pühapäev, 25. oktoober 2009

HTC Hero näpuvahel

Mu esimene Androidil jooksev telefon. Nagu väike imeloom. Polnud sellist varem käes hoidnudki. Õigemini aastaid tagasi, kui Androidi esimestele klotsidele hakati peale panema, siis sai sarnast aparaati korraks külapeal näpitud. Tollane vaimustus ei olnud väga suur. Küll aga jäi usk helgemasse tuleviku. Sellesse, et Androidist kui mobiiltelefoni avatud platvormil operatsioonisüsteemist võiks kunagi asja saada.
image 
HTC Hero tuleb küllaltki ilusas karbis. Samas jällegi natukene iPhonele sarnaselt pakendatuna. Mitte, et selles midagi halba oleks, aga teatavaid sarnaseid jooni on toote pakendamises märgata. Pakend on ilus ja kompaktne.
image
Aku on kohe telefonis sees. Ühendusklemmid kilega eraldatud. Kaanealusel akuküljel on vaid mustale taustale aku peale kirjutatud “HTC Innovation”. Ei mingit tehnilist mudru aku mahutavuse ja muude parameetrite kohta. Silmale ilus vaadata. Seinalaadija näeb möödne välja. Tegemist on USB laadijaga.
image Täiesti esimest korda käivitades kulub päris mõni hetk, enne kui telefon teatab, et aeg oleks SIM kaardi PIN sisestada. Kellaga küll kõrval ei seisnud, aga kohati võiks seda käivitamise aega võrrelda juba Windows Mobile operatsioonisüsteemiga telefonidega, kus vist ligi minut kulub telefoni käivitumisele.
Siit algab see osa, mis mulle selle telefoni juures oodatult kõige enam huvitav tundus. Tegemist on Google telefoniga. Androidi väljatöötamise taga on otseselt Googlega seotud inimesed. Nad küsivad kohe, et kas ma tahan telefoni siduda oma Google kontoga. Ja ma tahan.
Juhtub see, et minu Google kontolt tõmmatakse kõik kontaktid telefoni aadressiraamatusse, e-maili kontolt jooksevad e-mailid otse telefoni ning telefoni kalendris on kõik need samad asjad, mis mu Google kalendris. See ei ole raketiteadus, kuid mugav siiski.
Nüüd tuleb asi, mida ma veel massiliselt ei ole telefonides varem kohanud. Järgmiseks küsib telefon, kas ma tahan oma telefoni siduda oma Facebooki, Twitteri ja Flickr’i kontodega? Ja ma tahan.
Kuna Google on võtnud Google Contactsist mu kontaktid, siis nüüd teeb ta seda sama ka Facebookist. Üks hetk ta märkab, et seal on sarnasused. Google kontaktides on samad inimesed, kes Facebookis. Telefon leidis ligi 6o inimest, kes olid mul paralleelselt nii Googles kui Facebookis, ning küsib, kas ma mitte ei tahaks erinevad kirjed omavahel siduda? Ja ma tahan.
Seejärel tekib kooslus, mis on mulle meelepärane. HTC Hero on juba ainuüksi sellepärast lahe telefon, et ta on suhtluse isikupõhiselt üles ehitanud. Seda ma olen kaua oodanud ja kuulda on, et üha enam suured tootjad hakkavad seda teed liikuma. Sisuliselt tähendab see seda, et kui sa oled mu kontaktides ja ühtlasi Facebookis, siis telefonis sinu nimelise kontakti avades, näen kõik sinuga seotud suhtlusvorme. Kõiki SMSe, e-maile, kõnesid, mida olen sinuga teinud. Samuti sinu viimaseid Facebooki uuendusi, Facebooki ja Flickeri pildialbumeid.  Kontaktide nimistikus on kontakti pildiks sinu Facebooki pilt ja kui sa oled Facebookis midagi uuendanud, siis ilmub nime juurde roheline mummu. Väga mugavalt saab läbi kontatkide nimekirja scrollida ja vaadata, millega keegi parasjagu tegeleb. Sotsiaalne kontatkide nimestik.
Kuna HTC Touchil on natukene omamoodi Sense nimeline kasutajaliides erinevate ekraanide ehk töölaudadega, siis ühele töölauale on juba eelseadistatud Twitteri uuendused. Väikese näpuviipega saab vaadata, mis parasjagu Twitteris toimumas. Twitterisse postitamine ja piltide saatamine käib täpselt sama lihtsalt.
image
Chättimise ehk maakeeli kiirsõnumisuhtluse tarbeks on Google Talk koheselt telefonis olemas. Google kontaktidega chättimine on vajadusel täiesti võimalik. Ekraanile kuvatav QWERTY klaviatuur on kasutatav, ning kiiresti kirjutamine tuleb välja kõige paremin  inglise keeles. Põhjus selles, et küllalt palju energiat on pandud algoritmi väljatöötamiseks, mis pidevalt proovib arvata, mida sa kirjutada üritad ning kirjutamisel tekkinud kirjavigu parandada.
image
imageKuna meil viimasel ajal igapäevaselt on taevas pilvine olnud ja vihma sadanud, siis kasutajaliidese osas üllatusin, kui nägin, et mingil hetkel hakkasid telefoni ekraanile joonistuma vihmapiisad. Siis tuli ekraanile auto kojamees ja pühkis piisad minema. Tegemist on ilmateate aplikatsiooniga telefonis, mis vihmase ilma korral loob efekti nagu vihma sajaks telefoni ekraanile ning siis pühib kojamehega vee minema. See pani esmakordsel nägemisel suisa muigama ;) Natukene tobe, aga samas lõbus. Pealegi nägi graafiliselt ilus välja.
Kogu HTC Hero kasutajaliides näeb ilus välja. Midagi iPhone ja uute Samsungite vahepealset. Kõik need vahetatavad ekraanid ja liigutatavad Widgetid töölaudadel. Küllaltki palju jällegi oma käe järgi seadistatav. Kasvõi seda, kuidas kellaaega ekraanile kuvatakse saab vähemalt seitset erinevat moodi kuvada. Rääkimata muudest personaliseerimise võimalustest.
image
image Menüüde poolest on telefoni väga lihtne ja mugav kasutada. Pole eriti mingeid keerulisi alam menüüsid ja keerukaid menüüstruktuure. Programmide all on üks suur lehekülg programmide ikoonidega ning iga programmi sees on kasutamiseks eraldi Menu nupp, mis toob omakorda lihtsa menüüvaliku ekraanile.
Siinkohal tulevadki väikesed lihsuse ja funktsionaalsuse käärid. Paljusid asju, mida oled harjunud Nokia S60 telefonide puhul ise muutma, HTC Hero menüüdest ei leia. Sellist võimalust ei ole vast enam jäetud, sest tõenäoliselt enamus inimesi ei vaeva end peenseadistustega ning pigem eelistab lihtsamat ja piiratumat valikut.
Näpuvahel hoidmise poolest on tegemist küllalti mõnusast materjalist korpusega. Selline pooleldi kummi ja plasti segust. Matt, pehme, mitte libe. Suur puutetundlik ekraan olevat kaetud teflon kihiga, et omakorda vähendada rasvaseid näpujälgi ekaanil. Nad on seal siiski, kuigi võibolla siis tõesti natukene vähem silmatorkavamalt, kui mõnel teisel puutetundliku ekraaniga telefonil.
image Omamoodi huvitav ja tore on trackball hiir telefonil. Telefonil on üks kare muna, mida pöidlaga rullides saab kiirelt mööda menüüsid liikuda. Mummule vajutus on nagu hiireklikk. Menüüsse sisenemine. Tavaliselt on telefonidel ikka mitmes suunas valikuklahv keskel. HTC Herol on igas suunas liikuv hiiremuna.  Huvitav lahendus telefoni puhul, ning  samas mugav kasutada. Iseasi, kui hästi ta saiapuruses (püksitasus) keskkonnas vastu peab.
Siinkohal vist lahedad ja head omadused hakkavadki otsa saama. Ega midagi väga palju rohkem ahaa ja ohoo emotsioonina esmapilgul silma ei jäänud. Ülejäänu on juba rohkem selline, mis on turustandardiks saanud ja millega väga ei üllata enam. GPS ja Google maps on kõigil. 5Mpix fotosilm ei eruta eriti kedagi. Seda enam, et pole välki ega midagi. Hämaras ei tee selle aparaadiga ikka üldse pilti. Rääkimata sellest, et tal pole isegi eraldi pildistamise nuppu. Poole nupuga eeltarvustamist vm. Pildistamiseks tuleb võtta menüüst pildistamise aplikatsioon ja siis selle hiiremunaga pilt ära teha. Päevavalguses saab veel hakkama aga hämaras ei  tule sealt enam midagi.
image Kui Applel on oma kauplus, kust programme osta, siis Androidil on samuti oma turuplats ehk Market. Hero jaoks aplikatsioonide puudust küll ei olnud. Kõiksugu vajalike ja vähem vajalike programme oli sealt tasuta saadaval. Tervisliku toitumise retseptidest, täringuveeretamise programmini välja. Praktiliselt mida iganes. Silma hakkas, et ameerikalikult oli päris mitu programmi, mille suurimaks eesmärgiks oli arvutada seda, kui palju peaks teenindajale jootraha andma. Ju siis kellegil on sellist eraldi programmi tarvis olnud.
Nagu alati, on GSMArena kirjutanud põhjaliku ülevaate HTC Hero telefoni kohta.
Ta on lahe sotsiaalne telefon. Eelkõige oma Google, Facebooki, Twitteri, Flickri integratsiooni poolest. Kasutajaliides on ilusaks joonistatud ning käes on telefoni mugav hoida. Telefon sellisele inimesele, kes on harjunud pidevalt online olema. Kõik mis juhtub sotsiaalvõrgustikes, on koheselt ka telefoniekraanil. Väga moodne.
Tehniliselt võimekamaid telefone saab oluliselt odavamalt. Samas nii head sotsiaalse meedia integreeritust pole veel kellegil teisel kohanud.
Aja jooksul on räägitud kõiksugu müstilistest iPhone killeritest. Seni on see HTC Hero neist killeritest kõige lahedam olnud.
Kui sa tahad natukenegi aimu saada, kui lahedad näevad välja HTC Hero menüüd ja mida selle telefoniga teha saab, siis vaata ära see ligi viie minuti pikkune videoklipp. Praktiliselt kõik lahedamad telefoni võimalused on seal kaetud. 


Viide: HTC Hero koduleht
Viide: Open Handset Alliance – Android
Viide: Android for developers

2 kommentaari:

Ti:a ütles ...

tere, saatsin teie blogis olevale emailile kirja, kui te seda juhuslikult pole saanud, palun andke teada aadressile tiia@blogileht.ee

Anonüümne ütles ...

vaja kontrollida:)