRM autorikaitsega lugusid täis. Nüüd kui järgmine kuu jätan maksmata, siis sisuliselt olen kõigist neist allalaetud lugudest ilma. Ok, mitte just ilma, aga ma ei saa neid enam ilma edasi maksmata kuulata.

500 krooni eest sain 5 miljonit lugu mida ühe kuu jooksul kuulata. Kui lugusid omale päriseks tahad, siis ikkagi maksad lugude eest veel täishinna.

Julge ettevõtmine sellise hinnastrateegiaga selline äri siinkandis käima lükata.

Kui nüüd natukene unistada ja suur rahateenimine kõrvale jätta, siis asjal oleks vaese lõppkasutaja jaoks ehk rohkem jumet, kui läbi telefoni kasutatav andmeside hinnastataks null hinnaga ja klient ei maksaks nädalas rohkem kui reklaamitud 39 krooni. Seda siis mobiilselt muusikat rentides/telefoni laadides. Telefoni laadimine seetõttu, et tõenäoliselt lihtsalt 3G võrk ei jõua liikuvale kasutajale pidevalt piisavalt voogesituse tarbeks ribalaiust eraldada.

Samas ideaalis näeks võimalust, et kui telefonis meelepärase rendimuusika kuulamisest kõrini saab, siis saaksin suvalisest arvutist EMT veebipõhisesse muusikapleierisse sisse logida ja lemmiklugusid üle interneti kõrvaklappidesse striimida nagu MySpace’s või Last.fm’is. Fikseeritud 39 krooni eest oleks mul rendilood nii telefonis kuulamiseks kui üle interneti kuulamiseks. Mis ma neid enam eraldi spets programmiga arvutisse laen, kui ma neid niikuinii omale ei saa peale nädalatasu maksmist?

iTunes/WindowsMediaPlayer/WinAmp on siiani vägagi edukalt muusikakogu haldamisega hakkama saanud. Hakka nüüd veel eraldi üht EMT pleierit arvutisse laadima rendilugude kuulamiseks.

Aga proovida võid ikka.

image

Viide: EMT Music Player

Veel tuli meelde, et seda renditeenust ma kasutaks 39 krooni eest nädalas näiteks audioraamatute puhul. Nädal aega oleks laisk ja laseks omale raamatut ette lugeda. Ise ei pea raamatut ostma. Raamatukokku ei pea lugeda. Silmi ei pea väsitama. Lihtsalt lesid ja kuulad. Teist korda hiljem vast ikka ei viici kuulata. Seega 39 krooni nädala jagu raamatu ettelugemise eest vast polegi nii palju.

Välismaal on üks selline firma nagu Audible, kes just sedasorti laiskasid kliente püüabki.

image Senikaua, kuni ma seda lugu kirjutasin, laadis EMT Music Player ligi 200Mb jagu muusikat alla. Kui iTunes oskas näidata mitu tundi muusikat sul muusikakogus on hoiustatud, siis EMT pleier seda veel Minu Muusika alajaotuses teha ei oska.

Küll aga just avastasin nipi, kuidas seda kõikide lugude minutite arvu kokku lugeda. Tuleb valida kõik lood ja tõsta nad CD kirjutamise sektsiooni. CD kirjutaja arvutab kokku, mitu minutit CD peale mahub ja mitme minutiga sa üle oled läinud. Ups, ma läksin 7 tunniga üle CD plaadi mahutavusest.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

läbi wifi kui on telefonis ei saagi laadia vä

Oliver ütles ...

Teoorias peaks saama. Ise ei ole proovinud.

Sakira ütles ...

I am extremely greatfull to you as you shared this.I am recently developing associate app how to install spotify premium apk that is you would possibly have an interest to appear thereon :