esmaspäev, 1. november 2010

Samsung Galaxy S korraks näpuvahel

Ühel hetkel täiesti juhuslikult küsis Skype's üks täitsa võõras tütarlaps, ega ma ei tahaks omale nädalavahetuseks proovimiseks võtta üht Samasung Galaxy S telefoni? Mis mul saaks selle vastu olla, et järjekordselt üht uuemapoolset telefoni mõni päev kasutada.

Galaxy S on maailmas laineid löönud. Müüginumbrid ülemaailmaselt on olnud meeletud. Ainuüksi Galaxy S (i9000) mudelit, mida Samsung ise peab oma telefonimudelite lipulaevaks on tänaseks päevaks mõne kuuga ligi 7 miljonit ekspemplari tänavatele paisatud. Ambitsioonaks plaan on Samsungil neid telefone selle aasta lõpuks kokku kuni 10 miljonit müüa.

Müüginumbrid ei olegi nii raskesti mõistetavad. Tegemist on aparaadiga, mis mõningat aega tagasi oli telefonimaailmas riistvaraliselt võimekuselt kõige-kõige. Valiti ta ju EISA poolt euroopa aasta parimaks nutitelefoniks 2010-2011.

Üks väheseid, kes suutis tänu võimasale graafikaprotsessorile (PowerVR SGX 540) eraldi telefoni tarbeks ümberkodeerimata DivX filme näidata. Maailmas esimene telefon, kes sai omale Divx Certified HD tiitli.

Kui sul juhtub kodus olema Samsungi telekas ja kohalik WiFi võrk, siis tänu AllShare DLNA meediajagamise võimalusele liiguvad ühe WiFi telefonist nii filmid, pildid, kui muusika HD telekasse. Asi, mida mul ei õnnestunud ise järgi proovida, kuid mis teoorias peaks toimima, on võimalus, kus Samasung Galaxy S toimib ühtlasi ka telekapuldina Samasungi uutele telekatele. Nelja tollise Super AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) ekraaniga puutetundlik telekapult ei oleks iseenesest üldse paha.

Kui HTC ehitas Androidile peale oma HTC Sense nimelise kasutajaliidese, siis ega Samsungki saanud halvem olla. Android 2.1 jookseb kõige all, kuid peale on joonistatud TouchWiz 3.0 kasutajaliides. Menüüikoonide paigutus näeb natukene välja nagu iOS'is ehk maakeeli nagu iPhonel. Kui muidu Androididel on kõik aplikatsioonid ühel hästi pikal scrollitaval lehel koos, siis Samsung Galaxy S ja TouchWiz'i puhul on nad mitele erinevale horisonataalselt scrollitavale lehele koondatud. Lappad erinevaid aplikatsioonilehti vasakule ja paremale nagu iPhones.

Samas, kes on varasemalt Samsung Wave (i8500) käes hoidnud, siis menüüd ja ikoonid on juba sellest telefonist tuttavad. Mõlema telefoni menüüde sarnasus on küllaltki suur.

Kuna Galaxy S (i9000) on hetkel Samsungi telefonide seas kõige-kõige, siis on tal olemas praktilselt kõik head omadused, mida üldse hetkel kõige parematele Android telefonidele pakutakse. Kasvõi telefonist 3G/WiFi ruuteri tegemise võimalus, kuigi see on tänaseks päevaks ka juba teistel sama klassi telefonidel sees. Seega väga sellega enam ei üllata.

Nipet-näpet on Samsung proovinud omalt poolt lisada aplikatsioonide näol, et kasutusmugavust paremaks muuta. Vaikimisi on telefoni menüüs välja töödud eraldi aplikatsioonina Task manager, mida just väga paljudel Androididel eraldi vaikimisi menüüna pole kohanud. Igasugu Mini Diary, eBook readeri ja Write and Go sarnaseid pisirakendusi oli telefoni pandud veelgi, mis tavaliselt on teiste telefonitootjate poolt välja jäetud ning lastud kastajal need ise Android Marketist alla laadida. Eks see vast üks nutitelefonide eelis ja võlu olegi, et neid saab väga laialdaselt vastavalt oma vajaduste ja eelistuste järgi seada.

Mis natukene üllatas, oli telefoni kaal. Tänu oma 4 tollisele ekraanile on telefon küllalt suur. Üllatus oli selles, et kogu oma suuruse juures oli ta üllatavalt kerge. Ligi 120 grammi. Võrdluseks HTC Desire, millel on 0,3 tolli väiksem ekraan, kaalub ligi 15 grammi rohkem, kokku 135 grammi. Selle suhteliselt kerge kaalu sees on ka juba küllalt mahukas aku. 1500mAh. Võrdluseks Desire oma 1400mAh akuga.

Tõenäoliselt kaaluvõit tuleb korpuse materjalidest ja see on koht, mis natukene meelehärmi valmistab. Samasungi korpus on kõige hullem, mida ma viimasel ajal olen käes hoidnud. Kui Samasung Wave (i8500) oli juba päris viisaka oma välimuselt ja käeski oli hea hoida, siis Galaxy S (i9000) on teinud ikka suuri järeleandmisi korpuse kvaliteedis. See on mu isiklik foobia, aga ma jälestan libedaid plastik korpuseid. Selliseid, mis igast küljest koguvad näpujärgi ja pidevalt tunduvad üleni rasvased. Just selline on Samsungi korpus. Plastik vetrub läbi. Nurkadest pigistades naksub ja nagiseb ning üleni on kaetud näpujälgedega, mis paistavad välja nii suurelt ekraanilt, kui telefoni taguselt läikivalt libedalt plastikult. Pelgalt käte pesemine siin ei aita.

Võimalik, et sellega säästeti telefoni kaalu, kuid mingil põhjusel jäeti telefoni paigaldamata fotokale välk. Põhjamaiselt pimedatel hommikutel ja õhtutel on seega suhteliselt võimatu natukenegi arusaadavamat ja teravamat pilti saada. Pole isegi kõige väiksemat LED välku, mis pildistavale objektile vajadusel valgust läidaks. Rääkimata taskulambi funktsionaalsusest, mis samuti meie regioonis üha enam populaarsust võidab.

Samasung Galaxy S on suurepärane meelelahutaja. Väga hea ekraaniga ning ühendusvõimalustega. Bluetooth 3.0 ja FLAC failiformaadi tugi jäi varem täitsa mainimata, kuid eks spetsiifilisemat spetsifikatsiooni saab täpsemalt Samasungi enda kodulehelt soovi korral juurde lugeda.

Mul ei ole mitte vähimatki selle telefoni kasutamise vastu, kuid kui ma vaatan, mis ta poes maksab, siis see võtab natukene mõtlikuks. Elisa poes tavahind 9990.- krooni. EMT tegi kampaania, pakkudes sama telefoni 7990 krooniga, kuid ikkagi tundub see summa natukene ülepaistatud isegi sedavõrd hea telefoni eest. Sisult on ta väga hea, isegi välimus on täiesti OK, kuid just korpuse viimistlus tahaks natukene järeleaitamist.

Kahvel.ee blogis on poisid väga pikalt ja põhjalikult seda sama telefoni lahanud. Kui sul on plaan see telefon osta, siis kindlasti kahvel.ee ülevaate lugemine annab hea ülevaate selle telefoni kasutamise esmamuljetest.

Viide: kahvel.ee - Samsung Galaxy S arvustus
Viide: Samasung Galaxy S ametlik koduleht

2 kommentaari:

Mirko Pops ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Mirko Pops ütles ...

Sai Kristiine keskuses neid telefone natuke lähemalt ka vaadata, neil mingisugune suur infostend sinna püsti pandud. Kogu see galaxy ja wave seeria jätsid väga hea mulje. ekraan oli mõnusalt suur ning tõesti vahe sees kui telefoni ekraan on AMOLED. Ostaks! :)