teisipäev, 15. mai 2007

Nokia 5700 XpressMusic

Räpp telefon. Viimasel ajal on üldse kõik kuidagi väga räpiks ära läinud. Kui ennemuiste olid telefonidel menüüde graafikateemad (themes), siis nüüd on suisa räpi, hip-hopi ja pungi muusikathemed telefoniga kohe poest kaasas. Ekraani taustaks käib gräffiti aerosooliga soditud plank ning sõnumi saabudes kraabib diskor plaati. Väga noortepärane värk.
Nokia 5700 XpressMusic avaldas esmapilgul täitsa muljet. Muidu neid keskpäraseid klotse tuleb nagu vändrast saelaudu kuid see XpressMusic on funktsionaalsuse ja sisu poolest natukene edevam kui teised viimase aja Nokia muusikamängijad.


Natukene erilisust sellele mudelile lisab ehk see, et oma räpi ja tümpsu lugudele saab kiirelt juurdepääsu keerates telefoni numbriklahvistiku 180 kraadi. See pole küll midagi revolutsiooniliselt uut, kuid mugav kasutada sellegipoolest. Inglise keeles ütlevad nad selle kohta Twist. Kahvistiku täiesti teisipidi ehk 180 kraadi keerates saab vahetada muusikapleieri ning telefonifunktsionaalsuse vahel ning vahepealsed 90 kraadised twistimised annavad kiire juurdepääsu foto ja videokaamerale. Kas siis pildistamiseks, filmimiseks või videokõnede pidamiseks. 3G telefon ikkagi.

Siiani olen alati vaimustunud telefonidest kes ei palu mul nende enda handsfree kõrvaklappe kasutada. Nii ka Nokia 5700 XpressMusic puhul. Ma saan vabalt mistahes oma lemmik 3.5mm pistikuga suured ja mugavad klapid telefonile sappa lükata ja läbi eraldi "suurepärast helikvaliteeti" pakkuva chipi muusikat nautida microSD kaardi pealt. Kuna mälukaart on "hot-swappable" ehk mälukaardi vahetamiseks ei pea enam telefoni välja lülitama, siis soundthemedes on olemas suisa selle jaoks eraldi heli mida mängida kui mälukaart välja võetakse ja tagasi sisse pistetakse.
Ei ole ka enam seda tobedat Nokia laia otsaga arvutiühenduse pistikut. On hoopis USB ning muusikalood lähevad väga mõistliku kiirusega telefoni. Väike miinus on vaid ehk see, et läbi USB ei oska telefon end veel laadida.

Kuna uuel telefonil suurt miskit muusikat sees kohe ei olnud, siis võtsin ühe poest tooud muusikaplaadi, pistsin arvuti CD lugejasse ja käivitasin Nokia PC suitega kaasas oleva muusikaga ringikäimise programmi. Imekiirelt leiti plaadilt kõikide lugude pealkirjad, esitaja ning plaadi nimi. Küsiti mis formaati ma tahaksin plaadi "ripppida" ehk kui hea kvaliteediga ning mis suurusega peaks need lood hiljem telefonis olema. Läks mõni minut ja mul on plaat koos kõigi lugede ja nende pealkirjadega nagu imeväel telefoni kopeeritud. Väga lihtne ja mugav.

Aasta või natukene rohkem tagasi ma imetlesin SonyEricssoni Walkman telefonide nööpkõrvaklappe. Tollal oli see uus tase telefoniga kaasasolevate kõrvaklappide seas. Pead küll ei anna, aga nüüd sellel Nokia 5700 XpressMusic'ul on vist Nokia telefonide seast esimest korda kaasas samasugused nööpklapid nagu seda parematel SE Walkman 800 seeria muusikatelefonidel. Handsfree juhe on edevalt valget värvi nagu klapid ise ning handsfree juhtpuldilt saab mugavalt lugusid edasi-tagasi, play/pause, vol up/down reguleerida jne. Nagu ikka need põhilisemad muusikakuulamise toimingud.

Menüüde poolest on tegemist ka natukene edevama sisuga kui siiani S60v3 Symbiani telefonid. Nimelt sellel mudelil on S60v3 koos FP1'ga ehk lisatud on uus kasutusmugavust parandav feature pack. Tavapärase Grid ruudustik menüü asemel on võimalik valida näiteks V-kujuline või Hobuseraua kujuline menüüvaade. Mitte, et menüüd on 3x4 ruudustikus nagu varem vaid on võimalik menüü ikoone ringiratast mööda ekraani ringi lennutada. Effektne, kuid esialgu harjumatult mitte väga mugav.
Kunagi ammu lugesin mis featuurid selle FP1'ga veel tulid, aga hetkel ei suuda meenutada. Osad uued featuurid olid täitsa nutikad, kuid üldjuhul sellised mille olemasolu sa üldjuhul tähelegi ei pane.

Kuna tegemist on muusikatelefoniga, siis loomulikult on tal sees ka "stereo" kõlarid mis suudavad mängida "3D ruumilist stereohelinat". Kusjuures sõpradele videoklippe näidates on need sissseehitatud kõlarid täitsa abiks. Küllaltki hästi suudavad vähemalt videoklipi heli edasi anda. Ja kui jutt juba otsapidi videode tegemise peale läks, siis menüüst leiab ka väikese videoeditori mis võimaldab natukene oma videoklippe töödelda. Lisaks heliga helisemisele võid kõnemärguandeks videohelina panna ning muusikapleieril saab lugude kuulamise taustaks ekraanile jooksma panna visualiseerimise nagu WinAmpis või Windows Media Playeris. Virmalised jooksevad muusikataktis üle ekraani. Iseasi kaua sedaviisi aku vastu peab.

Eelmine nädal ma taga mängisin. Üle nelja päeva ei kestnud. Uus aku ka. Võibolla tahab mõned korrad kõigepealt korralikult täis ja tühjaks laadimist.
Telefoni kodulehel reklaamitakse, et selle mudeliga on hirmus hea muusikat kuulata ka Stereo Bluetooth kõrvaklappidega, kuna telefon toetab Bluetooth Stereo standardit. Küll aga ma ei kujuta väga hästi ette mitu tundi jõuab telefon seda muusikat üle bluetoothi mängida. Mitte vist päris niipalju kui juhtmega klappide puhul.

Lotus Notesi ja Outlookiga sünkroniseerub ka väga muretult nagu kõik tänapäevased S60 telefonid, nii et sellega pole ka vähimatki probleemi. Kõik kalendrikijed ja kontaktid saab arvuti kui telefoni vahel ilusasti sünkroonis hoitud.

Ilma erivajadusteta telefonikasutaja jaoks on kõik eluks hädavajalik ilusasti olemas ning linnamüras jalutajale on boonuseks kaasas päris head juhtpuldiga handsfree kõrvaklapid. Muusikatelefonile omane mõnus kasutajaliides muusika kuulamiseks annab kindlasti palju juurde kui enamjaolt liigutakse linnas klappidega ringi. Hetkel minuarust tundub justkui üks parimaid Nokia muusikatelefone olevat. Peale aku kestvuse ei oska nagu millegi üle esmapilgul kurta.



Viide: Nokia 5700 XpressMusic

Kommentaare ei ole: