reede, 11. juuni 2010

Mobiiltelefoni laadivad botikud

Ei ole veel suutnud sellest fenomenist aru saada, mis pani naisterahvaid aastaid tagasi meeletutes kogustes kummikuid ostma. Värvilised ja lillelised küll, aga jalad hakkavad seal sees ju hullult higistama. Suht jube. Igasugune Gore-Tex kangatöötlus on tänapäeva materjaliteaduse juures kummikute kõrval justkui oluliselt efektiivsem, hingavam, mugavam ja mõnusam. Aga las ta jääb.
image Orange on üks päris lahe mobiilioperaator, kes võttis omale kampa GotWind taastuvenergia teemat ajava ettevõtte ja nad tulid päris laheda tootega välja. Orange kirja kandvad kummikud, mis võtavad botiku seest jala soojuse ja muundavad selle elektriks. Elektrienergia omakorda kulub mobiiltelefoni laadimiseks, mille saab kandmise ajaks asetada kummiku sääre ülaosasse laadima.
Inglismaal on tulemas Glastonbury muusikafestival, kus tuhanded ja tuhanded muusikafännid päevade kaupa tantsusammu saatel kontsertlavade ümber ringi tatsuvad.
Kui nüüd juhtuks vihma sadama, siis festivalikülalise lemmikjalatsiks saab küllalt suure tõenäosusega kummik. Pole vast palju vaja, et vihmasajus lava ees hüpates lavaesine mudamülkaks muutuks. Miks siis mitte juba võtta omale kohe sellised kummikud, mis muusikarütmis tatsumisest telefonilaadimiseks energiat genereerivad? Seda enam, kui nad ka täiesti OK välja näevad.
image Botikute laadimislahenduse tootjad selgitasid, et põhimõtteliselt on elektrit genereerivad sisetallad need, mis telefonile elujõudu annavad. Taldades olevat kasutusel tehnoloogia, mis suudab energiat toota temperatuurierinevuste tulemusel. Kui kummiku sees talla all on hästi soe ja teisel pool talla all on suhteliselt jahe, siis seal sisetalla sees on materjalid, mis toodavad elektrienergiat sellest temperatuurierinevusest. Mida kuumemad on jalad ja mida külmem on porilomp, seda võimsamalt telefoni aku laeb.
Kui on jahe ilm, siis tuleb kõvasti rokkida. Seda soovitavad ka botikutootjad.
To increase the length of time you can charge your phone for, simply hot step it to the dance tent because the hotter your feet get, the more energy you produce.

image
Viide: GotWind - Thermoelectric wellies that charge your mobile phone using heat from your feet

Kommentaare ei ole: