kolmapäev, 19. juuli 2006

Nokia 5500


Ma olen otsapidi juba "koledate" ja raskesti purunevate mänguasjade usku pöördunud. Nüüd on sellest juba raske lahti saada. Aasta tagasi telefoni otsides oli valida vaid Siemens M75. Nüüd on kaugelt tulemas näha midagi uuemat, edevamat ja kuulujutu järgi samasse segmenti kuuluvat mobiiltelefoni mis järgib sama joont, ehk on otsapidi kummist, tugevast metallist, vee ja põrutuskindel ning oskab vastu pidada sellistes oludes kus teised hakkavad otsasid andma.
Nokia tutvustab oma uut sportliku eluviisiga inimesele suunatud mudelit Nokia 5500 Sport. Juba ligi pool aastat tagasi olid interneti uudisteveergudel kuulujutud, et midagi analoogset on Nokial välja tulemas, kuna Nokia 5140i oli juba ajast ja arust ning teistel tootjatel peale Siemensi polnud juba ammu midagi sellest segementist turule paisatud. Õnnestus siis endalgi korraks uuele Spordi Nokiale sõrmed külge ajada.
Esmamulje oli "luts". Väike, kummist ja välja nägi nagu lastele mõeldud mänguasi mis maha kukkudes ei tohi katki minna. Suuruse poolest tublisti kõhnam kui minu Siemens ning kaalult ka omajagu kergem ehk täiesti mõistliku mõõtu juba "kummitelefoni" kohta. Telefoni "selja" peale, ehk aku peal olevale kattele olid ilusasti kummiribad liimitud mis väldib näiteks autos armatuuril telefoni ringi uisutamist.
Peale telefoni sisselülitamist oli üllatus hea. Mmmm, Symbian S60 series 3rd gen. Nutitelefon kõvas kestas. No mida hing veel oskaks tahta. Väidetavalt on tegemist isegi Nokia tootesarjast kõige väiksema ja kergema Symbianti omava telefoniga. Kaalu kõigest 103 grammi. Kõik teised suure ekraaniga symbiani pillid on ikka hirmus kobakad olnud ja sinna 150g kanti ikka kippunud. Väiksel telefonil on ka väike ekraan. Räägitakse, et telefoni kõige õrnem osa pidavatki ekraan olema ja ju tugevale telefonile ei anna eriti suuremalt pildinäitajat külge keevitada. Natukene harjumatu oli ikoone 3x3 reast lugeda, kuigi ikoonid olid ilusad ja kontrastsus hea.
Nagu nimigi ütleb, siis tegemist Spordi telefoniga ja see oligi esimene asi mis tahtis järgi uurimist, et mis see Sport seal siis on mida nii hirmsasti reklaamitakse. Suuremalt jaolt kogu Sport oli mahutatud ühe menüü alla. Quick Start, Diary ja Tests. Võimalus alustada trenninguga kohe, vaadata juba olnud treeninguid ning testide all läbi viia Cooperi jooksutest või veloergomeetril jalgrattaga koormustest. Seadetest panin kõigepeal oma soo, pikkuse, kaalu, SLSmax ja südamelöögi puhkeolekus ning veel mõningad andmed kirja ning alustasin näitlikult oma esimese treeninguga.
Edevaid featuure telefonil jätkub. Trenni alustades näiteks muutub särmistiku taustavalgus punaseks, et märku anda, et treeninguga on algust tehtud. Ekraanil on aga suurelt näha liikumiskiirus km/h, läbitud vahemaa ning treeningu kestus. Võimalik ka teises vaates näha kulutatud kaloreid ning astutud samme. Nimelt on telefonis sisse ehitatud ka sammulugeja. Loe kasvõi kogu päeva jooksul astutud sammud kokku, sest telefon võimaldab jätta Spordifunktsiooni taustale kasvõi terveks päevaks käima ja samme lugema ning kaloreid arvestama. Selle jaoks on isegi telefonil eraldi nupp mis võimaldab vahetada programme Spordirežiimi, ooteoleku ning muusikamängija vahel. Täpselt nagu Alt+Tab Windowsis.
Edevatest featuuridest veel niipalju, et telefonis on sisseehitatud midagi liikumisanduri taolist. Ehk kui sulle trenni ajal tuleb SMS, siis koputa vaid kaks korda vastu telefoni ning sulle loetakse tugeva ingliskeelse aktsendiga eestikeelne SMS ette. Ingliskeelset sõnumite luges päris ludinalt ja arusaadavalt. Või näiteks kui sulle meeldib olla sama trendikas kui iPodi ja Nike Sport Kit'iga metsas jooksjad, siis selleks et järgmist lugu telefonis mängima panna, ei pea sa muud tegema kui vaid kaks korda koputama telefoni paremale küljele ning automaatselt hakkab järgmine lugu mängima. Loo võtta tagasi kerimine käib täpselt samamoodi. Koputa vaid telefoni vasakule küljele. Väga mugav. Ei mingit telefoni taskust välja kiskumist sportimise ajal. Samamoodi nagu Apple iPod Sport Kit loeb sulle ette läbitud vahemaad ja muud treeningu infot, siis sama oskab ka teha Nokia 5500. Kõik mida ekraanil näitab, loeb ta sulle vajadusel ka kõrvaklappidesse treeningu ajal. Telefoniga karbis tulevad kohe kaasa spordiklapid, ehk sellised mis käivad väikese platikust kaarega kõrvataha. Suhteliselt mugavad, kuid minu kõrvade jaoks asetusid nad nii, et ka ümbritsevat müra oli klappide vahelt päris hästi kuulda. Seega ei saa sellist asja väga tekkida, et klapid on nii tihedalt kõrvas ega ümbritsevast mitte midagi ei kuule.
Loomulikult matkahuvilistele jalgratturitele käib telefonile juurde ka Bluetooth GPS mis näitab liikumiskiirust, asukohta ja võimaldab teel oldud checkpointe salvestada. Endal küll täna ei olnud aega ega võimalust seda featuuri testida.
Meediaplayer oli täitsa viisakas ja mõistlik. Kõiksugu playlistide ja albumite ja esitajate kaupa esitamine ning sada muud võimalust veel. Mälukaardil oli ka kohe kaasas miski 30 minutiline Sport Mix. Näiteks iTunes müüb suisa kogumikplaate Nike+ treeninglugudega. Vastavalt sellele millist trenni tegema lähed, valid ka muusikakogu enesega kaasa.
Mängude koha pealt oli üks huvitav mäng mida ma varem polnud ise telefonis näinud. Kindlasti osad teavad, lapsepõlves olid läbipaistvad plastikust kuubikud, mille sees olid korruste kaupa labürindid ja siis pidi metallist kuuliga mööda neid teid sõitma ja korruselt korrusele liikuma vastavalt siis seda kuubikut kallutades. Enamvähem sama ideega mäng on ka telefonis. On labürint ja on kuul ning mängus liikumine käib telefoni kallutades. Väga huvitav kogemus telefoniga mängimiseks. Sinna suunda kuhu telefoni kallutad, sinna liigub ka mängus kuul. Peadki mööda koridore kuuli ringi kallutama ja teemandeid või mingied punkte koguma. Fun.
Taskulamp, 2Mpix fotosilm, rohkelt Symbiani aplikatsioone ja ega suurt muud hetkel ei meenugi mida huvitavat veel telefonile külge oli riputatud. Tänapäeva kohta küllaltki asine mänguasi. Miinuseks võiks vaid tuua Symbianile omase natukene aeglase menüü ning lühikese kestvusega aku.
Kui hind tuleks kunagi samasse klassi mis omalajal M75 oli, siis isegi kaaluks telefoni väljavahetamist aga no sinnamaani on veel aega. Väidetavalt oodatakse telefoni müüki alles 2006 kolmandas kvartalis, ehk siis alles kunagi septembri paiku ja hinnaks oodatakse natukene peale 300 euro.


Viide: Nokia 5500 Sport
Viide: Review of GSM-smartphone Nokia 5500

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

nokia ongi pöördunud viimaste uuete enamvähem telefoni nime väärivate asjadega symbiani usku. muidugi tore asi, aga iga uue telefoniga unustatakse see, milleks tegelt 90% inimesi telefoni kasutab - helistamine ja sms. kahjuks aga uutel kannatab aku igasuguste vilede töttu :(

Oliver ütles ...

Enam ei saa ju inimestele telefoni müüa. Telefon on kõigil olemas. Nüüd müüakse vaid vilesid juurde.

Oliver ütles ...

Mälukaart oli täitsa olemas. Themed ja lisa helinad ja igast kola oli sinna mälukaardile juba eelnevalt peale laetud. Sealhulgas ka sõnumite ette lugemiseks keelepaketid. Vist oli 4 erinevat keel, milles oli võimalik etteloetavaid sõnumeid kuulata. Eestis muidugi ei olnud.