pühapäev, 4. september 2011

HTC Radar ja Windos Phone 7.5 näpuvahel

Teatud telefoniteadlikes ringkondades tundub hetkel HTC 1. septembri teadaanne omajagu kõlapinda leidvat. Avalikusele öeldi välja, et on müügile tulemas kaks uut HTC Windows Phone 7.5 "Mango" telefoni. HTC Radar ja HTC Titan. Millegipärast oleks oodanud, et Nokia tänu Microsoftiga liitumisele tuleb esimesena ametlike Mango telefonidega välja, kuid siiski HTC jõudis oma pressiüritusega ette. Reaalselt poodides võib neid uusi HTC telefone näha alles oktoobris-novembris.

Kuna ajakirjanikele anti Londonis esimesed telefonid näpuvahele vaatamiseks, siis enamus maailmast juba enamvähem teab mida need aparaadid endast kujutavad. Olles ise nüüd HTC Radarit 2 päeva ja 70 telefonikõne jagu käes hoidnud, võib vast asjast natukene lähemalt rääkida. 
Kes varem on Windows Phone 7 telefoni käes hoidnud ja kasutanud, selle jaoks esimesel pilgul just väga palju midagi uut kohe otseselt silma ei hakkagi. Kõik hädavajalik on endiselt olemas, näeb väga hea välja ja töötab kiirelt ning tõrgeteta. Samas rohkem nagu midagi polegi ju vist pole tegelikult vajagi?
Olgu kohe ära öeldud, et HTC Radar oma koostekvaliteedilt ja Windows Phone "Mango" omaduste poolest täiesti suurepärane telefon. 

Allolevad on vaid mõningad tähelepanekud, mis niigi suurepärase kasutajakogemuse puhul natukene positiivselt üllatasid või siis hoopis siit-sealt miskit kriipima jättis.  

Kasutajaliidese disain
Jällegi maitse asi, aga kasutajaliides näeb minimalistlikult ilus välja. Puhas. See tähendab ka seda, et isikupäraseks muutmise võimalusi on suhteliselt vähe. Ekraani taustavärvi valikuks saad valida kas "Hele" või "Tume" ehk siis vastavalt kas must või valge taust. Ei enamat. Vaid nende ekraani kastide värvi saad muuta. Sedagi vaid eeldefineeritud värvivaliku seast. Kuidas iganes sa neid värve omavahel kombineerid, lõpptulemus jääb siiski küllalt ilus ja puhas. Vaid ekraaniluku taustapildiks saad omavalitud pildi määrata. 



Sul on ainult üks "Start" ekraan omavalikud aplikatsioonidega, mille kastid näevad kõik suhteliselt ühesugused välja. Vastavalt rakendusele see kast siis aegajalt kuvab rakendusele omast informatsiooni.  Sellist "kaost" nagu Androidi puhul eri ekraanidel olevate segamini widgetite ja aplikatsiooni ikoonidega ei anna korraldada. Piiratud võimalused jätavad natukene parema üldmulje.

Samas selles piiratuses tundsin hirmsasti puudust Androidi widgetist, mis lubab mul ühe nupuvajutusega Bluetoothi, andmeside, andmetesünkroonimise sisse/välja lülitada. Võimalus, millest võibolla tavakasutaja ei oskagi niiväga puudust tunda, aga justkui rohkem power user'ina tahaks suuremat kontrolli omada otse telefoni esiekraanilt. 

Chäti sõnumid on nagu tavalised sõnumid
Olles kõiksugu moodsad sotsiaalmeeida kontod telefonis ära seadistanud, saabus juba esimesel ööl väikene üllatus. Ootamatult palju hakkas keset ööd sõnumeid tulema. Nimelt on Facebook ja Windows Live Messengeri chat telefonis taustal aktiivsed. Kuigi sa oma arvuti oled kinni pannud ja ammu magama ära läinud, siis tänu telefoni Facebooki ja MSN'i kontodele paistad sa oma sõpradele Messengeris ikka Online olevat. Kõik sõnumid, mis sulle Facebooki või MSN Messengeri chatis saadetakse, tulevad sulle telefonis samasse kausta/kohta, kuhu SMSid ja MMSid tulevad. Sisuliselt sõnumid on nad kõik. Natukene ootamatult tüütu oli see, et iga chäti sõnum mis sulle saadeti saabus kui eraldi SMS ja telefon muudkui piuksus öö läbi. Eks see oli alguse asi ja esimene segadus. Muidugi saab telefonist eraldi end chäti jaoks Offline olekusse panna ja chäti üldse välja lülitada, aga vaikimisi nad vist lülitati kõik sisse ja jäeti Online olekusse. 

Mõistlik uuendus ja võimalus nende chäti ja SMS sõnumite juures on see, et kui inimene on sulle jätnud Facebooki chätis sõnumi ning läinud ise Offline, siis saad talle telefonis ikkagi vastata ja telefon küsib, kas soovid inimesele SMS'iga vastuse saata? Iseenesest mugav. 

Androidi kasutajatele on peaaegu, et kohustuslik omaga Google Gmaili e-maili kontot. Sellega käib ka siis kaasas Google Talk chätiteenus, mis Androidide ja arvutite vahel toimib ideaalselt. Windows Phone puhul on hädavajalik Windows Live konto omamine. Küll aga esialgu ei leidnud seda kohta, kuidas lihtsa vaevaga Google Talki saaks Windows Phone telefonis kasutada. 

Kui tavalise Gmaili konto saad Windows Phone telefonist peale loomist ära kustutada ja uuesti teha, siis Windows Live kontot ei ole võimalik enam peale esmakordset seadistamist ära kustutada ega kasutajanime muuta. Tõenäoliselt selleks, et uue kontoga telefoni kasutusele võtta, tuleb telefonile tehaseseadete alglaadimine teha.  

Häälkäsklused
Mango puhul reklaamiti omajagu, et tal peaks olema küllalt hea häälkäskluste tugi. Kuna autos kasutan Bluetooth käed vabad süsteemi, siis proovisin ka seda häälkäskluste andmist. Läks nii nagu seni alati on häälkäsklustega läinud. Mika Häkkineni inglise keelest ei suuda see telefon veel suurt sõnagi aru saada. Põhikäsud nagu "Call" ja "Send message" olid talle arusaadavad, aga Eesti nimede ja kirjapildi vahel ta kahjuks mingit seost leida ei suuda. Sama tark on ka hääle abil internetiotsing. Viiest korrast neljal saab ta ikkagi valesti aru, mida sa telefonil palusid suusõnaliselt internetist otsida. Võimalik, et päris native english speaking kodanikud saavad selle funktsiooni kasutamisega paremini hakkama. 

Kaardid
Sportlikust huvist proovisin ka nö. navi lahendust. Otseselt navigeerimistarkvara vaikimisi sellel telefonil veel kaasas ei ole. Nokia oli see, kes lubas, et kui nad ükskord Windows Phone telefoni valmis teevad, siis panevad sinna Nokia Maps tarkvara sisse. HTC Radari puhul tuleb veel Bing'i kaardiga hakkama saada. Pooliku lahendusena oskab Windows Phone kaardirakendus ekraanile kuvada soovitud teekonna ning kirjutada järjest sammude kaupa ekraanile, mitme km pärast tuleb vasakule või paremale keerata. Asi seegi. 

Kalender
Eks ma tõenäoliselt olen Google toodetega ära rikutud, aga Google kalendris on mul tehtud terve hunnik erinevaid temaatilisi ja jagatud kalendreid, mida kõiki igapäevaselt kasutan ja täidan. Androidis toimib kõik ideaalselt. Windows Phone suudab vaid mu ühte ja peamist Google Calendari kalendrit kuvada. Natukene ahistav piirang. Küll aga väga vapralt näitab ta esilehele kõiki üritusi, mis on Facebooki kalendris kirjas. 

Helistamine
Alguses mõtlesin et lihtsalt ei oska telefoni kasutada. Lugesin ja vaatasin internetti, kuid ühtegi paremat juhist ka ei leidnud. Nimelt asi mis mind peaaegu pani telefoni lauasahtlisse viskama oli helistamine. 

Tõenäoliselt jällegi Androidiga liialt ära hellitatud. Androidi puhul vajutan "Phone" ja kohe näen viimati valitud ja vastatud kõnesid ning mul on ees klaviatuur kontaktide otsimiseks või numbri valmiseks. Üks nupuvajutus, et kõik vajalik oleks ekraanil. 

Ei suutnud uskuda, et Windows Phone puhul võiks numbrite leidmine nii vaevarikas olla. Kõigepealt vajutad "telefoni ikooni" ja näed viimaseid kõnesid (history). Selleks, et kontakti otsida, tuleb eraldi "telefoni" alt valida "telefoniraamatu" ikoon, mis avab "people" alajaotuse ja seejärel veel omakorda valida "otsingu" ikoon, et saada ette klaviatuur, millega inimese nime trükkida. Kogu see teekond tundus HTC Androidi kõrval ikka kohutavalt piinarikkana. Seda enam, kui sa pead päevas mitmekümne erineva inimesega suhtlema, kes kõik ei ole sul viimati valitud numbrite hulgas. Eriti tüütu on veel olukord, kui numbrit tuleb olude sunnil autoroolis otsida. Liialt palju klikke ekraanil ja häälvalmisest pole just palju abi. 

Kõnedele vastamine
Kõne tuleb sisse ja klahvilukk on peal. HTC Androidi puhul on ühe liigituse all 2 valikut. Liigutad näppu ekraanil ülevalt alla, võetakse kõne vastu. Liigutad näppu mööda ekraani teises suunas, keeldud kõnest ja helistaja kuuleb kinnist tooni. Windows Phone puhul kõigepealt libistad ühe liigutusega ekraaniluku taustapildi eest ära ja seejärel tekib sulle ekraanile 2 nuppu "answer" ja "ignore". Jällegi üks lisa ekraanivajutus mis võrdlusena Androidi puhul on suudetud  natukene elegantsemalt lahendada ilma ühegi lisa näpuvajutuseta. 

Arvutiga ühendamine ja meedia tarbimine
Ei ole päris nii nagu Androidi või Nokia telefoniga, kus saad öelda telefonile, et ole nüüd mälupulk või väline kõvaketas ja lihtsalt tõstad muusika ja filmid telefoni. Windows Phone jaoks on vaja spets tarkvara, mis õpetab telefoni sinu arvutiga suhtlema. Vaid pildid on need, mis niisama lihtsalt arvutisse peaaegu automaatselt tulevad. Õnneks on ka Mac'i kasutajatele see spets soft olemas ja leiab selle väga lihtsalt App Store'st. Tuleb vaid otsida "Windows Phone 7 Connector" nimelist tarkvara. Väike piirang ka selle Windows Phone 7 Connectori puhul on see, et ta oskab vaid seda meediat telefoni tõsta, mis on sul juba iTunes'is olemas. 

Mobiil-ID
Internetis on vastakat informatsiooni selle kohta, kas Mobiil-ID toimib uue Windows Phone 7.5 Mango peal või mitte. Kuna ametlikult ei ole telefoni veel müügil, siis täie kindlusega ei saa väita, et HTC Radar saab omale Eesti Mobiil-ID toe. Küll aga see veel müügieelne prototüüp, mis minu kätte sattus oskas hädapäraselt juba Mobiil-ID'ga hakkama saada. Käitus veel natukene konarlikult aga isikutuvastus ja digiallkiri said antud.

Tõenäoliselt need telefonid, mis kunagi Windows Phone 7.5'ga müügile saabuvad saavad olema juba oluliselt parema ja täiustatuma tarkvaraga ja ega tegelikult praeguselgi midagi väga viga pole. Kõik toimib ja töötab. Ainult, et ma ei ole veel nende mõne päevaga päris veendunud, kas ma isiklikult ikkagi tahaksin Windows Phone 7.5'te igapäevaselt kasutama jääda. Android pakub natukene rohkem paindlikust ja telefoni isikupäraseks muutmise võimalusi. 




2 kommentaari:

Urmas ütles ...

Natukene teisest teemast, aga Androidi kalendrist. Mida Sa kasutad? See Androdiga kaasas olev kalender on ju selline...

Ja kui tihti Sul Android kokku jookseb ja iseenesest restarte teeb?

Oliver ütles ...

Ausaltöeldes ma ei kasuta seda kalendrit väga palju, sest tööalaselt ma pean Lotus Notesi kasutama. Küll aga on mul ehitatud mitmeid "era" jagatud kalendreid, millel ma vahepeal silma peal hoian. Selleks on hädapäraselt piisanud Androidi kalendrist, kuigi arenguruumi on neil kalndri osas kõvasti. Lihtsalt kodanikud kes kasutavad iPhone ja samuti mu jagatud kalenreid arvutis kasutavad nurisesid, et iPhone ei võimalda neid jagatud kalendreid üldse kuvada.

Ise enesest restarte tegevaid telefone ausaltöeldes polegi viimasel ajal kohanud. Neid, millele erinevad aplikatsioonid kokku jooksevad, neid on ikka kõvasti. Praktiliselt iga telefon.