pühapäev, 21. jaanuar 2007

Suusatamine Åres 2007. Tehtud!


Toimub ikka ülivõrdes üritusi. Suurepärane seltskond, suurepärane reis.

Õnnelikult tagasi.

Suusareisid on natuke nagu "bingoloto". Kas on ilma või ei ole. Meil oli ja nagu ei olnud ka. Suhtumise küsimus.
Minu arunatuke suhtub nii, et ei ole halba ilma olemaski. Kuigi suusaturisti võib natukene morjendada see, et päris tipumäed ei olnud lahti ning mõnel päeval sai nii vihmasadu kui tõeliselt vinget lumetormi. Väga vaheldusrikas nädal oli ilma suhtes.

Ilmast vast olulisemgi on reisiseltskond. Ja see oli Super! Nii ühemeelset ja kokkuhoidvat seltskonda pole ammu kohanud. Entusiasm ning sära ei paistnud kellegil silmist kaduvat ka pika nädala lõpuks. Kilde ja huumorit pritsis igal vabal hetkel.
Söögid võtsime ise eestist kaasa ning nii korralikult ja palju pole tükk aega toitunud kui sel suusanädalal. Koguaeg oli väga tugev ja korralik söök laual. Pigem oli probleemiks see, et kõht oli kõigil pidevalt nii täis, et rohkem lihtsalt ei jõudnud süüa.

Praegu vist ei ole veel mägedes hooaeg alanud ning suusaturisti jaoks puudub veel piisavalt lund ja ilusat päikeselist ilma, mis võis ka tingida seda, et suusatõstukite järjekorrad praktiliselt puudusid. Ei mäleta, et oleksin pidanud rohkem kui ühe minuti ootama tõstukijärjekorras. Rahvast oli ikka suhteliselt vähe. Ühe hüpoteesi kohaselt võiks pakkuda, et kohal olid vaid need vaesed ja õnnetud kes olid oma reisi varem ära planeerinud ning siis olude sunnil "halva ilmaga" mäele tulnud, sest kõige rohkem kohtas mägedel just eestlasi ning tervet suurt gruppi hiinlasi. Kohalikud vast teavad, et head suusailmad on alles ees ning hoiavad end veebruari ja märtsi kuu jaoks kus väidetavalt on ilusate päevade arv märgatavalt suurem kui praegu (jaanuaris).

Digitehnika ajastul juhtus aga selline huvitav situatsioon kus pea keegi ei võtnud fotoaparaati kaasa kuna kõik arvasid, et küll kõik teised võtavad. See on ju nii iseenesest mõistetav, et igaüks kellel vähegi fotoaparaat olemas, see ka selle reisile kaasa võtab. Mis minagi tast siis vean. Seda enam, et mäesuusatamine kuulub kindlustuse arvates kõrge riskiga spordialade hulka ning äkki võib kogemata ka kalli aparaadi mäel ära lõhkuda.
Mitte, et sellepärast oleks siis reis jäädvustamata jäänud. Proovisin olla moodne ja noortepärane ning teha nii nagu EMT uues telereklaamis, et suusaprillid peas jagada sõpradega mobiiliga salvestatud videoklippe. Praktikas see mäel filmimine isegi täitsa toimib. Musta materjali tekkis ikka tundides. Iseasi kes seda hiljem vaadata jõuab. Ei ole mina leidnud ühtegi mõistliku programmi mis suudaks mobiiltelefoniga salvestatud *.3gp formaadis videoklippi kiirelt ja mugavalt lõigata ja kleepida.
Seega kogu see salvestatud meedia jääbki esialgu kuskile CD-plaadi servale oma aega ootama, millal temaga keegi ehk kunagi natukene tegeleda viitsiks ja üht-teist kokku lõigata jõuaks.

Aga see video ei annaks pooltki seda fiilingut edasi mis kohapeal oli ning vähemalt see reis oli igati igat senti ja kohal oldud minutit väärt.

Kommentaare ei ole: