laupäev, 22. aprill 2006

Osake jalgrattateest


Jalgrattatee
Originally uploaded by OliverOjamaa.

Tegin täna väikest eksperimenti. Tegelikult see mõte oli mul juba ammu olnud, aga pole olnud aega seda veel teoks teha. Nimelt tahtsin hirmsasti teada, kas tänapäeval juba oleks võimalik näiteks TTÜ juurest rulluiskudega tööle saada, ehk mugavalt ja turvaliselt mööda märgistatud teid Mustamäelt sadamasse sõita. Täna proovisin ära. Ei ole!
Ok, võibolla rulluiskudega seda maad läbida oleks natukene palju tahta. Aprilli lõpuks on meil siiani kõik tänavad koristamata ning talvise killustikuga siiani kaetud. Uisuga seal päris ei liigu. Ma oleks ka rahul kui rattaga saaks ilusasti kohale. No siis võib öelda, et peaaegu ilusasti saab, kui sa eelnevalt tead kust teerada minema peaks. Jalgrattateede märgistus jätab veel hetkel omajagu soovida. Kuna ma esimest korda "märgistatud" trassi proovisin läbida, siis oli lõppkasutaja seisukohast hea jälgida seda kui hästi on märgistus loetav. Kokku vast 3-4 korral kaotasin raja niimoodi käest, et enam aru ei saanud kuhu ta edasi peaks/võiks minna. Üks selliseid kohti on näiteks Vanalinnas Majandusministeeriumi juures kus rattatee märk suunab Vanalinna, kuid märgitud suunas liikudes jõuab lõpuks nukuteatri juurde välja ja vahepeal pole ühtegi viita sellest, et peaks vanalinnast välja hakkama keerama.
Nüüd sama teekonda tagasi tagant piritalt mustamäele sõites oli justkui veelgi rohkem sellised kohti kus rattateede märgistus oli paigaldamata jäetud või siis kohati hoopis teiselepoole teed paigutadud, kui see kust rattatee parasjagu ise jooksis. Segadusse ajav oli ka see, kui enamuses ajast oli võimalik rattatee tähiseid postide otsast jälgida, ehk siis nö. silma kõrguselt, siis paljud kohad olid ka sellised, et suuna muutusest võis vaid aimu saada kaugel eemal halvasti maha märgitud rattakujutisest. Kogu oma 60+ km reisi jooksul ei näinud ka mitte ühtegi politseipatrulli kuskil liikumas, et oleks saanud täpsemaid juhiseid küsida selle kohta, kuidas näiteks oleks võimalik sadamast järvele saada või kust algab ja kuidas läheb jalgratta tee kesklinnast mustamäele.

Kommentaare ei ole: