teisipäev, 17. november 2009

Lihtsusta ja lisa kergust mees

Kuskilt ajast ammusest on mul kummitamas kuklas lausekõlks “lihtsusta ja lisa kergust”. Päris paljude asjade juures olen seda tähele pannud, et miskipärast tahan seda mõttetera igapäevaselt kasutada. Visata ära kõik mis pole hädavajalik. Teha kõik mis vajalik nii vähesega kui võimalik. Ei mingeid edevaid lisasid. Kellasid, vilesid.

image

See on nagu mingi Kristjani usulahk, selgepilt.ee. Saa igast üleliigsest jamast lahti ja keskendu olulisele.

See vast ei ole muude näljahädade kõrval eriti oluline, aga kraamisin koduse kompuutri järjekordselt tühjemaks. Suurusjärk 4 aastat vana kompuuter. 512MB RAM operatiivmäluga. Jookseb jälle nagu noor rebane. Peale restarti enese elluäratamiseks vajab 512MBst mälust 150MB, mis on vist suhteliselt hea tulemus.

Rohkem enam vägapalju vidinaid küljest ära võtta ei julge. Samas veel pikk maa on minna aasta kaalujälgija tiitlini, sest Microsoft on ise kunagi kirjutanud:

Windows XP is the best-performing Windows operating system ever created. Microsoft recommends that computers running Windows XP have at least 128 megabytes (MB) of random access memory (RAM) installed. The operating system can run with 64 MB of RAM. For many workloads that involve Web browsing, e-mail, and other activities, 64 MB of RAM will provide you with a user experience equivalent or superior to that of Windows Millennium Edition (Windows Me) running on the same hardware.

Käima jäi veel terve hunnik teenuseid, mis vahel on siiski abiks, kuid mille iga kord eraldi käivitamine oleks natukene liialt tüütu.

Viide: Windows XP performance

Tollal 512MB RAM oli sülearvuti kohta suhteliselt hea tulemus. Kui praegu uus sülearvuti osta, siis sama raha eest oleks arvutis sees juba 4GB  operatiivmälu.

2 kommentaari:

Lauri Ojamets ütles ...

Kui sa soovid paremat ülevaadet selle kohta, milline konfiguratsioon töötab ja võimalikult "kergelt", soovitan kiigata korra sellist saiti nagu: http://www.blackviper.com

Tegelikult on sellel saidil kirjas paljude erinevate OS-ide konfiguratsioone.

Peamine mis windowsi puhul süsteemi koormab, on service-ite hulk. Windowsis on palju selliseid service-id, mida pole reaalselt vaja kasutada aga need tõmmatakse ikka bootimisel käima. Kui korralikult tweakida, siis on vbla isegi natukene paremini see masin sul käima saada ;)

Parimat!

Oliver ütles ...

Tänud viitamast. Jätsingi osad ressursiahned teenused käima, kuna ma ei viiciks paar korda nädalas eraldi infrapuna silma tööd organisserivat teenust eraldi käima ajada, et arvutit oma kellaga syncida üle infrapuna. Samuti Windows Update, mille võib välja lülitada ning vajadusel ise jälle sisse lülitada ja uuendusi tõmmata, aga eks ta sellise mugavuse ja performance piirile jääb. Tänapäevaste koduarvutite kasutajad vist väga selliste probleemide peale pead ei pea vaevama.