reede, 30. detsember 2005

Masendavad kõrvaklapid

Kuna mul viimasel ajal läheb päris halvasti, siis pole paremat rohtu kui Asju Osta. Seoses sülearvuti helikaardi mittetöötavaks tunnistamisega hakkasin otsima alternatiive digitaalse heli taasesitamiseks. Ehk siis ostisin välist USB helikaarti. Eesti Internetist võib leida kolme mudelit. Reaalselt poes olen näinud vaid ühte.
1. 5.1 External Surround Sound Card SC-5500p (510EX 5.1 Sound Expert External USB) Hind: Natuke alla 500
2. Creative Sound Blaster Audigy 2 NX. Hind 1990.-
3. Zalman ZM-RSSC. Hind 890.-

Kuulata pole õnnestunud neist ühtegi. Väidetavalt K-Arvutisalong kes seda kõige odavamat Trusti kaarti müüb, ei paku võimalust seda kodus kuulata.
Kuna ülevaadet põhjal kõige paremaid hinaanguid välitest helikaartidest saanud Creative Audigy 2 NX osutub siiski minu jaoks liialt kalliks jätsin ta hetkel vaateväljast eemale. Ajutiselt.
Seejärel asusin uurima, et milliseid kõrvaklappe tänapäeval poodides pakutakse. Lootsin lihtsamalt pääseda kui esialgu helikaartidega läks. Arvasin, et ometigi peaks kõrvaklappide valik tänapäeval suurem olema kui väliste USB helikaartide oma. Seda enam, et kõikjal on reklaamid kuidas ON/OFF, +/- ja Euronics lubavad poole hinnast alla lasta. Reaalsus on see, et ühel 200 kroonisel klapil on hind miinus 15 krooni tehtud ning letis on võibolla üldse ainult 4 paari erinevaid klappe. Poemüüjad loomulikult ei tea üldse mida nad müüvad või mis võiks erinevatel mudelitel vahet olla. Pähe käivad kõik ühtemoodi ja sellega kompentents piirdub.
Mind hakkas piinama teoreetiline küsimus, et kas reaalselt on võimalik ka kõrvaga eristada 16bit'ist ja 24bit'ist heli. Ja kui on, siis mis alates mis klassi kõrvaklapiga. Et kas tasuks natuke rohkem kulutada kallima ja väidetavalt paremale helikaardile või on see maha visatud raha, kui mul klapid seda detailsust ikkagi välja ei suuda mängida. Iseasi kas ma seda ise suudaksingi üldse eristada.
Pidasin väikese mõnekümneminutilise telefonikonsultatsiooni ala asjatundjaga ning sain teada seda mida olingi kartnud. Asi ei ole üldse nii lihtne kui esialgu tundub.
Kõik hakkab peale ikkagi sellest millised on kuulamisharjumused ning millises keskkonnas kasutatakse ja mida kuulatakse. Selgeks sai, et vaja on kinniseid klappe, ehk sellised mis välismüra ei laseks sisse ega klapist endast heli välja. Sealt edasi tuleb selgeks teha millised on ootused klapile. Kas soovitaks võimalikult tõetruud esitlust, kus iga pisimgi detail on märgata ning saavutatakse võimalikult tõetruu helipilt või siis soovitakse mahedat ja mahlakat heli mis tähendab omakorda moonutusi mõlemas otsas. Erinema hakkab ka klappide ehitus, ehk kas on sees ainult nö. üks kõlar mis mängib kõiki sagedusi ja ei midagi piisavalt hästi või siis on juba mindud ribaliseks, ehk erinevad sagedused on jagatud erinavate väikeste kõlarite vahel ühe klapi sees. See on koht kus ma pole oma kuulamiseelistustes veel selgusele jõudnud. Pigem kipun siiski kalduma selle moonutustega variandi poole, kuna ma ei jõua vist oma kõrvu toita võimalikult moonutuste vabade algallikatega. Mida ebakvaliteetsem ja moonutatud on algne heli, seda paremini tulevad need esile klappidega mis proovivad sulle võimalikult tõetruud heli pakkuda. See võib omakorda väga häirivaks muutuda. Kasutades aga odavamaid ja rohkem moonutavaid klappe ei pruugi arugi saada kui midagi paigast ära on, sest niikuinii on kõik kõver. Kogenum inimene omast kogemusest teadis rääkida, et alla 2000 krooni pole mõtet üldse kõrvaklappidest rääkida. Odavamad mida oskas kohe soovitada kui ha hinna ja kvaliteedi suhtega, olid Sennheiser HD 280 PRO. Selline kindlapeale minek. Reklaamijutt nende kohta tundub tõesti ahvatlev olema. Samas soovitati vaadata nimesid nagu AKG ja Sony, mis pidavat ka täiesti söödavad olema. Samas ei raatsi nagu nii ägedaid klappe ka osta, kui helikaart on jama. Aga kust ma tean, et on jama, kui ma ei saa ise kuulata. Keeruline ja meeletult kulukas värk :S
Kui siia peaks sattuma mõni inimene kes on sama tee läbi käinud või teab midagi soovitada või muidu targutada antud teemal, siis oleks kommentaarid vägagi teretulnud.

2 kommentaari:

Oliver ütles ...

Tänase kauplusekülastusega jäid sõelale Senheiser 497 ja 515. Hinnd mõlemal siis 1000 krooni kanti. Paremaks ei ole vist mõtet enam asja ajada. Hullem probleem on aga hoopiski välise helikaardiga. Neid pole lihtsalt saada ega veel vähem võimalust kuulata.

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.