esmaspäev, 5. aprill 2010

Shazam

Priit oli telekas. AK uudistes. Sõitis oma Saabi mõlemad rehvid ühes teeaugus  ribadeks.
Tuttava nimega Priit oli. Nägu ja nime ei pannud kokku. Arvuti oli süles lahti. Panin Priidu Googlisse. Leidsin sellise teadaande.
image
Armas raadiokuulaja tõenäoliselt ei teadnud, et on olemas selline programm mobiiltelefonide tarbeks nagu Shazam. Kindlasti mõtlesid Shazami välja Priidu kolleegid kuskilt teisest maailmaotsast, kes ei suutnud enam käsitsi kuulajate poolt saadetud heliklippe läbi kuulata.
Põhimõtteliselt, mida Shazam teeb on just selle kuulaja vajaduse rahuldamine,  mida Priit kirjeldas.
Programm lindistab mobiiltelefoni abil viisijupi raadiost või mistahes lähedalasuvast heliallikast ning saadab selle Shazami serveritesse analüüsimiseks. Neil on tohutu andmebaas erinevatest muusikalugudest.
This clip is run through our database of over 8 million tracks (which extends back to the '50s) to find an exact fingerprint match.
Shazami serverid võrdlevad sinu saadetud viisijuppi oma andmebaasiga ning kui leiavad vaste, siis kuvavad telefoni ekraanile hulgaliselt infot nii loo enda, kui esitaja kohta.
Shazami muusikatuvastuse algoritmi abil leitakse tõenäoliselt vastus oluliselt kiiremini, kui Sky Plussi inimesed jõuaksid füüsiliselt oma kuulajate heliklippe läbi kuulata ja vastuseid kirjutada.
Olen seda programmi  sportlikust huvist proovinud ning Power Hit Radios’t 4-5 järjest mängitud uut ja moodsat tantsulugu tundis kõik ära. Vaid ühte uut eestikeelset lugu ei tundnud. Välismaistega olid tulemused vägagi head.
Shazami puhul on hea see, et ta on vist toetatud pea kõigil moodsamatel telefoniplatvormidel.
Shazam supports most of today's platforms: Android, BlackBerry, BREW, iPhone, J2ME, Symbian and Windows Phone.
Viide: Get Shazam!
SonyEricsson pani oma telefonidesse juba aastaid tagasi analoogse TrackID nimelise rakenduse. Teeb põhimõtteliselt sama, mida Shazam. Laseb telefoniga lindistada viisijupi ning otsib andmebaasist vasteid. Kui sul juhtub SonyEricssoni telefon olema ja sa pole kunagi TrackID nimelist telefonimenüüd puutunud, siis nüüd sa vähemalt tead, milleks see seal teinekord hea ja kasulik võib olla.
SonyEricsson on TrackID lehele väikese animeeritud multika teinud, mis näitlikustab TrackID teenuse kasutamist igapäevastes situatsioonides.

2 kommentaari:

Aivar ütles ...

Muidu on Shazam väga vinge, aga ta ei tunne kahjuks eesti muusikat.

Asja arendatakse Londonis.

Urmas ütles ...

SonyEric-u programm tunneb klassikalist muusikat paremini kui Shazam. Aga jah, muu muusikaga töötavad mõlemad hästi, ka mürases keskkonnas.

Paar aastat tagasi leidsin netist mingi tasuta Shazami Symbianile, et tasuta versiooni pole ma enam leidnud ja nüüd on sama asi Ovi.com-s olemas, siis ca 75 EEKi eest saab piiranguteta täisversiooni.