kolmapäev, 21. jaanuar 2009

Kuidas Windows 7 on?

Tänan küsimast, ilus. Esimese nädala jooksul tuli iga päev vähemalt üks inimene uurima kuidas Windows 7 tundub. Uued vidinad tunduvad ikka huvitavad.
Nädalapäevad on uut Windowsi avaliku beetaversiooni igapäevaselt kasutatud ja see on huvitav kuidas ta mulle meeldib. Meeldib peaaegu samamoodi nagu Office 2007. Üleminekul XP pealt kohe 7 peale on alguses natukene segadust, et vajalikud seadistamise kohad esimese korraga üles leida. Ikka on vaja kõik “oma käe järgi” paika sättida, et uus asi oleks natukenegi harjumuspäraselt vana. No näiteks kõik helid kiirelt maha keerata, et iga liigutus ei kiuksuks ja piuksuks.
image
Control Paneli laiendatud vaade võtab silmad kirjuks. Ikoone on nii et tapab.
Nõrgema riistvaralise võimekusega arvutikasutajane läksid ka kõiksugu graafilise kasutajaliidese silmapaistvamad “kellad ja viled” piirangu alla. Sülearvuti ventilaator muutus kohe rahulikumaks. Ei ole vaja enam akende pooleldi läbipaistvust arvutada. Energiat kulub muudelegi tegevustele.
image
Väikene rõõm, aga mulle meeldivad Windows 7 tähed. Need tavalised tähed mis on akende menüüdes. Pisiasi, aga teeb igapäevase arvutiekraani vaatamise kuidagi mõnusamalt pehmemaks.
image
Taskbaril olevad ikoonid on mugavad. Mulle piisab sellest kui seal kuvatakse ainult programmi ikoone. Ei mingeid pikki lohisevaid akende nimesid. Hiirega ikoonile liikudes näitatakse eelvaadet avatud akendest. Kiire ja mugav. Igapäevaelu teeb oluliselt lihtsamaks.
image
Stardimenüü on vast Vista kasutajatele tuttav, kuid rõõmustama paneb uus väikene lisavõimalus, mis lubab mul igapäevase Wordikasutajana viimati kasutatud programmide seast Wordi valides võtta lahti dokument millega ma olen viimati tegelenud. Wordi programminime taga on see väikene must noolekene mis kuvab nimekirja viimatikasutatud Wordi dokumentidest. Tihtilugu on igapäevases töös tarvis ühtede ja samade dokumentidega tegeleda päevi. Nüüd nad on kiiremini ja lihtsamalt kättesaadavad. Varasemalt olid kõik viimati kasutatud dokumendid läbisegi viimati kasutatud dokumentide kaustas. Nüüd on siis lihtsalt nad grupeeritud veel omakorda kasutatavate programmide kaupa.
Win + nool paremalelühivaliku kahvikombinatsioon on saanud mu igapäevaseks lemmikuks. Sellega liigub aktiine aken paremalepoole ekraaniäärde. Mugav on niimoodi saata e-mailide kirjutamise programm korraks ekraaniäärde ja siis töölaualt e-maili sisse manusena lisatavad failid lohistada. Tundub lihtsam ja mugavam kui e-maili programmi menüüdest manuseid lisama asuda. Pisiasi, aga igapäevatöö muudab lihtsamaks.
image
Neile kes igapäevaselt harrastavad rääkida inimestega teiselt poolt maakera, on lõpuks ometi antud võimalus mitu erinevat ajavööndit kellade loendisse lisada. Enne telefonitoru tõstmist on vähemalt hea järgi vaadata, mis kellaaeg võiks olla parasjagu kõne sihtpunktis.
Kokkuvõte vast olekski, et võrreldes XP’ga, muudab Windows 7 igapäevase arvutikasutamise väikestes pisiasjades oluliselt mugavamaks. Tegevused on ikka samad mis varemgi, ainult nende ülesannete täitmiseks on kasutajaliides ilusamaks ja kasutamise seisukohast kiiremaks muutnud.
Osad räägivad, et Windows 7 olevat üldiselt kiirem kui vanemad XP ja Vista. Kui ta juba korra käib, siis käib ta kuni 10tuh krooni maksva sülearvuti peal täiesti talutavalt. Selliselt, et ega vägapalju kiiremat ei oskakski tahta. Reageerib täiesti aktsepteeritava kiirusega kõigele, tehes igapäevast kontoritööd.
Paigaldades leidis kogu sülearvuti riistvara üles, v.a sõrmejäljelugeja, millele driverit ta ei suutnud Windows Update kodulehelt leida.
Nädala jooksul on vaid korra Windows Expolorer korralikult kokku jooksnud. Seda ka siis kui ma jamasin erinevate võrguketaste ja võrguprinterite installeerimisega. Samal ajal proovides üht mahukat PDF faili teise võrguprinterisse saata. Ei tulnud “Sinist ekraani”. Kõik hangus ja Windows teatas, et hakkas nüüd ennast ise remontima ja proovib end ise korda teha. Mõne hetke pärast kadus kõik ekraanilt ja tuli jälle tagasi. Justkui arvuti oleks taaskäivitunud ilma päriselt restarti tegemata. Tõenäoliselt suudeti taaskäivitada vaid graafilist kasutajaliidest joonistav programmiosa.
Kui võimalust on, siis soovitan proovida. Siiamaani on kõik väga hästi ja muretult toiminud.

1 kommentaar:

Lauri Ojamets ütles ...

XP-ga võrreldes on edasiminek kindlasti märgatav. Kui W7-t aga võrrelda Vista-ga, siis ei ütleks, et muutus väga suur oleks. Teglikult on ju look-n-feel päris sama mis Vista puhul. Ja OS-i kogu ülesehitus ei erine väga Vistast.

Isiklikult meeldib lisaks veel see, et Internet Explorer-i puhul on suudetud erinevad "TAB"-id panna eraldi protsesside sisse.

Oma töökaaslasega toimetame identsete HP läpakate peal, ühel on kasutusel Vista ja teisel W7. W7 on märgatavalt parema ressursi kasutusega. Samade programmide samaaegse kasutusega saime näiteks mälu kasutuse erinevuse ühel juhul 1,8GB vs 1,2GB W7 kasuks. W7 bootload on kaa kiirem ja tundub justkui suudaks programme kiiremini liigutada.

Tähelepanuväärne on aga see, et tegu on BETA versiooniga ning ma usun et selles koodis on palju üleliigset toimetamist, mis RELEASE versioonis olemata jääb, seega võib oodata, et ressursi kasutus muutub isegi paremaks.