kolmapäev, 21. juuli 2010

Kuidas Androidide internetis käimist taltsutada

Hea meel on näha uute telefonikasutajate silmist siirast rõõmu ja vaimustust, kui nad särasilmselt sõpradele näitavad, mida ja kuidas uued telefonid kõike teha suudavad. E-mailid, Internet ja kõik tänapäevaselt moodsad internetiteenused mahuvad uude telefoni.

image HTC uuematel telefonidel on Sense nimeline kasutajaliides, mis näiteks avaekraanil lisaks suurele kellale ja kellaaja kuvamisele suudab võtta telefoni GPS’ist sinu asukoha, vastavalt sellele tuvastada linna kus sa asud ning näidata sulle ilmateadet. Lähipäevade ilmateade laetakse automaatselt serveritest, mis tegelevad pidevalt ilmaennustamisega. Kui vihma peaks sadama, siis kuvatakse ekraanile animeeritult langevad vihmapiisad. See näeb telefoni ekraanil väga äge välja.

See kõik on väga lahe, kuni sa oma koduvõrgus toimetad. Mõistliku mobiilse interneti paketi puhul toimib kõik kindla kuutasu eest täiesti muretult. Mured algavad tavaliselt siis, kui sa oled oma uue telefoniga läinud välismaale ning hiljem avastanud, et oi-oi-oi, telefon on välismaises võrgus pidevalt internetis käinud. Välismaised mobiilse interneti hinnad on juba hoopis teisest puust.

Palju on just probleeme olnud Androididega. Nad on uued, alguses võibolla natukene harjumatud kasutada ning armastavad hirsmat moodi internetis käia. Ka neid on võimalik taltsutada. Isegi päris hõlpsalt.

image Võtame näiteks kasvõi sellesama ilmateate ja kella widgeti. Olles ilmateate widgeti käivitanud ja vajutades telefonil “Menu” nuppu, tekib lisavalik, mis aitab antud widgeti käitumist seadistada. Seal on täiesit olemas võimalus ja linnukene automaatne ilmateate uuendamine sisse ja välja lülitada. Kui sa lülitad automaatse uuendamise sisse, pannes linnukese rea lõppu “Update automatically”, siis kuvatakse sulle hoiatustekst ning kui sa sellega nõustud, siis antakse valida, kui tihti sa tahaksid ilmateadet igapäevaselt uuendada.

Samasugune loogika kehtib ka teistel HTC widgetite puhul. Vaata alati üle, mis widget ja kui tihti käib end automaatselt internetist värske infoga varustamas.

Lisaks Widgetitele on võimalik HTC Androidid panna internetist e-maili, kontakte, kalendrit ja kasvõi Facebooki sõprade infot uuendama. See kõik käib nähtamatult taustategevusena, ilma kasutajat häirimata. Kasutusmugavus on üle prahi. Küll aga, kui sa ei taha, et telefon oleks varustatud alati kõige värskemate e-mailide ja Facebooki uuendustega, siis saab talle seda ilusasti öelda.

image Olles telefoni avaekraanil ja vajutades jällegi telefonil “Menu” nuppu, ilmub lisavalik “Settings”, kust saab vaatama minna, mis andmete sünkroniseerimine on telefonil lubatud. Settingute all on menüüvalik “Accounts & Sync”. Kohe ekraani üleval ääres on kaks valikut, mida saab roheliste linnukestega aktiveerida ja deaktiveerida. Kõige ülemine ja peamine on “Backround data”, mis sisuliselt lubab, või siis ei luba üldse ühelgi programmil telefonis taustategevusena internetis käia.

Auto-sync valik lubab ja keelab märgitud kontodel andmete sünkroniseerimise internetist. Kui seal linnuke ära võtta, siis ei saa ilmateate widget käia iga kolme tunni tagant ilmateadet uuendamas, ega e-mailid ei tule automaatselt saabudes kohe telefoni. Ise valid, kui mugavat elu sa tahad. Kui seal Backround data ja Auto-sync ära keelata, siis pead käsitsi kõiki andmeid ise uuendamas käima. Tüütu, kuid kontroll internetikasutuse üle on suuremal määral sinu käes.

Muidugi selle Auto-sync valiku all saad sa teha nii, et iga widgeti ja aplikatsiooni kohta määrad sa ise, kui tihti üks või teine rakendus käib internetis infot uuendamas. Ilmateadet uuendatakse ühe intervalli järgi, kui Facebooki infot hoopis tihedamini või harvemini. Vastavalt sellele, kuidas kasutaja ise soovib.

image Kui sa juhtud välismaal olema ja sa mitte mingil juhul ei taha, et telefon saaks ise internetis käia, siis Settingute all on veel selline seadistusvalik nagu “Data roaming” (Settings –> Wireless & networks –> Mobile networks –> Data roaming). Pannes sinna valiku järgi linnukese, kuvab telefon kasutajale tähtsa teadaande, küsides veel igaks juhuks üle, kas kasutaja ikka on täie teadmise juures, et välismaal interneti kasutamise puhul võivad sidekulud olulisel määral kasvada. Olles lubanud välismaal telefonil internetti minna, saab lisaks veel seadistada “piiksu” ehk heliteavituse juhuks, kui telefon tahab välisvõrgus internetti minna. Võttes Data roaming rea lõpust rohelise linnukese ära, võid olla küllalt kindel, et välisvõrgus telefon kasutaja teadmata internetti minna ei suuda.

 

Paljud on kurtnud, et neil puudub igasugune kontroll ja arusaamine sellest, mida see telefon käib internetis salaja tegemas. Natukene telefoniga tutvudes aga selgub, et tegelikult on päris laialdased võimalused seadistamaks telefoni käituma just oma vajadustele vastavalt.

Samal teemal veel: Kuidas mobiiltelefonid salaja internetis käivad

Kommentaare ei ole: