laupäev, 2. juuli 2011

Taarakast

Aegajalt kohtun kodanikega, kes igapäevaseks tööks on valinud prügikastist taara väljakorjamise ning selle transpordi taaraautomaati. Aus töö nagu iga teine.

Kombineerides oma laiskust pudelikorjajate agarusega tekkis üks veider idee.

Taust
Meil on maja otsa juures uhked prügikastid. Paberile/papile, pakenditele, biojäätmetele ja segaprügile. Just seal segaprügi konteineri juures kohtan varahommikuti või hilisõhtuti pudelikorjajaid kilekotte lahti harutamas, et kontrollida, ega keegi pole prügikotti mõnd taaraautomaati sobivat pudelit poetanud. Prügi viies olen neile ausalt üles tunnistanud, et minu prügi hulgas kahjuks taarat ei ole, sest viisakusest millegipärast kogun tühje purke ja pudeleid köögikapinurka ja tarin neid hiljem kottide kaupa poodi tagasi. Paras tüütus.

Tegelikult hea meelega jätaks selle taara viimise inimestele, kes on valinud selle oma kutsumuseks. Küll aga ei tahaks, et nad peaksid taara otsimiseks prügikottides sorima. Hea meelega jätaks neile pudelid ära viimiseks, aga pole nagu justkui ühtegi viisakat kohta kuhu neid jätta.

Meil usinamad taarakorjajad liiguvad jalgrattaga maja juurest maja juurde ja inspekteerivad konteinerite sisu. Tihtilugu kulutades hulgaliselt aega, et leida muu pügi seest taarat.

Idee
Idee on selles, et võiks olla eraldi konteiner või kast just taarakorjajatele, kust nad saaksid kiirelt ja mugavalt pandipakendid kätte. Inimesed, kes laiskusest ei viitsi toanurka taarat koguda ega seda kottidega kuskile kaubanduskeskuse taha tarida, võiksid pandipakendid jätta eraldi kasti, kust pudelikorjajad need kiirelt ja puhtalt kätte saaksid.

Nii nagu majaelanikud sorteerivad bioprügi, paberit, pappi, pakendeid ja segaprügi, võiks olla võimalus ka pandipakendi eraldi kasti jätmiseks.

Eksperiment
Tegin täna ebapopulaarse katsetuse. Viisin hommikul prügikoti välja ja jätsin kaks Heinekeni purki suure konteineri kõrvale nähtavale kohale. Lootuses, et kui pudelikorjaja möödub, siis ta märkab neid kergelt ja saab omale kotti pista.

Tulin tund hiljem koju tagasi ning mida ma näen. Sinna kus on, tekib juurde. Inimesed on tunniga toonud tühje pandipakendi pudeleid juurde. Teinud juba ise eelsorteerimise ja eraldanud muust prügist väärtusliku pandipakendi.
Paar tundi hiljem möödusin jällegi prügikonteineritest ja kogu väärtuslik taara oli konteineri kõrvalt kadunud.

Naiivselt hinges loodan, et selle omaalgatusliku pandipakendite eelsorteerimisega suutsime vähemalt ühe pudelikorjaja päeva natukene paremaks muuta ja ehk naeratusegi suule tuua, kui ta märkas, et keegi on tema eest juba väärtusliku pandipakendi muu prügi seast välja sorteerinud.

Mingi ametlik süsteem võiks olla. Läbipaistev kast, kuhu laisad taara tagastajad saaksid taarakorjajatele korralikud pandipakendi pudelid jätta. Sisuliselt see kast seisaks koguaeg tühi, sest alati on keegi, kes oleks nõus seda "tasuta" tühjendama.

2 kommentaari:

Kats ütles ...

Väga armas idee! Ehk õnnestub seda siin meie kandiski korrata. :)

Unknown ütles ...

Kodutud oleksid palju puhtamad ja tänavad sedavõrra ka ilusamad. See on linna visiitkaart.