teisipäev, 22. detsember 2009

Videopilt otse ralliautost

Skype poisid kirjutasid eelmine nädal, kuidas nad natukene hobikorras panid rahvarallit sõitvasse autosse ühe sülearvuti. Kõu interneti ja tegid kiiruskatselt videokõne üle Skype. Moodsaid tehnilisi lahendusi saab kasutada milleks iganes. Oma enda fantaasia vaid seab piirid.

Eelmine nädal kohtusin ühtede huvitavate ettevõtjatega. Neil on maailmavallutamise plaan. Pakkudes videopildi reaalajas edastamise võimalust kõigile moodsatele mobiiltelefoniomanikele. Sisuliselt saab mobiiltelefoniga teha täpselt sama asja, mida Skype poisid ralliautos tegid. Pole vaja isegi eraldi arvutit, vooluadapterit, internetipulka ega midagi. Teadupärast on tänapäevastel mobiiltelefonidel juba küllaltki võimekas fotosilm, mis võimaldab vajadusel küllaltki head videopilti salvestada. Need eelmisel nädalal kohatud poisid tutvustasid tarkvara nimega Bambuser. Tegemist on siis aplikatsiooniga telefonis, mis võimaldab reaalajas võtta pilti ja heli mobiiltelefoni kaamerast ja seda kuvada mistahes veebilehele, kust siis omakorda juba sajad ja tuhanded inimesed seda jälgida saavad.
imageKasutusaladest tõid nad mitmeid küllalt huvitavaid näiteid. Üks kasutusala mida praeguseks juba otsapidi igapäevaselt kasutatakse on päästeteenistus. Kui politsei või kiirabi esimesena sündmuspaigale jõuab, siis teeb ta kiirelt kohe mobiiltelefoniga reaalajas videoülevaate kohapeal toimuvast. See videopilt koos helikommentaaridega läheb kohe juhtimiskeskusesse, kes saab siis vajadusel otsustada, kas sündmuspaika on tarvis lisajõude vms.
Teine kasutusvaldkond mida näiteks toodi oli kasvõi see sama palju meedia tähelepanu pälvinud COP15 kliimakonverents Taanis, Kopenhagenis. Seal jagatai Bambuseri tarkvaraga telefonid ajakirjanikele, kes ööd ja päevad tegid erinevaid interjuusid ja ülevaateid üritusel toimuvast. Kuna tarkvara võimaldab erialahenduste puhul ka režissööripuldi funktsionaalsust, siis videokeskuses saab kohe operatiivselt pikkida videoülekandeid näiteks tava TV saadete vahele või siis teha eraldi saadet ürituse kodulehel. Analoogseid ülekandeid ja meedia häppeninge on tehtud teisigi.
Kohe võib muidugi küsida, et mis selles Bambuseris on nii erilist, sest teisi analoogseid tehnoloogilisi lahendusi on teisigi turul? Tõsi, seda küsisin esimesena minagi nende käest. Põhjus miks nad väidavad end paremat olevat, kui teised analoogse teenuse pakkujad, olevat see, et nad on ise välja töödanud erilisi videoedastus algoritmi, mis toimib eriti hästi just võttes arvesse mobiilsete andmesidevõrkude eripärasid. Tõepoolest. Tallinna kesklinnas kiirest 3G andmesidevõrgus tuli videopilt koos heliga ideaalselt ilma suurema viivituseta määratud kodulehele.
Scr000063 
Lõpptarbijale ehk igapäevasele lihtsale kasutajale on see kõik täiesti tasuta. Mobiilses andmesidevõrgus maksad vaid mobiilioperaatorile andmeside kasutamise eest.  Andmesidemaht aga jällegi sõltub sellest, kui hea pildi ja helikvaliteediga ülekannet sa soovid teha. Seda kõike saab telefoniaplikatsioonis eraldi määrata. Asi toimib ka WiFi võrgus.
Hetkel on nad teinud integratsiooni Facebookiga, kus saad Live ülekannet oma telefonist teha otse oma Facebooki profiili alla. Teisalt saavad Facebookis olevad sõbrad tuttavad kohe sinna video juurde küsimusi kirjutada ning need ilmuvad samuti sulle telefoni ekraanile. Interktiivsust on hulgaliselt.
Kui videopilti sai reaalajas kuvada veebilehele, siis on täpselt sama asi võimalik ka sisuliselt WAP’is, ehk mobiilses veebis. Küll aga peab telefon toetama Flash videode näitamise võimalust.
Scr000056
Samasugust videoülekannet saab teha ka laua- või sülearvuti veebikaamera abil. Mingit eraldi lisatarkvara tarvis ei ole. Proovisin Ubuntu Linuxi ja ühe vana sülearvutiga ja kõik toimis ideaalselt.
Kes soovib, see proovib. Kasutajaks registreerumine ja aplikatsiooni allalaadimine telefoni võtab kokku vaid mõni minut.
Scr000058
Kõige lihtsam on alustada aadressilt: http://bambuser.com/

Kommentaare ei ole: