teisipäev, 1. juuni 2010

Hooli oma sülearvuti USB pesast

Lugusid elust enesest. Viimasel ajal on rohkem kui ühe korra minu kõrvu jõudnud kurb lugu, et näe, ostsin omale 3G andmesidemodemi aga nüüd järsku arvuti ei tunne enam modemit ära. Panen ta ilusasti arvuti külge, aga arvuti ei arva selle peale mitte vähematki.
Esimene asi, mis ma olen soovitanud, on panna tavaline USB hiir samasse USB pessa, kuhu sa modemit proovisid pista ja vaadata, kas hiir hakkab tööle? Tihtilugu ei ole hakanud. See on kõige kurvem stsenaarium.

Mis siis ühtäkki juhtunud on?
Juba sõna “süle” sülearvuti nimetuses ütleb, et seda aparaati on päris mõnus süles kasutada. Ma ise ei ole selle kohta pealt mingi ingel. Sülearvuti kõhu peal diivani peal lösutades on küllalt mugav õhtul päevauudistele pilk peale visata. Tõenäoliselt teevad nii sajad, kui mitte tuhanded või miljonid sülearvutikasutajad.
Uudised läbiloetud, visatakse sülearvuti diivani peale ja minnakse kööki võileiba tegema. See on vast see koht, mis on kõige vähem meelepärane arvutis elavatele USB pesadele. Eriti just siis, kui parasjagu USB pessa on kas näiteks 3G modem või mõni muu väline seade ühendatud.
Sõltuvalt sülearvutist ja tema USB pesade paigutusest võib mõnede arvutimudelite puhul juhtuda see, et arvuti korpus on niivõrd õhukeseks aetud, et kui USB pessa panna näiteks 3G andmesidemodem, siis modemi korpus jääb laua peale nö. kandma. Arvuti raskus ühest arvuti äärest langeb modemi korpusele, mis omakorda pidevalt natukene murrab USB pesa ühendusi arvuti emaplaadil. image
Pildilt on näha, kuidas arvuti nurk on laualt kõrgemal ja andmesidemodemi USB pesa poolne nurk toetab vastu lauda. See on nüüd see hetk, kus modem murrab natukene seda USB pesa. Ükspäev kõige ebasobivamal hetkel tuleb USB pesa arvuti emaplaadi küljest lahti ja arvuti ei tunne enam ära ühtegi välist seadet, mis sinna pessa pistetakse.

Samas on see laua peal modemile toetumine vaid teatud sülearvutite ja modemite koosluses tekkiv probleem. Peamiselt juhul, kui USB pesa on arvuti küljel vertikaalselt asetatud.
image
Osadel arvutitel on USB pesad horisontaalselt ja laua peal arvutit kasutades seda murdumise probleemi ei esine. Küll aga tuleks ettevaatlik olla arvutit diivanil kasutades.

Miks diivanid on USB pesadele hirmsad?
Peamiselt seetõttu, et nad on pehmed. Diivanile visatud arvuti armastab sinna pehmusesse vajuda. Korduvalt olen külas käies kohanud sülearvutit diivanil puhkamas, kus USB pesast turritab välja diivanipadja peale toetuv USB mälupulk. Sellisel juhul enamus arvuti raskusest langeb USB seadme ühenduskohale.  Ei ole selline olukord USB pesadele mitte kõige mõnusam.

Jama on selles, et kui see USB pesa on emaplaadi pealt lahti murdunud, siis selle parandamise ei ole mitte odav. Tihtilugu see eraldi pesade kinnijootmine on niivõrd keerukas, et eelistatakse selle asemel kogu emaplaat välja vahetada. Sõltuvalt sülearvutist on see kulu suurusjärk 6-8tuh. Pole just kõige odavam lõbu hoolimatu arvutikasutamise eest.

Kui selliseid väikeseid elementaarseid igapäevaseid arvutikasutamise põhitõdesid meeles pidada ja mitte liialt USB pesasid painutada, siis vast õnnestub sedasorti väljaminekut kindlasti edasi lükata.
Alternatiivina võib kasutada USB pikendusjuhet. image 
See võimaldab mistahes suurema korpusega USB välist seadet arvutikorpusest eemale viia ja seega vältida USB pesade lahtipaindumist.

1 kommentaar:

petzkin ütles ...

6-8tuhat emaplaadi kohta kehtib väga kallite arvutite puhul, kui läpakas ikka alla 10tuhandega ostetud, maksab ka emaplaat vähem.

Samas kui ka seda vähest raha pole siis suudab oskuslik Itimees korraliku jootekolviga teha imesid..tuleb vaid mõnda sellist teada õigel hetkel.

Aga muidu jah, USB on nõrk koht ja pikendus on igati abiks!

Lisaks veel et USB väliste ketastega on õnnetusjuhtumid samuti kerged tulema, kus läpakas tõsteta üles aga ketas jääb rippuma ja kukub alla.
Soovitusena 2-poolne teip ja arvuti külge ketas:D