kolmapäev, 6. jaanuar 2010

dailymile.com

Internetis on üks huvitav koduleht. Paljude teiste huvitavate lehtede seas.
Walking Training Log
Koht kus inimesed üle maailma panevad iga päev lühidalt kirja, kuidas neil treeningul läks. Välismaa keeles ütlevad selle kodulehe tegijad selle keskkonna kohta “social training log”. Eesmärk sellel keskkonnal on iseenesest lihtne ja üllas. Ise enda ja teiste kaastreenijate motiveerimine ja abistamine. Nii lihtne ongi.
Dailymile asutajad jõudsid vana lihtsa tõeni. Järjepidevus tagab edu. Nad avastasid, et kui iga päev kasvõi natukenegi kirja panna, kuidas sul jooksurajal läks, siis sul on õige pea väikestviisi tekkinud treeningpäevik, kuhu üks hetk enam pikka pausi nii lihtsalt sisse jätta ei taha. Kui nüüd veel omakorda muuta need väikesed märkmed treeningkordade kohta kõigile nähtavaks, siis tekib midagi sotsiaalse surve sarnast. Kui ise ei leia piisavalt motivatsiooni, et end diivanilt püsiti ajada, siis teiste jooksusõprade igapäevased treeningute sissekanded võiksid küll väikese lisamotivatsiooni anda.
image 
Keskkonna omanikud paluvad kasutajatel end kokku võtta, et üheskoos üksteisele toeks olla. Iga sinu sissekanne treeningkorra kohta võib olla kellegile teisele just see motivaator, mis sunnib tedagi end viimaks toast välja ajama, kuigi muidu vast ei viitsiks.
Do share your training


  • This is what makes dailymile so much fun. When you post your workouts, you inspire others. Here's what we've found: if you participate regularly, you'll feel more motivated.

    Do help others




  • People are looking for motivation, encouragement, and answers to their questions. Sometimes a few seconds of your time can make someone's day. If you can help others, then please do it. It'll come back to you, we promise.

    Do have fun




  • Dailymile is an active, friendly community. So go make friends, share your workouts, and give feedback to others. But above all, make sure that you're having fun!

    Don't cheat




  • Only you know how far you went during your workout and people trust you to report it accurately. So please be honest. Otherwise, what's the point?



  • Kuna seal on nüüdseks olemas juba teatav kriitiline mass keskkonna kasutajaid, siis vaikselt on hakanud seal omamoodi elu käima. Kui sul on seal oma väikene sõpruskond, siis igale kasutajale saab näiteks saata motivatsioonikirju. Innustamaks neid treeningutel. Või kui oled ise saanud inspiratsiooni, siis miks mitte sellest teistelegi teada anda.
    image
    See ei ole miski hi-tech hard-core tippsportlaste treeningkeskkond. imageTa tundub kuidagi sõbralikum. Hästi lihtne ja seetõttu ka küllalt pealiskaudne. Kehakaalu järgi ta arvutab umbkaudu treeningul kulutatud kaloreid. Neid aga kokkuvõtvas statistikavaates kuvab ta hoopiski kulutatud pontšikutes, mitte numbriliselt kilokalorites. 
    Kui sportilimisel tekib küsimusi või on tarvis nõuandeid teistelt treenijatelt, siis selle jaoks on omakord loodud kommuunid ja foorumid.
    image 
    Kui ikka kuidagi ei suuda end motiveerida külm ilmaga jooksma minema, siis alati võib küsida teiste jooksjate käest, mis neid selleks motiveerib? Ehk leiab sealt inspiratsiooni. Võimalused selleks on olemas.
    image 
    Sarnaselt Apple ja Nike+ keskkonnale saab ka dailymile keskkonnas erinevaid “väljakutseid” luua.
    image 
    Ükspäev üks kodanik arvab, et aastas 1000 miili joosta oleks hea eesmärk. Seega kutsub ka teisigi endaga ühinema ning paneb vaheesmärgiks juuni kuuks joosta eesmärgist pool. Mõne päevaga on 23 inimest leidnud, et see on täitsa huvitav väljakutse ning juba on osalejate seas tekkinud edetabel, kes kuipalju on eesmärgist tänaseks päevaks täitnud. Niimoodi võib isegi väikene hasart tekkida. Teatavasti aga “tark ei torma”.
    Eelpool mainitud Nike+ on üks tore väikene vidin, mis käib sulle jooksuketsi talla sisse ja loeb kokku sinu joostud sammud ning arvutab läbitud vahemaa. Kui sul on see Nike+ vidin olemas ja sa seda kasutad, siis on võimalik Nike+ keskkonnast oma treeningkilomeetrid importida dailymile keskkonda ning neid sealgi kuvada.
    image 
    Niipalju on elu selle Nike+ vidinaga mugavam, et ei pea ise kaardi peal läbitud vahemaad mõõtma, vaid Nike+ kannab selle vahemaa ise automaatselt sulle treeningpäevikusse. Moodne värk.
    Sotsiaalse poole pealt veel niipalju, et dailymile’l on võimalus automaatselt kõik oma treeningkorrad saata nii Twitteri kui Facebooki konto alla.
    image
    Neil kes armastavad mingil põhjusel oma isikliku kodulehte või blogi pidada, neile on tehtud valmis üks väikene lisamoodul, mille saab oma kodulehele tõsta ja mis näitab siis kõigile külastajatele, kuidas sul viimasel treeningul läks ning palju sa viimasel nädalal oled kilomeetreid läbinud.


    Whatever works, ütleks Woody Allen selle peale. Tõenäoliselt tänu sellele Woody Alleni filmile ma selle keskkonnaga tegemist tegingi. Eks näeb kaua selle kasutamiseks motivatsiooni jätkub. Tore ettevõtmine sellegipoolest.
    Dailiymile saaks kõvasti paremaks teha. Sügaval sisimas loodan, et meie kodumaine Sportlyzer kunagi valmis saades tuleb oluliselt parem, targem ja mugavam, kui seda on hetkel dailymile.

    1 kommentaar:

    Lauri Ojamets ütles ...

    Mäletan, et eestlaste "Käi Jala" projekti raames oli kaa miskine sarnane lehekülg. Küllaga ilmselt mitte nii 'fancy' ja nii 'social network bound'.

    Hea avastus!