kolmapäev, 18. august 2010

Kuidas Androidiga mobiilset internetti jagada

Vahel ma vaimustun väga lihtsatest asjadest. Lugu elust enesest. Üks hommik pani DHCP server käed puusa ja ütles, et võtab väikese puhkuse. CAT5 kaablist enam arvutile IP aadressi antud.

Ma ei oleks iial arvanud, et vana Windows XP all võiks ilma ühtegi hiireklõpsu tegemata mobiilse interneti ühenduse saada. Seda siis mobiiltelefoni vahendusel.

USB kaabli vahendusel interneti jagamine

Antud näide on kirjutatud HTC Legendi kasutuskogemuse põhjal.

image Kui sul on Android telefon, siis pole tarvis mitte muud vähematki, kui panna telefonile USB juhe sappa ja ta arvutiga ühendada. Telefon viskab ekraanile väikese valiku. Võtad “Internet sharing – Share phone’s mobile network with PC”  ja telefonist saab arvuti jaoks justkui eraldi väline võrgukaart.

Internet ongi jälle arvutis olemas.

Ei mingit eraldi modemi programmi käivitamist, eraldi PIN koodi sisestamist ja “Connect” vajutamist arvutis, nagu eraldi välise 3G modemi kasutajad peavad tegema. Ei mingit “Nokia PC Suite” või mõne muu “Suite” käivitamist arvutis, et telefoni internetti aidata. HTC Legendis on kogu see “modemitarkvara” tarkus sees ning telefon saab sõnagi lausumata ise arvutile interneti pakkumisega muretult hakkama.
image 
Mis veelgi parem. Kui ma olen selliselt läbi telefoni arvutiga internetti ühendatud, siis on samal ajal võimalik teha tavalisi mobiilikõnesid. Internetiliiklus ei saa samal ajaltehtud kõnedest kuidagimoodi häiritud. Kirjutan e-posti ja samal ajal saan endiselt telefoniga rääkida.

Pikemal kasutamisel jäi mulje nagu samal ajal oleks telefon veel lisaks interneti jagamisele ka oma aku täis laadinud. Peale mõnetunnist mobiilse interneti kasutamist märkasin, et ka telefoni aku indikaator oli rohelisemaks läinud, kui ta oli seda varem.

Interneti jagamine üle Wi-Fi

image HTC Desire omanikud on natukene isegi veel priviligeeritumas seisuses. HTC Desire telefonist on võimalik teha ajutiselt Wi-Fi ruuter ning  kuni kaheksale arvutile üle Wi-Fi internetti jagada.

Peale HTC Desire viimast tarkvarauuendust uuele Android 2.2 FroYo versioonile, tekkis telefoni menüüsse uus võimalus nimega “Wi-Fi Hotspot”. See on koht, kus saab telefonile öelda, et võta ühe antenniga 3G mobiilne internet sisse ja pritsi teise (Wi-Fi)antenniga see Wi-Fi signaalina telefonist välja.

Lülitades “Wi-Fi Hotspot” funktsionaalsus telefonis sisse, tekib õhku kiirelt üks “HTC network” nimeline Wi-Fi võrk. Vaikimisi on mobiilne Wi-Fi leviala loodud WPA (TKIP) turvalisusega, kuid seda on võimalik käsitsi muuta. Telefonis on DHCP server, mis jagab IP aadressi ja järgmisel hetkel sa oledki 192.168.xx.xx alamvõrgus.

image Jällegi üks lihtsatest ja mugavatest võimalustest, kuidas vajadusel telefoni vahendusel väiksemale seltskonnale juhtmevaba internetiühendus tekitada.

2 kommentaari:

Urmas ütles ...

Kui lubad, lisaksin paar märkust. Kõned, SMS-d, M-ID jne on nn netijagamise režiimis kasutatavad vaid 3G levialas.

Symbianile on Wifi tekitamiseks selline soft, nagu Joikuspot.

Oliver ütles ...

Täiesti õiged märkused. Huviga ootan, millal Nokia nö. JoikuSporti funktsionaalsuse Symbiani ühe osana välja toob või siis JoikuSpoti tasuta näiteks N või E seeria telefonidega kaasa annab.