teisipäev, 17. august 2010

Avatud südamega Android

Korduvalt on küsitud, et mis seal siis vahet on Androidi ja ülejäänute vahel. Minu jaoks on see laias laastus olnud usu küsimus.

Usk on alatasa kaasa toonud erimeelsusi. Mobiilitootjate vahel ei käi mitte väikene sõda. Igaüks võitleb hambad ristis oma turuosa eest. Olukorda must-valgelt lihtsustada püüdes on avatud ja suletud lähtekoodiga süsteemid. Arvutimaailma suuretst tegijatest on ajalooliselt vastandunud Windows ja Linux.

Endiselt maailma domineeriva Windowsi kõhus on programmiread, mille täpsemast tegevusest ja toimimisest ei tea keegi teine peale Microsofti arendajate. Suletud koodiga operatsioonisüsteem. Arendajad kirjutasid koodiread valmis ja panid nad lukku. Salastasid selle, kuidas nad Windowsi valmis kirjutasid. Puudub võimalus teada saada, mida see Windows sinu arvutis  teeb veel peale selle, mida sa arvad teda tegevat. Keegi ei näe tema kõhtu ega pääse lõpuni tema kõige sügavamatesse hingesoppidesse.

Samamoodi on olnud ka mobiilimaailmas. Seni on valdavalt kõik mobiiltelefonide operatsioonisüsteemid olnud suletud. Ainult suured telefonitootjad teadsid, kuidas nad on telefoni operatsioonisüsteemid valmis ehitanud ja kuidas neid erinevate telefonijuppidega koos tööle panna. Väga raske oli uutel väiksematel telefonitootjatel turule tulla. Pole just väga innovatsiooni ja uusi mobiilseid lahendusi soosiv suhtumine. Suured tootjad kaitsesid oma turuosa ja  väikestele tegijatele uue operatsioonisüsteemi loomine on omajagu suur ettevõtmine.

Paljudele on suletud süsteemide kasutamine täiesti OK, kuid on vähemuslasi, kes arvavad, et selline teguviis on kuidagi kahtlane. Mitte just kõige õigem.

Üks nendest teistimõtlejatest oli Google. Äriettevõttena nad haistsid teatavat hulka raha mobiilsel reklaamiturul ja arvasid, et nad peaksid mobiiltelefonide turule suunduma. See aga ei ole niigi suure konkurentsiga turul mitte kõige lihtsam ülesanne.  Traditsioonilise mudeli järgi peaksid nad leidma omale hunniku arendajaid ja kellegi kes hakkaks telefonide riistvara tootma. Juhul, kui nad ei taha just ise telefonide tootmiseks tehaseid ehitama hakata. Kinnise operatsioonisüsteemiga telefonide tootmine oleks kohutavalt ressursi ja seeläbi ka rahaliselt väga kulukas.

Nad otsustasid teistmoodi teha. Moodsamalt ja võibolla, et isegi kavalamalt. Tehes kõike võimalikult avatult ja läbipaistvalt. Neil oli usk, et maailmas peaks olema üks avatud lähtekoodil baseeruv mobiilsete seadmete operatsioonisüsteem, millele saaksid kõik ärksad tarkvaraarendajad oma rakendusi luua. Seda enam, et see avatud koodil baseeruv operatsioonisüsteem võiks väga laialdasel valikul mobiilsel riistvaral toimida.

Oma idee levitamiseks mõeldi välja selline katusorganisatsioon nagu Open handset Alliance.

Google võttis julguse kokku ja käis maailma suurimatele telefonitootjatele ja teistele tehnoloogiafirmadele oma mõtetest ja ideest rääkimas. Tänaseks on 78 suurimat mobiilivaldkonna tegijat mõttest kinni haaranud ja Open Handset Alliance’ga liitunud.

Googlel oli tarvis lisajõudu, kes aitaks seda platvormi valmis ehitada ja arendada. Päeva lõpuks uue mobiiliplatvormi loomisest peaksid võitma kõik osapooled.

Androidi operatsioonisüsteem on loodud silmas pidades läbipaistvust. Arendamist on alustades kasutades parimaid tänapäevaseid teadmisi vabavaraliste platvormide ehitamisest.  Operatsioonisüsteem on tehtud kohe algusest niipalju paindlikult, et võimalikud paljud seadmetootjad saaksid seda kiirelt ja mugavalt oma riistvara peal kasutusele võtta. Paljud endised telefonitootjad reklaamivad aktiivselt oma Android telefone, sest nad suudavad väga suure võimekusega telefone turule tuua senisest oluliselt soodsama hinnaga. Paljuski tänu sellele, et kulud hea operatsioonisüsteemi ehitamisele on olnud väiksemad, kui kõike seda ise omaette arendades.

Kuna Android operatsioonisüsteem on kõigile kättesaadav, siis hakatakse võistlema ka soodsama riistvara hinna osas. Kui operatsioonisüsteem on kõigile tootjatele sama hinnaga, siis kliendi võitmiseks tuleb riistvara hind odavamaks saada. Lõppkasutaja jaoks tähendab see omakorda soodsamat telefoni.

Unarusse ei ole jäetud ka tarkvaratootjaid, kes sooviksid Android operatsioonisüsteemiga telefonidele oma aplikatsioone luua. Kohe alguses on mõeldud sellele, et neil oleks seda võimalikult mugav ja paindlik teha. Mida rohkem ja paremini on arendajatel võimalik Androidile lisaprogramme kirjutada, seda enam lisandväärtust tekib lõppkasutajatele Android telefoni kasutamisest.

Kasutajad näevad kasutajaliideseid ja võimalusi, mis pole varasemalt olnud kättesaadavad nii soodsa hinnaga.  Samad võimalused, mis olid varasemalt vaid väga kallites telefonides on nüüd kättesaadavad ka oluliselt odavama riistvaraga varustatud seadmetes.

Mobiilioperaatorid rõõmustavad, et keegi on toonud värsket hingamist mobiiltelefonide turule ja lõpuks ometi on nutitelefonide turg pöördunud kasvutrendile. Mobiilse interneti kasutamine pole olnud kunagi nii suur, kui on seda täna.

Google hoiab Androidi operatsioonisüsteemi arendamisel ohjasid enda käes ja panustab sinna enim ressurssi. Nad koordineerivad, haldavad ja majandavad kogu seda avatud tarkvara arendamisee protsessi.

Kuna Google panustab küllalt aktiivselt Androidi arendamisse, siis on Androidi operatsioonisüsteemis väga hea seotus erinevate Google (pilve)teenustega. Kontaktid, kalender, e(G)-mail jne. Androidi telefonid on tuntud moodsa lähenemise poolest, kus telefonid tahavad väga paljusid asju interneti vahendusel teha.

Paljudel on usk, et piisavalt mugava kasutajaliidesega telefonidest võiksid saada seadmed, millega me tarbime tulevikus küllalt suure osa igapäevastest mobiilsetest internetiteenustest. Google varjatud huvi on kõikide nende miljonite Android telefonide kasutajatele interneti vahendusel tarvilike näpunäiteid ja soovitusi jagada. Et mitte öelda, reklaami kuvada.

Nad on nõus “tasuta” operatsioonisüsteemi arendama ja seda lahkelt kõigile soovijatele jagama, et saada võimalikult palju Androidiga telefone turule. Nad on väga huvitatud väga hea mobiilse operatsioonisüsteemi loomisest, et massid seda kasutama hakkaksid. Hiljem loodetavasti suur mobiiltelefonide turuosa toob neile praegused investeeringud ja kulutused reklaamiraha näol tagasi.

Viimase kahe aastaga on Android operatsioonisüsteem teinud läbi märkimisväärse kasvu. Paljud suured telefonitootjad on oma mudelivalikusse lisanud Android telefone ja need meeldivad kasutajatele. Google on ise öelnud, et nad on seni peamiselt keskendunud sellele, et operatsioonisüsteem enamvähem korralikult tööle saada. Nüüd, kui ta juba enamvähem töötab, saavad nad keskenduda veelgi parema kasutajaliidese- ja kogemuse loomisele. Lõppkasutajad kindlasti rõõmustavad selle üle. Suur Androidide kasv on meelitanud ka hulgaliselt tarkvaraarendajaid Androididele eraldi lisaprogramme looma. Mobiiliplatvorm, kui selline muutub iga päevaga üha atraktiivsemaks nii arendajatele, kui telefonide kasutajatele.

Viide: Open Handset Alliance

Kommentaare ei ole: