neljapäev, 30. aprill 2009

Putita mu retroratast

Me oleme Mõmmiga väikest viisi rattaentusiastid. Mõmm on vingelt BMX’i sõitnud ja suviti rattapoes mehaanikuna leiba teeninud. Mulle meeldib lihtsalt rattaga sõita.

Tegime täna ühe vana ja omajagu retro ratta täiesti 5+ sõidukõlbulikuks.

image

Ratas oli teadmata arv aastaid üksikult seisnud. Kummid tühjad, pragunenud. “Veneaegsed” ventiilid, need mis on kummiga kaetud, olid murenenud ja purunenud. Viljandi Hawaii Express aitas hädapärast hädast välja. Nimelt ei ole tänapäeval enam poest neid Vene ventiile saada, vaid ideaalis tuleks uued sisekummid osta moodsamate ventiilidega. Hawaii remondimehe isiklikest varudest leidsime siiski vahendeid retro ventiilide parandamiseks. Kummid saime täis.
image Autopumbale tuli osta rattapumba üleminek, sest ühtegi rattapumpa ei olnud käepärast.

Pedaalid oli natukene lääpa trööbatud. Need said ära vahetatud. Originaalis olid üldsegi üks pedaal ühte masti ja teine hoopis teistsugune. Mõmmi varudest said alla pandud überblingen tuliuued  BMX’i laiad pedaalid. Kandepind linnas sõitmiseks on nüüd küll pedaalil maksimaalne.
image

Piduritrossid olid täiesti kinni oksüdeerinud ja roostetanud. Trossikõrid said läbi pestud ning trossid puhastatud. Esimese piduri tross ja kõri said täiesti uued pandud. Mõlemad pidurilingid vahetatud. Originaalid pidurilingid olid jällegi millegipärast üks ühest ja teine teisest paarist. Mõlemad roostes ja korrudeerunud. Nüüd said pandud natukene stiili poolest mitte nii hästi sobivad, kuid siiski väga hästi töötavad tuliuued pidurilingid.
image Garaazist leidsime korralikud helkurid. Nüüd on rattal ees eeskujulikult valge ning taga punane helkur.

Kuna kummid olid kaua tühjana seismisest ära kuivanud ja pragunenud siis sai neid spets kummihooldusvahendiga töödeldud ja puhastatud. Esialgu läksid puhtamaks ja pehmemaks küll.

Niipalju kui võimalik said kõik pinnad puhastatud ja läikima löödud.

Tulemuseks väga vinge 5+ linnaratas.

Koos töövahendite otsimise ja leidmisega kulus kogu putitamise peale aega ligi kolm tunda. See oli toredasti kulutatud aeg. Tulemusena tegin uhke tiiru ümber kvartali.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Ehhee, vaga age, niipalju vast kommentaariks, et koik mis on vana ei pruugi just vana hea vene aegne olla, selle ratta meie poolne ajalugu algab, kui see sai toodud soomest 08 pagasnikus, ja veel lisaks veel yks hall veidi vaiksem retro, niiet voib vast oelda et vana hea soome ventiil vast, akki isegi soome soja aegne :-)