neljapäev, 15. juuli 2010

Nokia Terminal Mode

Nokia tegeleb millegiga, mis on mulle väga meelepärane. Teema millest on juba aastaid räägitud.

Aastaid vähemalt viis või rohkem on olnud mobiiltelefonidel videoväljund. BMW pani autosse ekraani ja iDrive nupu. Väga uhke lahendus.

Unistasin tavainimesele kättesaadavast lahendusest, kus igas keskklassi autos võiks olla hinna poolest odav ekraan ning üks mugavalt ja tuvaliselt kasutatav juhtnupp.

Lihtne juhtnupp ja ekraan selleks, et saaks oma telefoni panna sõidu ajal kasvõi kindalaekasse dokki laadima ning sealt samast võetake telefoni ekraanilt pilt ning juhtnupp aitaks telefoni menüüdes navigeerida.

Tõenäoliselt ma ei olnud ainus, kes sellistest asjadest unistas.

Vahepeal loodi CE4A nimeline töögrupp kelle ülesandeks sai standardite kokkuleppimine “consumer electronics” seadmete ühendamiseks sõiduautodesse.

CE4A nimi tulenebki sõnadest “Consumer Electronic for Automotive” ning töögruppi kuuluvad suurematest autotootjatest Audi, BMW, Daimler, Porsche, Volkswagen.

Nokia oli aktiivne ja lõi töögrupi tegemistes samuti kaasa. Natukene pusimist ja Nokia N97 pandigi autosse “terminal mode’s” tööle.

Allpool videoklipp, kuidas Nokia Terminal Model võiks tulevikus autodes toimida. Just midagi sellist, mida ma näeksin igas kuni 250tuh maksvas sõiduautos.

Nokia N97 on ühendatud VW Passat CC pardaarvuti ekraaniga ja puutetundlikult ekraanilt saab omakorda juhtida mobiiltelefoni. Lihtne ja mugav. Nokial piisab vaid uuest kasutajaliidesest, mis aktiveeruks, kui telefon autos dokki panna ning mida ehk oleks natukene mugavam autos kasutada, kui tavapärast telefoni kasutajaliidest.

Vaadates sõiduautode lisavarustuse hinnakirju, siis need tunduvad täiesti ulmelised. Multimeedialahendused ja navigatsioonivõimalused, mis on su kasvõi N97’s enamvähem 6 tuhande krooni eest olemas, maksavad autosse sisseehitatult ligi 20tuh krooni või isegi rohkem.

Ühtlasi on ka BMW teada andnud, et nad tegelevad samalaadse arendusega ning 2011 aastal võib nende autodes näha iPhone/iPod integratsiooni. iPodi pilt võetakse videoväljundiga ning kuvatakse BMW pardaekraanile,  mida omakorda on navigeeritav iDrive juhtnupu vahendusel.

Apple kodulehel on analoogse temaatikaga videoklipp läbi väikese leidliku huumoriprisma. Näidates, kuidas iPad’i saab väga lihtsate ja koduselt käepäraste vahenditega juba praegu kasvõi sõiduauto multimeediakeskuseks muuta. Iseasi, kui turvaline selline lahendus on, aga praegused sõiduautode tavapärased multimeedialahendused enamuses kahvatuvad iPad’i  ees.

Ma iPad’i päris auto airbagi peale ei soovitaks kleepida, nagu filmis tehti.

Viide: Nokia and CE4A (Consumer Electronics for Automotive) working group have released Nokia’s Terminal Mode technology specification as a proposed industry standard for the integration of mobile applications into the car environment.

Kommentaare ei ole: