kolmapäev, 2. august 2006

Opel pole ju auto!?

Opeli jalgratas
Väliselt paistab nagu oleks auto, aga on hoopis Opel. Rahvasuus ei pidavat ju Opel auto olema. Omanik ise arvab vist tõsiuskselt siiamaani, et ta ei sõida autoga vaid millegi sellisega mis hästi jalgrattateedele parkima passib.
Wikipedia definitsioon jalgrattale: A bicycle, or bike, is a pedal-driven human-powered vehicle with two wheels attached to a frame, one behind the other.

Ka siis kui sel Opelil oleks juhi jalge all vändad ja pedaalid, isegi siis ei oleks ta jalgratas. Ma kaldun kahtlustama, et selle auto omanik pole ise kunagi jalgrattaga sõitnud, sest kes vähekenegi on jalgrattateid kunagi kasutanud, teab et niimoodi ei ole viisakas keset teed end parkida.

Kommenteerides pilti seadust järgides:

§ 143. Asulas tohib alla 6 m pikkust A- ja haagiseta B-kategooria ning haagiseta D1-alakategooria sõidukit parkida ka:
1) sõiduteel selle ääre suhtes nurgi – seal, kus seda näitab liikluskorraldusvahend või on olemas sõiduteelaiend;
2) kõnniteeäärses parklas korra kohaselt, mida näitab liikluskorraldusvahend;
3) osaliselt või täielikult kõnniteel, kus seda näitab vastav liikluskorraldusvahend, jättes jalakäijale seal vabaks vähemalt 1,5 meetri laiuse käiguriba.

Viide: http://www.liiklus.ee/1418

Ehk kui seal kõrval oli märk, et parkida kõnniteele, siis oleks antud teguviis lubatud, kui jalakäijale on 1.5m ruumi jäetud. Kui aga sellist märki ei ole, siis on tegemist mitte just kõige eeskujulikuma käitumisega.

LISA: Helistas mulle just Tallinna Säästva Arengu ja Planeerimise Ameti liikluse osakonna juhataja Mati Songissepp, kes teatas, et temani jõudis minu muret tekitav kiri ning tõesti mitte mingil juhul ei ole antud kohas parkimine lubatud. Luges ka telefonis kõik liikluseeskirja paragraafid ette mida antud Opel rikub ning tõdes, et debiilikuid on kõik koht täis ja kõigiga ka ei jõua võidelda. Edaspidi soovitas helistada parkimiskorraldajale (Falcki), kes suurima heameelega selle auto sealt ära veaks. Ja ega need auto omanikud enne oma käitumisharjumusi ei muuda kus paar korda neil auto maja eest ära veetakse. Väidetavalt pidavat nendel majadel mis selle tänava ääres asuvad olema oma hoovid, mis on majaelanikele parkimiseks ette nähtud ja seetõttu ei ole ka majaees kõnniteel parkimine lubatud. Nagu liikluseeskiri ütleb, siis ei ole üldse kõnniteel parkimine lubatud kui just seda lubavat märki pole paigaldatud. Jalgrattateel pole mitte mingil juhul parkimine lubatud, kuna see takistab teise liiklusvahendi liikumist vms.

Viide: Jalgratta definitsioon Wikipedias
Viide: Wrongparking - nutikad parkijad

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kui autot lykata siis ta ei ole ju auto?

Oliver ütles ...

Wikipedia definitsioon autole: "An automobile is a wheeled vehicle that carries its own motor. Different types of automobiles include cars, buses, trucks, and vans, with cars being the most popular by far. Older terms include horseless carriage and motor car, with motor referring to what is now usually called the engine. The act of operating an automobile is called driving. An automobile has seats for the driver and, almost without exception, one or more passengers."

Kui lükata, siis jääb ikkagi vist autoks.

Anonüümne ütles ...

Uskumatu, aga ma jooksin eile sellest samast opelist mööda ja täpselt samasugused mõtted olid peas...

Opeliomanik, teid on märgatud!