laupäev, 26. september 2009

Kalafileerija

Tõime turult ühe kala koju. Eesmärgiga kala ise ära fileerida ja soolata ning osa marinaadi panna. Selliselt, et seda pärast röstsaia peal süüa saaks.

Sportlikust huvist tegim mõõtmisi.

Turul kaalus kala 1350 grammi.
Kodus lõikasime pea, saba, uimed, kõhuääred ja selgroo ära. Alles jäi 800 grammi.
Lõikasime mõlemad fileeküljed õhukesteks viiludeks ning saime kokku 650 grammi puhast fileeritud fileeks lõigatud kala. Sellist mida saab siis ilusasti soolama hakata ja pärast võileivale panna.

Tahtsin lihtsalt suurusjärke teada saada, et kui palju kala kaalust läheb kaotsi, kui ise hakata fileerimisega tegelema, selle asemel, et poest valmis fileeritud või marineeritud/soolatud fileelõike osta.

Terve kala koos saba, pea ja uimedega 80.-  EEK/kg
Kalafilee 135.- EEK/kg
Kalafilee lõigud valmis soolamiseks 166.- EEK/kg


Seega, kui sa näed poes, et terve kala maksab 80.- EEK/kg ja sa mõtled, et võiks seda ahjus teha või sisse soolata, siis kui kõrval on juba fileeritud kala odavamalt kui 135.- EEK/kg, siis tasub ehk mõelda selle valiku peale. Muidugi ise fileerimine ja toidu ettevalmistamine on hindamatu väärtusega rõõm.

Pealegi ära lõigatud kalapeast, sabast ja kõhuäärtest tuleb veel üks vinge kalasupp.

Kommentaare ei ole: