esmaspäev, 19. juuli 2010

(proovi)sukeldumine

Sõltuvussport, ma ütleks selle peale. Nagu narkokaupmehed. Esimesed korrad on proovimine tasuta või väga soodsalt. Sõltuvusse jääd, siis hiljem viid kõik oma säästud sinna.

Seekord lubati meelalt sukeldumist proovida. Soodsalt, et proovida, kas jääb sõltuvusse ja hakkab meeldima või ei.  Tagasi sõites oli kogu seltskond autos ühel meelel, et OWD (Open Water Diver) kursus tuleks ikka läbi teha. Isegi siis, kui esialgu suuremaid ambitsioone sukeldumisega ei ole. Rohkem nagu eneseharimise ja kogemuse mõttes.

Mida see proovisukeldumine endast kujutab?

Tegelikult suhteliselt süütu, lihtne ja ohutu ettevõtmine. Teatud X summa eest tulevad kohalikud Divemasterid suure järelkäruga looduskaunisse kohta kohale. Tarivad kogu kama kalda äärde ning pakivad su sisse. Päris sukeldumisvarustusse.
sukeldujaKalipso selga, sussid/lestad jalga. Lisaraskused ümber. Õhuballoon selga, mask pähe, regu suhu ja oledki juba sillal jalgupidi vees.
imageKuid enne veel räägivad kaldal teooria. Seejärel nende endi valvsa pilgu all ujutavad sind mööda veekogu põhja. Vahepeal tähelepanu juhtides kohalikele vaatamisväärsustele. Ei miskit keerulist ega kontimurdvat.
image[27]Kes on kuskil värviliste korallide vahel varasemalt mulistamas käinud, siis neid vast kodumaiselt pruunikas mudapõhi niiväga ei eruta. Samas, ma polnud kunagi varem juhtunud kohtama järve põhjas kodumaiseid vähke toimetamas. Õhuballoon annab võimaluse rahulikult ja natukene pikemalt põhjaloomade tegemisi jälgida.  
image[29]Paljud alguses pelgasid. Mõni läks päris krampi ja paanikasse. Proovisukeldumine annabki turvalise järelvalve all võimaluse proovida, kas veealune maailm ja selle avastamine võiks sinu jaoks olla teema või mitte. Meie seltskonnast kõigile jäi väike pisik sisse. Peab võimaluse korral varsti uuesti minema.

Viide: Eesti sukeldujate klubi – Proovisukeldumine

Kommentaare ei ole: