laupäev, 3. juuli 2010

Asics Gel Kayano 16

Kui sul ei ole absoluutselt annet, mitte mingeid looduslike eelduseid, ning sulle on jäänud vaid usk ja tahe ja sa endiselt arvad, et võiks jooksmisega tegeleda, siis suure tõenäosusega peetakse sind lihtsalt hulluks.

a) ma ei ole sünnipoolest kergekaaluline Keenia jooksja

b) jalanumber on selline, millele ühtestki eesti “spordipoest” jooksusussi naljalt ei leia

c) sünnipoolest on jalad kuidagi selliselt huvitavalt arenenud, et vajavad ülepronatsiooni tuge

Jooksmiseks, kui harrastuseks, mitte ühtegi väga positiivset eeldust.

Varem arvasin, et see on müügimeeste jutt, et jooksusussid kestavad umbes 800-1000km. Peale seda peaks hakkama uusi vaatama.

Nüüd sain omal nahal kinnitust, et päris ainult müügijutt see ei olegi. Kogesin ise, kuidas mu eelmised Asics Gel Kayanod hakkasid “ära väsima”.

“Vene ajal” sai ketsidega käidud, kuni tallas augud. Nüüd öeldakse, et kui oled 1000km läbinud ja väliselt on kõik korras, siis osta aga uued. Tundus veider.

Milles see jooksususside äraväsimine väljendub?

imageTänu üleproneerivatele jalgadele hakkas vähehaaval kanna sisemisele külgele alati peale pikemat trenni väikene vill tekkima. Arvasin, et ehk oli soki õmblus hõõrumas vms. Ei pööranud sellele väga suurt tähelepanu. Aja jooksul aga läks see kannavilli teema hullemaks. Paari kuu pärast oli mul jalas selle koha peal juba auk. Ja mitte ainult kannas, vaid ka jooksusussis, sama koha peal.

imageOlin natukene segaduses. Millest selline asi küll ühtäkki juhtus? Raske öelda, kas see on nüüd päris tõde, aga tõenäoliselt, mis aja jooksul oli juhtunud, oli see, et ülepronatsioonitugi jalatsi siseküljel oli alla andnud. Toetava materjali eluiga hakkas lõpuni jõudma.

Pronatsioon ja ülepronatsioon

Pronatsioon - jala omadus leevendada põrutust, mis tekib inimese jalgade tavapärasel kokkupuutel maapinnaga. Seda rulluvat liikumist, kuidas jalg kannab maha astudes raskust üle jala, nimetatakse pronatsiooniks.

Ülepronatsiooniks nimetatakse seda, kui ma panen astumise ajal jala maha ilusasti jala välisküljele, kuid raskuse ülekandmisel pöiale, vajub samal ajal raskus kanna välisküljelt rohkem siseküljele. Äratõukel saab suurima koormuse jala suur varvas. 

Ideaalis, ehk neutraalse pronatsiooni korral kandub raskus ühtlaselt üle jala ja tõukele aitavad kaasa ühtlaselt päkk ja varbad.

 

Videoklipp näitab aeglaselt ja rahulikult, mis inimese kontidega juhtub ülepronatsiooni korral.

 

Inimestel on jalad erinevad ja see ei ole mitte saladus ka jalatsitootjatele. Iga jalatüübi jaoks on ka erinevat tüüpi jalatsid valmistatud. Neutraalsetele jalgadele, ala- ja üleproneerivatele jalgadele.

Mida need spets jalatsid teevad, on peamiselt see, et vastavalt sinu jala loomulikulele “rulluvusele” toetavad ja korrigeerivad jalatsid sammu, et välitda vigastusi.

Mu vanad jooksutossud hakkasid muutuma juba väga vigastustealtiks. Ülepronatsioonitugi oli otsi andmas.

imagePildil on mõlemad mu üle-eelmised ja eelmised parema jala Gel Kayanod. Mõlemad on sissepoole hakanud ära vajuma. See on ka otseselt vist põhjus selle villi tekkeks.

Käisin rääkisin oma jutu ära nii New Balance, kui Asicsi maaletoojale. New Balance juures tegime veel igaks juhuks pronatsiooni testi. Pannakse sind jooksulindile jooksma ja siis maapinna kõrguselt pannakse videokaamera su jooksusammu filmima. Hiljem vaadatakse su jooksusamm aegluubis üle ja antakse hinnang.

Kuu tagasi ei olnud Eestist võtta ei ühtegi jooksusussi ei New Balance, Nike ega Asicsi valikust, mis oleks hea ülepronatsioonitoega ning kannaks vähemalt US14 või EUR49 numbrit.

Vahepeal jätsin varuks sissepõiked kesk- ja lõuna euroopa jalatsipoodidesse, kuid ka seal polnud valik lettidel parem.

Täna, tänu kohalikule Asicsi maaletoojale sain oma uued Asics Gel Kayano 16 kätte.

image

Alljärgnev võib tunduda natukene müügimehe jutuna, aga Kayano sari on vist läbi aja olnud Asicsil “flagship” ehk lipulaev. Mõni jooksujalatseid arvustav veebisait on Kayanot isegi tituleerinud kui “icon of industry”. Eelmisel aastal pärjati Kayano 15, ehk sama jalatsi eelmine versioon tiitliga  “Runner’s World Shoe of the Year Award 2009”.

Viimasel ajal on veel tulnud Asicsi tehnoloogilisse tippu veel mudel Kinsei, aga ausaltöeldes pole tänavatel veel just mitte kõige rohkem Kinseidega jooksjaid näinud. Kinsei letihind on meil Eestis ligi 3200 krooni, mis ei ole jooksusussi kohta mitte kõige vähem. Õigemini kallimaid väga palju ei teagi.

Kayano sobib väga hästi suurematele ja raskematele jooksjatele. Uues 16 põlvkonna mudelis on põrutust leevendavat geeli rohkem, kui kunagi varem.

Kayano kohta öeldakse, et ta on “stability shoe”. Lisaks esmaklassilisele põrutuse leevendusele pakub ta ka esmaklassilist “sammu suunamist”. Ühest küljest see vist on hea ja teisalt halb. Jalats on tehtud nii targaks, et ta korrigeerib looduslike puudujääke.
image

Pannes mind paljajalu jooksma, on näha, kuidas tegelikult on päkad nõrgad. Jooksususs on seni aidanud seda edukalt leevendada. Muutes meid seeläbi natukene abitumateks. Ilma jooksusussita jooksmine on ühtäkki harjumatu ja väidetavalt ka liigesed oluliselt vigastustele rohkem vastuvõtlikumad. Jooksususs lisab stabiilsust ja hoiab ära looduslikest puudujääkidest tekkida võivaid vigastusi.

imageSee osa, mis mu vanadel sussidel ära väsis oli DuoMax nimeline ollus. Hallikam osa jalatsi siseküljel. Pool talla ja kanna vasakpoolsest osast on tehtud oluliselt tugevamast kummisegust, mis peaks aitama vältida ülepronatsioonist tekkivaid vigastusi. Ta ei tohiks lasta sammu kõige suurema koormuse ajal jalal liialt ära vajuda. Kehakaal saab siin tõenäoliselt oluliseks teguriks sellele, kaua DuoMax oma tööd suudab korrektselt teha.

Talla keskosa on kaetud plastikuga. Jällegi on nad selle tehnoloogia patendeerinud ja niipalju, kui ma aru sain, siis hea on see enegia ülekandmiseks kannalt pöiale. Lisades samuti jalatsile üldist stabiilsust.

Viimasel kahel Kayano põlvkonnal on kasutusel olnud asümmeetrile paelade süsteem. Paelad ei jookse üle jalatsi otse nagu vanasti, vaid nüüd jooksevad nad pool viltu üle selle kondi, mis tuleb suure varba juurest. Väidetavalt andes sellega juurde oluliselt mugavust.
image

Kayanod ei ole kerged. Internet väidab ühe jalatsi kaaluks ligi 360 grammi. Samas selle 360 grammi sees on hulgaliselt tehnoloogiat mis tegeleb igal sammul maksimaalse põrutuse summutamisega ning raskema jooksja jalale stabiilse keskkonna loomisega.

Kayanot soovitataksegi jalatsiks üleprontasiooniga jooksjatele pikemate trennide tegemiseks.

Viide: Asics Gel Kayano 16

3 kommentaari:

Arne ütles ...

Kas selle NewBalance testi kohta võiksid infot jagada: kus seda tehakse? Mingi otsekontakt, vms abiks.

Oliver ütles ...

Jah, ikka. Vaata nende kodulehte http://www.radolain.ee/

Kristel ütles ...

Tere! Olen samuti uute Asics Gel Kayano'de omanik ja sattusin Sinu lehele. Kui see info nüüd liiga hilja ei tule, siis julgen soovitada Jooksueksperti (www.jooksuekspert.ee) jalatestimiseks. Väga professionaalne ja jalatsivalik sai tänu sellele ka õige tehtud. Tervitades,
Kristel