neljapäev, 30. aprill 2009

Kus on maailma kõige parem kontor?

image

Meil oli koolis üks aine mis oli magistrantidele kohustuslik. Teemaks oli ergonoomika. Töökohal ja samuti üldisemalt meie igapäevaelus. Selles on midagi mis mind paelub. Kõik peab olema võimalikult mugav, inimsõbralik ja ergonoomiline. Sellest samast ergonoomika huvist olen ma vaikselt pilku peal hoidnud kõiksugustel lahedatel lahendustel mida on eelkõige kasutatud ettevõtete töökeskkonna töötajasõbralikumaks muutmisel.

Tänapäeva 8st 5ni kontorid on huvitav nähtus. Raiun ikka väga laia laastuga erinevaid lahtreid aga on jäänud mulje, et on ettevõtted kus tööandja ja töötajad käivad tööl hambad ristis rasket tööd tegemas ja ettevõtteid kus tööd tehakse mängleva kergusega.  See võib olla ülekohtune, aga seda hambad ristis ebameeldivat õhkkonda võib ära tunda töökoha kujundusest ja atmosfäärist. Kindlasti on tehtud päris mitu uuringut mis otsivad seoseid töökeskkonna ergonoomika ja disaini ning töötajate produktiivsuse ning meeleolu vahel.
image

Inimesi erinevaid, kuid kaugelt vaadates tundub, et noored ja entusiastlikud on oluliselt rõõmsamad ja roosad oma tööülesaneid täites, kui neile anda parimad liivakastid mängimiseks. Kunagi teadis vanarahvas öelda, et mäng on väikese inimese töö. Hetkel veel ei saa aru, miks mäng ei võiks olla suure inimese töö. Liivakastis mängides tulid uued maailmad, lossid, majad, teed, reeglid ja uus elukorraldus ikka superkiirelt.

image

Liivakast oli nagu väike Minu Eesti. Ise ehitasid omale sellise keskkonna nagu sinu arvates oli hetkel võimalikest parim. Vahendid selleks olid ülimalt paindlikud. 

Hea keskkond ja head inimesed on kriitilise tähtsusega hea tulemuse saavitamiseks. Hea on vaadata, kuidas maailma paremaks muutvad ettevõttevõtted on tegemas tavamõistes ennenägematuid samme oma töötajate väärtustamiseks ning nende kõigi igapäevase elu paremaks muutmiseks.

image

Tähelepanek elust enesest. Rattaga tööl käivad inimesed on oluliselt positiivsemad ja rõõmsamad, võrreldes nendega,  kes autoga käivad. Vähemalt tundub nii.

2 kommentaari:

g ütles ...

Mulle tundub, et neid ennenägematuid samme oma töötajate väärtustamiseks teevad siiski keskmisest suuremad või edukamad firmad/korporatsioonid.

Anonüümne ütles ...

Rattaga on iga kell mõnusam tööl ka käia kui auto või ühistranspordiga!

Ja ilma üle nurisejatele üks hea mõte: "Pole olemas halba ilma, on vaid halb varustus!" :)