kolmapäev, 26. juuli 2006

Abielu e-registreerimine

Mingi aeg tagasi võttis Kristjan Otsmann teema ülesse ja pani TOM'i idee kirja, et miks ei võiks olla võimalik E-riigis ka E-abiellumine. Sisult jääks kõik samaks, aga abielu registreerimine võiks vaid käia kiiremini ja mugavamalt kui praeguse ajast ja arust paberimajanduse puhul. Tehnoloogiliselt on meil võimalused olemas. Vaja vaid asi käiku panna. Enamustel asutustel on juba E-Iseteenindused olemas. Mis see abieluregistreerimine e-asjaajamiseski teisugune oleks.

Andsin isegi antud idee poolt ID-kaardiga oma hääle.

Täna siis tuli riigikantseleist vastus kantsleri enda poolt:


Käesolevaga esitab Justiitsministeerium seisukoha portaalis TOM hr. Kristjan Otsmanni tehtud ettepanekule.

Abielu sõlmimisel esitatav abikaasade isikliku kohaloleku nõue on põhjendatud abielu olemuse ja tähendusega. Abielu sõlmimine on kõikidest isiku poolt elu jooksul tehtavatest tehingutes üldjuhul kõige ulatuslikumate õiguslike tagajärgedega – sellega kaasnevad automaatselt olulised muudatused abiellunu varalistes õigustes ja kohustustes, ülalpidamiskohustustes, pärimisõiguses, kehtima hakkab lapse põlvnemise eeldus ja abielukeeld, abiellumine mõjutab isiku sotsiaal- ja maksuõiguslikku staatust jne. Nii olulise õigusmuudatuse kehtivuse tagamiseks ja hilisemate vaidlustamiste vältimiseks kohustataksegi abiellujaid isiklikult kohale tulema. Perekonnaseisuametnik tuvastab vahetult isiku tahte abielu sõlmida ning välistab olukorra, kus abielu sõlmitakse läbikaalumata otsuse tulemusel ning pärast abielu sõlmimist taotletakse abielu kehtetuks tunnistamist, tuginedes otsusevõimetusele, piiratud teovõimele, eksimusele, pettusele või muule abielu kehtetuks tunnistamise aluse esinemisele abielu sõlmimise ajal.


Ma alla joonida ei osanud, tegin huvitavama koha rasvaseks. Ma lugesin justkui sellest rasvasest kohast välja, et kui sa viitsid oma kondid korra juba perekonnaseisuametisse vedada, siis see on juba piisab kinnitus sellele, et sa oled abiellumiseks piisavalt motiveeritud ja kõlbulik. Ei ole mõtet abiellumist liialt lihtsaks ja mugavaks teha, sest muidu hakkavadki inimesed seda võimalust kasutama.

Kunagi olevat sama vastus antud küsimusele, et miks Ammu (Amb) kandmiseks ei ole relvaluba vaja? Põhjendus oli see, et ambu on raskem kasutada kui tulirelva, sest ammu laadimiseks kulub rohkem aega ja siis sa jõuad järgi mõelda kas sa tahad ikka vastast tappa või mitte. Võib juhtuda, et ammu laadimise ajal su viha juba lahtub ja mõtled ümber. Tulirelvaga saad aga mõtlematult tulistada - pauh, pauh, pauh.

Kuidas siis ID-allkiri läbi läks? Seda on ju ka liialt mugav ja lihtne anda. Kui sa ikka pead allkirja andmiseks kohale sõitma ja pastaka taskust otsima, siis oleks justkui allkiri kaalukam ja läbimõeldum? ID-allkiri peaks sama loogika järgi ka soodustama mõtlematut allkirjade andmist mis hiljem võib kaasa tuua pettumust.

Samuti võiks soovitada inimestele mitte internetipoode kasutada, sest nendest ostmine on liialt lihtne. Kasulikum tuleb ikka poodi kohale sõita ja pikalt järgi mõelda kas sul on ikka seda toodet vaja või mitte. Samamoodi ka mobiiltelefonide ja e-mailidega. Koguaeg tuleb sellised küsimusi millele küsija saaks ise ka vastuse kui ta 2 sekundit mõtleks, aga ei, lihtsam ja mugavam on ju helistada ja kirjutada kui on küsimus. Ehk mida lihtsam elu, seda vähem peab mõtlema ja kuna "Abielu sõlmimine on kõikidest isiku poolt elu jooksul tehtavatest tehingutes üldjuhul kõige ulatuslikumate õiguslike tagajärgedega" siis sellise asja üle peaks ikka natukene mõtteid mõlgutama. See on iseenesest hea, et riik suunab inimesi rohkem mõtlema.

Viide: Abielu e-registreerimine (TOM ettepanek)
Viide: Kristjan võtab ise ka sõna samal teemal - Parem pool muna kui tühi koor

1 kommentaar:

Kristjan Otsmann ütles ...

Aitäh toetuse eest!

Kommenteerisin seda asja pikemalt oma ajaveebis ja veidi viisakamalt TOMis.