neljapäev, 28. oktoober 2010

Nokia N8-00 näpuvahel

Nüüdseks olen ligi nädala proovind enesega kaasas kanda uut Nokia N8-00 telefoni. See sama telefon, mille ma eelmine nädal Soomes käies Nokia käest kaheks nädalaks proovimiseks sain. Ei ole möödunud vist ühtegi päeva, kui keegi ei oleks üllatudes küsima tulnud  "Oh, kust said?" ja seejärel juba sisulisemaks minnes küsides "Noh, kuidas siis on?"

Suurepärane telefon. Kui ta laua peal või öökapil lebab, siis on ta mu lemmiktelefon. Ma ei tea, et ühelgi teisel telefonil oleks selline featuur, et öö läbi telefoni ekraanil helendaks suurte valgete numbritega kell ja kuupäev. Kõigil teistel telefonidel on pidanud sisselülitamise või klahvilukustuse nuppu vajutama, et kellaaega näha. Nokia N8-00 näitab pidevalt suurelt ja selgelt kellaaega ilma ühtegi nuppu vajutamata. Nokia sõnul see ei võta märkimisväärselt akut, et mõnda rida pikseleid eraldi valgustada. Ülejäänud taust on endiselt must ja ilma taustavalgustuseta.

Nokia N8-00 omab praktiliselt kõiki häid ja positiivseid omadusi, mis olid omal ajal Nokia N97 ja N97 minil. See ei olnud väga ammu, kui Nokia oli N97 seeria telefonidega päris tegija turul.

N8-00 on mu lemmiktelefon, kui ma lähen metsa ja matkarajale. Sports-Tracker Nokial on parim matkaradade kaardistaja ja mobiilne treeningpäevik.


Ta on asendamatu, kui mul tekib vastupandamatu vajadus puuotsas üksteist tagaajavaid oravaid filmida. Ta on parim mobiiltelefon, mille ma valiks, kui ma tahaks telefoniga pilte teha. Mulle väga meeldib pilte klõpsida ja ma ei tea Nokia N8'st selle koha pealt hetkel paremat telefoni.

Nokia OVI Maps on vast parim tasuta navigatsioonitarkvara telefonides. Mitte, et mul seda oleks väga palju tarvis kasutada, aga vähemalt on ta vajadusel olemas.
NewImage.jpg
Kõrvaklapid, mis tulevad telefoniga karbis kaasa on suurepärased. Nad peaksid olema samad, mis olid kaasas N97 mini komplektis, kuid midagi halba ei ole neile ette heita. Kasutan neid hommikuti ja õhtuti, kui kõnnin mõnikümmend minutit tööle. Kuna mälumahtu on telefonis piisavalt, siis mitmetesse gigabaitidesse ulatuv muusikakogu tunneb end küllalt hästi Nokia N8-00 muusikapleieris. Hea on see, et kõrvaklappide küljes oleva juhtpuldiga saab lugusid edasi ja tagasi kerida, sest alati ei jõua kõiki lugusid järjest ära kuulata.

Kuigi mul on eraldi uhke 3G andmesidemodem põhimõtteliselt olemas, siis ma ei kasuta seda. Neil hetkedel, kui WiFit ei ole käepärast, toimib Nokia N8-00 suurepäraselt ja ilma vähemagi probleemita andmesidemodemina.

Viimases Digitunni saates, kus räägiti ja arvustati samuti Nokia N8't, laadisin saate salvestuse telefoni mõne hetkega, külastades telefoniga Kuku raadio podcastide kataloogi. Veebilehitseja telefonis on täiesti adekvaatne. YouTube aplikatsioon mängib kiires 3G levialas videosid ilma vähimagi probleemita. Teinekord, kui tahad miskit huvitavat kellegile jooksvalt YouTubest näidata, siis seni pole N8 veel alt vedanud.
Nokia N8
Edevatest featuuridest veel niipalju, et kui sul on überblingen HDMI liidesega HD telekas kodus, siis N8 on see telefon, mis suudab kaabli vahendusel hiiglasliku telekaga ühenduda ning kodukinokeskusesse ruumilist heli saata ja telekasse pilti näidata. See pilt, mis telekasse jõuab ei ole üldse halb. Kõik, kes on näinud, on millegipärast teinud Wow ja kommenteerinud, et nii head pilti mobiiltelefoni kohta poleks osanud oodatagi.  Telefonis oli kohe kaasas paar demo videoklippi, mis eriti uhkelt just need uudsed võimalused esile toovad.

Nokia N8 laadija
Vanakoolimeestel teeb meele heaks võimalus kasutada telefoni laadimiseks vana peenikest "pulk" otsaga laadijat.
Kunagi sai selline autolaadijana autosse ostetud. Sain ta nüüd jälle kasutusele võtta. Telefon oskab samuti üle microUSB laadida. Seega on tal suisa kaks eraldi pistikut, mida saab laadimiseks kasutada.

See on väga subjektiivne, nagu ka kõik muu siin postituses mainitu, aga mitte vähetähtis ei ole see, kuidas telefon üldiselt käes tundub. Nagiseb, koliseb, loksub, paindub jne? Inglise keeles ma ütleks korpuse ja koostekvaliteedi kohta "solid". Ta on tugev, mõnusast materjalist ja minu jaoks näeb väga hea välja.

Koostekvaliteet on väga hea. Ei mingit naginat, läbi paindumist ega rasvaselt libedat plastikust kopruse tagumist kaant. Teda on hea käes hoida ja ta näeb laua peal hea välja.

Kõik eelpoolmainitu on suurepärane ja N8-00 ongi suurepärane telefon. Ainult, et ma ei suuda teda siiski igapäevaselt kasutada.

Olen täiesti ühte meelt selles osas, et tänapäeval ei ole nutitelefonide puhul määravaks niivõrd enam see, mida temaga teha saab, vaid küllalt oluliseks on muutumas ka see, kuidas kõiki neid võimalusi ja ressursse kasutada saab. iPhone fenomen ei ole olnud meeletu tehniline võimekus vaid pigem väga hea kasutajaliides ja tööstuslik disain.

Laias laastus võimaldavad kõik nutitelefonid pea sama funktsionaalsust täita. Erinevus on vaid selles, kuidas kasutaja vastavaid ülesandeid läbi kasutajaliidese täita suudab.

Kuskil kõrgete korrustega kontorihoone kabinettides tehti aga strateegiline otsus, mis oli niivõrd võimas, et pani mind seda lugu kirjutama, et siinse ülestunnistuseni jõuda.

Ma ei suuda seda telefoni kasutada igapäevase esmase telefonina, sest Symbian3 kasutajaliides on oluliselt vananenud võrreldes teiste tänapäevaste mobiiltelefonide operatsoonisüsteemide kasutajaliidestega.
NewImage.jpg
Symbian3 on võimekas ja töökindel ja teeb kõik ära mis tarvis, aga see, kuidas kasutaja kõige selle funktsionaalsuseni peab jõudma on ikka kohati väga vaevaline ja "klikirohke".

Elementaarsed asjad on tagurpidi harjumatud. Tagurpidi sellesmõttes, et kui sa oled vahepeal Androidi ja iPhone kasutanud ning siis lähed tagasi Symbiani peale. Nagu oleks ajas tagasi rännanud.

Kui ma ei teadnud midagi Androidist ega Apple iOS'ist, siis oli Nokia Symbian suurepärane. Nüüd ma enam ei saa aru, kuidas säilitada rahuliku meelt, kui kõige lihtsamaid ülesandeid telefonis täites peab vanaviisi rohkem vajutusi tegema.

Elementaarsed asjad nagu:
- aadressiraamatust kontakti leidmine
- lühivalikuga kontaktile helistamine
- viimaste vastatud/vastamata/valitud kõnede vaatamine
- Facebooki pildi postitamine

Neid kõiki asju on võimalik teha, aga selleks kulub nii palju klikke, et see on tänasel päeval juba natukene harjumatu.

Natukene sarnane lugu on lõputu Apple (OS X)  ja PC (Windowsi) vastandamisega. Mõlemaga saab kõik asjad tehtud, ainult vahe on selles, kuidas läbi kasutajaliidese nende tulemusteni jõutakse.

Kokkuvõtteks siiski usun, et Nokia N8-00 on väga hea telefon. Eriti, kui sa oled seni Nokia telefone kasutanud, siis on ta väga hea N seeria tooteliini jätkaja. Ei ole tarvis hakata väga palju midagi ümber õppima. Menüüd on sisuliselt kõik samad, mis varasematel Nokia N97 telefonidel. Saad hakata telefoni kasutama täpselt nii nagu sa oled harjunud.

Riistvara tehnilisele võimekusele, välimuse ja koostekvalitedile annaks esimese nädala järel küll pea maksimumi lähedased punktid. Saaks vaid sinna natukene edasijõudnuma kasutajaliidese peale ehitada.

Kuigi mul peaks olema "production" telefon, ehk sealt samast tooteseeriast, mis on Soomes juba müügil, olen igapäevaselt tegelikult päris palju saanud Symbian3 süsteemivigasid. Kasutan telefoni inglisekeelse kasutajaliidesega ning "General system error" veateade ei ole suutnud end vagalt vaka all hoida. "Operation cannot be completed" on samuti teade, mis mind korduvalt on üllatanud.

Samas samasuguseid teateid on tulnud ette varasemateski Symbianites ja eks Nokia inimesed kindlasti juba praegu tegelevad nende parandamisega ning mingi hetk ehk tarkvarauuenduse käigus saavad need väikesed lastehaigused välja ravitud.

Viide: Nokia N8-00 Nokia kodulehel

Kommentaare ei ole: