teisipäev, 12. juuli 2011

Nike+ iPod spordividin

Natukene vidinajuttu Nike+ iPod lahendusest.

Ajalugu

Aastaid nüüdseks juba 5 tagasi teatas Apple koostööst jooksuriiete ja jalatsite tootjaga Nike. Nii nagu Google pani oma uuele teenusele näda tagasi + märgi külge (Google+), sama tegi Nike koos Apple'ga juba 2006 aastal. Nike töötas välja eraldi spordirõivaste tootesarja Nike+.

Tol ajal oli Apple iPod mp3 muusikamängijate maailmas laineid löömas ning päris paljud sörkijad ostsid omale iPod'i, et jooksutreeningutele taustaks muusika kuulata. Põhimõtteliselt võiks ja igasuguse suvalise mp3 mängijaga muusikat jooksutaustaks kuulata, kuid Apple tahtis oma iPod'iga erineda ja natukene enamata pakkuda.

Nike+ jooksuvidin

Nike+ tootesarjas tulid Nike poolt spets jooksusussid ja rõivad ning Apple poolt iPod muusikamängija, pluss väikene vidin mis käib jooksusussi talla sisse.

Jooksusussi talla sisse käiv vidin (parempoolsel pildil) ei tee suuresti mitte midagi muud, kui ütleb iPod'ile mitu sammu on astutud ning mitu meetrit sammudega läbitud.

iPod nano mängib vaikselt kõrva sisse muusikat ja loeb sammud ning meetrid kokku. iPodi tarkvara on see, mis jooksu ajal muusika taustal vastavalt ergutab sind ja räägib kaugele juba oled jooksnud ja mis on hetkeline tempo.

Nike+ veebikeskkond

Selleks, et üksildast jooksmise harrastust natukene sotsiaalsemaks muuta, loodi Nike+ veebikeskkond, kuhu iPod oli võimeline läbi iTunesi tarkvara kõiki Nike+ jooksutreeninguid üles laadima.

Treeningute üleslaadimine on vist lihtsaim, mida olen seni kohanud. Kuna iPod kasutab laadimiseks ja andmete sünkroniseerimiseks arvutiga USB ühendust, siis polegi mitte ühtegi muud liigutust, kui iPod'ile juhe järgi ning kõik andmed on ilma ühtegi hiireklõpsu tegemata internetti laetud.

Hästi lihtsa harrastaja jaoks on veebikeskkond päris lahedaks tehtud. Esiteks ta näeb hea välja ja teiseks on päris palju rõhku pandud motivatsiooni tõstmiseks.

Sulle tekib veebi ilus jooksupäevik. Iga päeva kohta kaunis graafik, kui mitu km ja mis ajaga sa oled läbinud. Lisaks vastavalt läbitud kilomeetritele saad sa nagu džuudos või karates omale erinevat värvi taseme. Kui oled esimese taseme läbi teinud (50km), siis hüppab ekraanile videoklipp, mis räägib kui edukas sa oled olnud ja soovib jõudu ja jaksu. See kõik tuleb alati üllatusena, sest kuskil pole kirjas, et keegi sind ekraanil järsku motiveerima tuleb ja  jõudu soovib.

Sul on võimalik liituda kõiksugu vabatahtlike jooksugruppidega. Seada omale väikeseid eesmärke. Liituda näiteks grupiga, kelle eesmärk on üheskoos joosta tiir ümber maakera. Sa saad vaadata, kes jooksevad sinu naabruskonnas ning milliseid teid nad kasutavad jooksmiseks. Saad panna omale eesmärgi, et vähemalt 10 korda kuus jooksmas käia jms.

Ta ei ole miski hardcore treeningplaani koostaja vaid pigem ilusasti kujundatud lõbus motivatsiooni hoidja. Juhul, kui sul on sõpru, kes veel kasutavad Nike+ iPod kooslust, siis igapäevaselt näed, kas ja kus su sõbrad on jooksmas käinud.

Viimase moehaigusena on võimalik kõiki oma jooksusaavutusi muidugi ka Twitteri ja  Facebooki vahendusel jagada. Korra, kui oled selle jagamise lubanud, siis tehakse seda edaspidi juba vaikimisi.



Kasutusmugavus
See võib mõneti tobe tunduda, aga minu üheks ostu ja Apple jaoks müügiargumendiks on iPod'i kasutusmugavus ja ülim lihtsus. Mul oli pseudoprobleem, et huvitavaid raadiosaateid ei jõua kuulata hetkel, kui neid mängitakse otseetris. Lahenduseks oleks raadiosaateid podcasti formaadis järelkuulamine. Sobiv aeg saadete kuulamiseks oleks jällegi see hetk ja tunnike, mis kulub õhtul väikesele sörgile.








Mida Apple iPod koostööd iTunesi programmiga väga hästi oskab, ongi tagantjärgi raadiosaadete allalaadimine ning taasesitamine. See käib niivõrd automaagiliselt, et mitte ühtegi nupuvajutust ei ole tarvis, et kõik viimased ja uuemad vahepeal eetris olnud huvitavad saated oma iPod'i laadida. Piisab vaid, kui iPod juhtmega arvuti külge panna. iTunes ärkab ise selle peale üles, tõmbab vaikimisi kõik uued saated internetist alla ja sünkroniseerib iTunesi muusika ja podcastid iPod'iga. Samal ajal veel ka iPod laeb ennast läbi USB kaabli. Toast välja mineku ajaks on aku täis laetud ning kõik uuemad saated ja muusika iPod'is.
















Peale jooksmist kui osa saateid on iPod'ist ära kuulatud, siis järgmine kord iPod arvutiga ühendades ütleb iPod ka iTunesi programmile, millised raadiosaated on juba ära kuulatud. Need saab siis ise hiljem arvuti kõvakettalt ära kustutada.

Tänuväärne lisavõimalus jutusaadete kuulamiseks iPod'is on see, et neid saateid saab käima panna 2x ehk kahekordse kiirusega. Kusjuures saatejuhtide jutt on täiesti arusaadav ja saade ise justkui kohe natukene tempokam. Tunni ajaga jõuab sisuliselt kahe tunni jagu raadio jutusaateid ära kuulata.

Kaal ja klamber
Tehniliselt tegelikult saab suhteliselt väikese vaevaga need raadiosaated netist niisama ka alla laetud ning vastavalt siis suvalisse mp3 mängijasse või telefoni kopeeritud. Põhimtteliselt saaks ju suvalise mp3 mängija või telefoni jooksurajale kaasa võtta. Selle jaoks ei pea iPod olema, et raadiosaateid jooksmise tasutaks kuulata.

Sisuliselt õige, kuid kaks pisikest asja on iPod'i kuuenda põlvkonna juures hästi tehtud. Nendeks on seadme kaal ja suur klamber, millega iPod oma särgi või pükste külge kinnitada. Sul ei pea olema enam eraldi taskut, kus mp3 mängijat hoida.


See väike reklaamivideo toob just esile selle, kui lihtne ja mugav on iPod nano kõikjale kinnitada just tänu klambri olemasolule.


iPod nano ei kaalu praktiliselt midagi. Kõigest 21grammi. Seda on niivõrd vähe, et kui ma ta särgi alumise ääre külge klambriga kinnitan, siis ta ei hakka joostes hullult rappuma ega särki sikutama. Muusikamängimise võimalusega telefoni kaasas kandes peaks arvestama suurusjärk 5 korda raskema aparaadi kaasaskandmisega. Kanna telefoni kuidas tahad, ikka tundub ta ebameeldivalt loksuva raskusena kaasas kanda. iPod on selles osas pea märkamatu. Oluliselt mugavam kasutada, kui eesmärgiks vaid lihtsalt muusika ja jutusaadete kuulamine.
Kogu selle seadme võlu vast peamiselt selles väljendubki, et ta on väike, kerge ja ülimalt lihtne kasutada. See on rohkem maitse asi, aga materjal ja koostekvaliteet on Apple'le omasel samuti maailmatasemel. Seda peab korraks käes hoidma, et veenduda kui kompaktne ja kui kvaliteetsetest materjalidest on ta valmistatud. Korpus on tal värvilisest alumiiniumist ning seadme esimese poole katab kriimustuskindel klaas.

Mõningad miinused
Iga suurepärase toote juures leiab kõvasti otsides ka mõningaid aspekte, mis tegelikult võiksid natukene paremad olla. Samas paljude kasutajate jaoks ei pruugi minu väljatoodud miinused üldse probleemiks olla.

 - Hind. iPod on võrreldes "tavaliste" mp3 mängijatega ikka päris omajagu kallis. Tõenäoliselt samaväärse mp3 mängija saaks mõnelt teiselt tootjalt kordades odavamalt. Teisalt vist mitte ükski teine mp3 mängija ei paku nii mugavat ja lihtsalt muusika, podcastide, audioraamatute haldamist, nii suurt ja värvilist puutetundliku ekraani, nii edevat ja motiveerivat jooksutreeningpäevikut veebis ja seda kõike nii väikese kaalu ja koostekvaliteedi juures.














 - Komplektis olevad kõrvaklapid ei ole kõige paremad. Jällegi maitseasi. Paljud kindlasti ütlevad, et need on väga head. Tõenäoliselt ongi, kuid veelgi paremad teeksid iPod'i komplekti arulagedalt kalliks enamusele klientidele. Seega ise panin iPod'i originaal kõrvaklapid kõrvale ja kasutan jooksmiseks hoopis teisi.

 - Puutetundlik ekraan toimib väga hästi, kuid nii väikese ekraani peal on teinekord õigele asjale raske pihta saada. Probleem on näiteks siis, kui tahad jooksmise ajal muusikalugusid otsida. Kaks korda olen kogemata õigest kohast ekraanil mööda vajutanud ning kogemata "End workout" puutetundlikule graafilisele nupule pihta läinud ja iPod'is jooksutreeningu kogemata lõpetanud. Hiljem veebiliideses puudub võimalus kahte eraldi treeningut üheks kokku liita. Maailmas on tuhandeid inimesi, kes on küsinud ja palunud Apple/Nike käest seda võimalust Nike+ veebiliidesesse.

 - Muusikalugude sünkroniseerimiseks on tarvis iTunes tarkvara, mis ei tööta Linuxi all. Mingi aeg tagasi ei õnnestunud Linuxi all kuidagimoodi muusikat iPod'i saada. Vanemate iPodidega see õnnestus. Kõige uuema kuuenda põlvkonna nanoga aga kahjuks mitte.

 - iPod sünkroniseerub muretult vaid ühe arvutiga. Sa ei saa minna sõbra juurde ja tema arvutist mugavalt muusikalugusi oma iPod'i kopeerida. See on võimalik, aga siis tahab iPod olemasolevad vanad lood enne ära kustutada, kui ta sõbra omad asemele paneb.

 - iPod'i ei saa vist kordamööda kasutada Mac'i ja Windowsi arvutiga. Nii sain aru kasutusjuhendit lugedes. iPod'i failisüsteem saab olla korraga formateeritud kas Mac'i või Windowsi failisüsteemina. Kui mul on kodus Mac ja tööjuures Windowsiga arvuti, siis kahjuks iPod'i saan korraga vaid ühe arvutiga kasutada. Nii ei õnnestu, et tööjuures sünkrooniksin uued raadiosaated Windowsi masinaga oma iPod'i. Jooksen koju ning peale jookse laen läbi oma Mac'i arvuti jooksutulemused Nike+ veebikeskkonda. Mac ütleb selle peale kohe, et iPod on formaaditud Windowsi formaadis ning küsib, kas tahan ta ümber formaatida Mac'i jaoks.

 - Ideaalis peaksid sul olema Nike jooksujalatsid, et Nike+ jooksuvidinat kõige mugavamalt kasutada. Eks see ole vast Nike ja Apple äriline eesmärk, et iPod'i kasutajad panna Nike tooteid eelistama ja Nike tooteid eelistavad inimesed panna iPod'e ostma.

Veel lisavõimalusi Nike+ sarjast
Kui sul on juba sussi sisse käiv Nike+ jooksuandur olemas, siis sa ei pea ainult iPod'i kasutama, et jooksupäevikut Nike+ veebikeskkonnas pidada. Nike+ jooksuvidin töötab ka koos iPod touchiga, iPhone telefoniga ja spets Nike+ GPS käekellaga.

Lisaks saad veel juurde osta Polari südamelöögianduri ning jooksutreeningute tempo andmed  kombineerida südamelöögisagedusega.

iPhone kasutajatel on veel eriti edev aplikatsioon, mis laias laastus teeb kõike sama, mida iPod'is olev rakendus, aga iPhone peal on lihtsalt oluliselt rohkem ekraanipinda ning sisseehitatud GPS, mis näitab ka kaardil seda, kus sa parasjagu jooksed. Hiljem jällegi lihtne ja mugav kõike seda veebist vaadata.

Kuna iPod nano on niivõrd väikene, et sisuliselt on tema ekraan sama suur, kui suuremat sorti käekella ekraan, siis saabki iPod nano kasutada ka käekellana. Tal on kohe võimalus kasutada screensaverina seieritega analoog või numbritega digitaal kella. Maailmas on ka kohe terve hulk käekellarihma tootjaid, kes pakuvad spets rihmasid, kuhu iPod ilusasti sisse istub. Isegi Eestis on tänaval kohata kodanike, kes iPod'e käekellana randmel kannavad. Moe värk.

Vaaskpoolselt pildil ongi hõbedane iPod nano, millele on ilus hõbedane kellarihm juurde ostetud. Need samad rihmad on ametlikult Apple veebipoes müügil.

Neile kes on eriti edevad ja sõidavad eriti uute autodega, nende jaoks on praeguseks päris mitmed suuremad  autotootjad auto kindalaekasse või käetoe sisse jätnud ühe omamoodi juhtmeotsa. Tegemist on iPod ühenduskaabliga, mis ühendab auto helisüsteemi sinu iPod'iga. Saad roolilt iPod'is olevaid lugusid valida ning näed autos oleval ekraanil lugude nimesid jne. Allolev pilt on sellest, kuidas iPod'is olevad lood näevad välja Audi MMI (MultiMedia Interface) vahendusel. Samamoodi toimib see ka teiste autotootjate multimeediasüsteemidega.
Kui juba autodes on iPod connectorid olemas, siis vist iga vähekenegi endast lugupidav koduste muusikakeskuste tootja on loomulikult ka muusikakeskusele iPod docki lisanud. CD plaadi asemel asetad hoopis oma iPod'i muusikakeskusse ja kogu su muusikakogu on võimalik esitada läbi muusikakeskuse kõlarite

Kommentaare ei ole: