neljapäev, 21. mai 2009

Google Sync Beta Nokia S60 telefonidele

Üks järjekordne väikene soov on teoks saanud. Google muudab igapäevased asjatoimetused Nokia nutitelefoni kasutajatele veelgi mugavamaks. Valmis on saanud Beta versioon Google kalendri ja kontaktide sünkroniseerimisliidesest Nokia S60 telefonidele.

Maakeeli tähendab see seda, et kõigil Google konto omanikel on võimalik üle õhu veelgi mugavamalt sünkroniseerida oma Google kontol olevaid kontakti- ja kalendrikirjeid. Kontaktikirjete sünkroonimine oli ka varem võimalik, kuid see oli lahendatud natukene teise tehnoloogia abil, kui nüüd see uus ja uhkem versioon.

Varasemalt kasutati SyncML protokolli ning sünkroniseerimist tuli käsitsi alustada. Nüüd on Google headel inimestel valmis tehtud liides Nokia Mail for Excange programmi liidestamiseks Google serveriga. Suhtluse algatamiseks kasutatakse Microsoft© Exchange ActiveSync© protokolli. Kasutaja jaoks annab see juurde mugavuse, kus enam ei pea käsitsi sünkroniseerimist alustama, vaid Nokia Mail for Excange hoiab end ise kursis Google kontol toimuvaga. Nii kui sa lisad Google kalendrisse uue kirje või muudad kontaktide infot Google kontaktide seas, siis telefon saab sellest koheselt teada. Ilma, et kasutaja selleks eraldi midagi tegtema peaks.

Selle vahva võimaluse kasutamise eelduseks on hea Nokia nutitelefoni olemasolu. Sellise, millele on juba eelpaigaldatud Nokia Mail for Excange programm või selline Nokia, millele eelpool mainitud programmi on võimalik ise installeerida. Enamustel uuematel Nokia N- ja E-seeria telefonidel on see programm juba tehase poolt kaasa pandud.

Viide: Lae alla Nokia Mail for Excange

Seadistamaks oma telefoni andmete sünkroniseerimiseks Google serveriga, järgi allolevaid juhiseid. Tegin seadistamise omal nahal Nokia N82ga läbi ja panen allpool kirja, kuidas see mul õnnestus.

Kõigepealt leia oma telefoni menüüst üles Mail for Excange programm. Minu N82´l asus ta menüüs Rakendused kaustas. Sinine noolekestega ringikujuline ikoon.

imageEsmakordsel käivitamisel palutakse luua profiil serveriga ühendumiseks. Seda meil ongi tarvis teha.

 

 

 

 

 

Täida järgnevad väljad:

imageKasutajanimi: Sinu Google konto kasutajanimi.
Parool: Sinu Google konto parool
Pöörduspunkt: Pöörduspunkt mille vahendusel lubada Mail for Excange programmil internetti minna.
Domeen: gmail.com

 

 

 

imageOlles kõik vajalikud väljad täitnud ja OK vajutanud,  proovib telefon koheselt Google serveriga ühendust saada. 

 

 

 

 

 

imageNatukese aja pärast peaks telefon teatama sellest, et Google server on telefonile tagasi saatnud “Usaldamatu sertifikaadi”.  Turvalise ühenduse tagamiseks telefoni ja Google serveri vahel, annab server telefonile teada, kellega on täpsemalt tegu. Tutvustab end telefonile sertifikaadi abil. Valikute menüüst on võimalik saadetud sertifikaadiga täpsemalt tutvuda. Sertifikaat tundus olevat ehtne ning jätkasin seadistamisega.

image Järgnevalt on võimalik seadistada Google serveriga ühendamise täpsemad parameetrid. 
Exchange server: m.google.com
Turvaline ühendus: Jah
Pöörduspunkt: Vali sobiv pöörduspunkt
Sünk. rändluse ajal: Võimalik valida, kas välismaal välisvõrgus olles telefon sünkroniseerib end vastu Google serverit või mitte. Kuna sünkroniseerimine toimub üle mobiilse internetiühenduse, siis võib juhtuda, et välismaal kohalikus mobiilivõrgus ei pruugi mobiilse andmeside megabaidi hinnad just kõige soodsamaks osutuda. Ootamatute üllatuste vältimiseks valisin esialgu Ei.
Vaikepordi kasutam.: Jah

imageSeadistamisel on võimalik ära määratleda, kui intensiivselt telefon Google serveriga ühendust peab. Selleks on eraldi seadistuste valikuleht sünkroniseerimise graafiku koostamiseks. Saad ära määrata mis on sul tavaliselt tööaeg/äriaeg ning selle, kuidas käitub telefon äriajal ning töövälisel ajal. Kas andmemuudatused telefonis ja/või Google keskkonnas peavad koheselt sünkroniseeritud saama või võib seda infot teatud intervalli tagant vahetada. Igaüks saab selle määrata vastavalt oma vajadustele.

imageKalendri sünroonimist on võimalik erladi sisse ja välja lülitada. Minu jaoks on see oluline ja seega lülitasin ta sisse. Palusin sünkroniseerida Google kalendrist oma telefoni ka viimase kahe nädala kalendrikirjed. Peale esimese sünkroniseerimise tegemist palusin telefonil jätta vanad telefonis olevad kirjed siiski telefoni alles.  

imageMail for Excange oma olemuselt võimaldab vahetada andmeid ka kalendrisse lisatud ülesannete kohta. Kahjuks hetkel see funktsionaalsus veel Google kalendriga ei tööta. Võime vaid loota, et lähiajal saab ka see võimalus toimima. Hetkel tuleks seadistamisel Ülesannete osa kõik Ei väärtustega jätta.

 

 

imageSoovides Google kontakte oma telefoni saada ja/või telefonist kontakte Googlisse saata, siis kindlasti tuleks seda telefonile öelda.  Määrates Kontaktide sünkroon. väärtusega Jah.

 

 

 

 

imageVõimalik, et tulevikus saab sama lahendust kasutades ka Google serverist kirjad oma telefoni, kuid hetkel Beta staadiumis ei ole Google poolt sellisel viisil e-kirjade telefoni laadimine veel lubatud. E-posti seadetes tuleks samuti hetkel veel valdavalt kõikjal vastuseks Ei määrata.

 

 

imageSeadistatud! Profiil salvestatud!  

 

 

 

 

 

 

 

 

imageVõttes menüüst Valikud – Sünkrooni, hakkas telefon kiirelt tegutsema ning mõne hetke pärast juba oli võimeline raporteerima edukast Kontaktide ja Kalendri sünkroonimisest. 

 

 

 

 

 

imageIgaks juhuks tegin veel mõned testid. Lõin Google kalendris järgmiseks hommikuks uue kalendrikirje ja vaatasin, kas see tekib telefoni. Nagu võluväel oli see seal mõne hetke pärast olemas.

Nii mõnedki varasemad Google Gmaili mobiilse aplikatsiooni kasutajad on varem küsinud, et kas kuidagi tasuta Google kalendrit ja telefoni kalendriga sünkroniseerida ei saaks? Nüüd lõpuks ometi saab.

Hetkel on vaid väikene piirang, et sünkroniseerida saab korraga vaid üht Google kontoga seotud kalendrit. Vaatasin järgi, et mul on aja jooksul ühe kontoga seitse erinevat kalendrit tekkinud. Pluss veel kaheks kalendrit, mis on teistega jagatud. Ehk saab kunagi tulevikus needki telefoni sünkroniseeritud.

Viide: Google Sync Beta for your Nokia S60 phone

Kommentaare ei ole: